Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010

Τελεσίγραφο κ. Λοβέρδου

Posted: newsbeast.gr
Το τελεσίγραφο του Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή

Τελεσίγραφο έξι μηνών έδωσε πριν λίγα λεπτά ο Ανδρέας Λοβέρδος για να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, μόλις ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του.

Όπως είπε, θα πρέπει να εφαρμοστεί διπλογραφικό σύστημα, να καταγραφούν πλήρως τα υλικά στις αποθήκες των νοσοκομείων και να κωδικοποιηθούν όλα τα στοιχεία σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα.

Η παρέμβαση του Α. Λοβέρδου είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις από τις προειδοποιήσεις που διατύπωσε.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν «ξεμπλοκάρει» οι τοποθετήσεις νοσηλευτών που έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία, προανήγγειλε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος και ανέφερε παράλληλα ένα περιστατικό που δείχνει με γλαφυρότητα την κατάσταση στο χώρο της υγείας.

«Πήγα επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο», διηγήθηκε ο υπουργός Υγείας, «και με πλησίασαν δύο ηλικιωμένες νοσηλεύτριες, με "γαλόνια" Ερυθρού Σταυρού και μεγάλη εμπειρία. Μου είπαν λοιπόν, «δε μας λυπάστε να μας τσακίζετε εδώ κάθε μέρα και να έχετε 50 νέους νοσηλευτές στο γραφείο σας;».

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να ερευνηθεί το θέμα και διαπίστωσε ότι οι νοσηλευτές υπηρετούσαν τελικώς στο νοσοκομείο, αλλά ήταν χρεωμένοι στο γραφείο του Διοικητή!

«Όπως καταλαβαίνετε, τον πήρε και τον σήκωσε», σχολίασε ο υπουργός.
Παράλληλα, προειδοποίησε –εμμέσως- τους συναδέλφους του στη Βουλή ότι για ρουσφέτια σχετικά με νοσηλευτές καλύτερα να μην κάνουν τον κόπο να παίρνουν τηλέφωνο τους διοικητές.

Όπως είπε, «απηύθυνα δημόσια έκκληση στους διοικητές, να μην ακούνε κανένα βουλευτή αν τους παίρνει τηλέφωνο, κι αν ζητάνε απόσπαση νοσηλευτή να τους στέλνουν σε μένα».

Κουρελόχαρτο ο νόμος για το τσιγάρο στα μπαρ

Στην παρανομία ενέταξε ο υπουργός Υγείας τους περισσότερους θαμώνες αλλά και ιδιοκτήτες μπαρ, καφενείων και καφετεριών, αφού, όπως δήλωσε στη Βουλή, 8 στις 10 περιπτώσεις στους χώρους αυτούς παραβιάζουν το νόμο για το κάπνισμα.
Όπως αποκάλυψε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, «μια ομάδα νέων συνεργατών μου κάνει κάθε μέρα επίσκεψη σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να φαίνονται».
Όταν πάντως βουλευτής της επιτροπής παρενέβη παρατηρώντας ότι «ο νόμος παραβιάζεται και μέσα στη Βουλή», ο κ. Λοβέρδος κάθε άλλο παρά το διέψευσε.
Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο.
«Εχουμε περιθώριο παρεμβάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σχεδιάζεται αύξηση των προστίμων ή διαφοροποίηση των περιορισμών.
Τόνισε πάντως ότι θεωρεί «τριτοκοσμικό, να αλλάξουμε κάτι χωρίς να δούμε την εφαρμογή του στην πράξη».
Ο υπουργός προκάλεσε αίσθηση όταν παραδέχθηκε ότι σε κάποιους δήμους οι έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου είναι τουλάχιστον πλημμελείς.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, αναγνώρισε ότι ορισμένοι υποψήφιοι δεν δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό να τιμωρούνται οι παραβάτες, διότι δεν θέλουν να χάσουν πολύτιμους ψήφους ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.


Δεν έκανε πίσω στο τελεσίγραφο


Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε περιγράψει μια ζοφερή εικόνα για τα νοσοκομεία.
Κατόπιν έθεσε τελεσίγραφο ότι, αν μέσα σε 6 μήνες δεν υπάρχει διπλογραφικό λογιστικό σύστημα να παρακολουθούνται οι δαπάνες και τα έξοδα των νοσοκομείων, αν δεν καταγραφούν από έγκυρους οίκους τι έχουν τα νοσοκομεία ως περιουσιακά στοιχεία αλλά και τι διαθέτουν στις αποθήκες τους και αν όλα αυτά δεν περάσουν σε ένα ενιαίο σύστημα μηχανοργάνωσης, τότε δεν θα μπορέσει να παραμείνει στο υπουργείο.
«Αλλιώς είναι αδύνατον να τραβήξουμε μία κόκκινη γραμμή και να προχωρήσει η βελτίωση και η εξυγίανση του συστήματος υγείας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις «το υπουργείο Υγείας μπορεί να αρθρώνει μόνο επικοινωνιακό λόγο και τίποτε άλλο».
Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος πήρε αποστάσεις από ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε επειδή εμείς δεν καταφέρνουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, να τα πληρώνει ο κόσμος. Το κάναμε μία φορά, δεν μπορώ εγώ να στραφώ ξανά στους πολίτες και να τους ζητήσω και άλλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: