Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2010

Αναστάσιος Ι. Καμπάς - Έγγραφη Διαμαρτυρία

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι μέλη του Ε.Σ.Ρ.

Ο σκοπός αυτού του μηνύματός μου είναι να σας εκφράσω επίσημα και χωρίς φόβο ή πάθος την πικρία και την αγανάκτησή μου για τους μονόπλευρους τρόπους αντιμετωπίσεως του δημοσιογράφου Γεωργίου Τράγκα, αλλά και του σταθμού REAL FM & ALTER TV.

Ο τρόπος που αντιδράτε δείχνει ότι λειτουργείται με εμπάθεια, αλλά και ότι ενεργείται είτε φορώντας παρωπίδες, είτε ως Κύκλωπας.

Πιστέψτε με, ότι το Πανελλήνιο γνωρίζει πολύ καλά για το τι ακριβώς θέλω να πω. Ειλικρινά νομίζετε ότι με τέτοιες πρακτικές εξοντώσεως της αληθινής και καθαρής δημοσιογραφικής φωνής εκτελείτε το έργο σας; Ένα έργο το οποίο πραγματικά είναι σπουδαίο και αναγκαίο. Προσωπικά όμως δεν με έχετε πείσει ως ΝΟΜΙΜΟ ΠΟΛΙΤΗ αυτής της χώρας, και στον οποίο πρέπει να εξηγείται τους τρόπους και σκοπούς του λειτουργήματός σας, ότι ενεργείται με γνώμονα την πραγματική αναβάθμιση της δημοσιογραφίας και του τηλεοπτικού τομέα σε αυτόν τον τόπο.

Έχοντας Κυρίες και Κύριοι επιλεκτική ακοή και όραση, το δικαίωμα να σας κρίνω με αυτόν τον τρόπο ΕΣΕΙΣ μου το έχετε δώσει, σας διαφεύγει ότι πολλά έντυπα και τηλεοπτικά κανάλια προσβάλλουν την δημόσια αισθητική, την νοημοσύνη, διαστρεβλώνουν αλήθειες, και το χειρότερο από όλα σε τηλεοπτικές ζώνες που παρακολουθούν παιδιά και νέοι προβάλλεται και διαφημίζετε το ΞΕΤΣΙΠΩΤΟ. Συγνώμη μέσα από την καρδιά μου για αυτήν την έκφρασή μου, αλλά δεν βρίσκω κάτι άλλο να πω για εκπομπές στις οποίες προβάλλεται συνεχώς το ημίγυμνο μπούστο των θηλυκών τηλεπαρουσιαστριών, το εσώρουχο των απόκρυφων σημείων τους, και εκπομπές στις οποίες ο παρουσιαστής ξευτελίζει θεσμούς και θεσμικά όργανα φορώντας μπλουζάκια με διάφορες στάμπες και συνθήματα. Η λίστα είναι μεγάλη και δεν θέλω να σας ζαλίσω.

Ως πολίτης αυτής της χώρας θα ήθελα πραγματικά να μάθω τι σας ενοχλεί περισσότερο, η βρισιά που θα ξεστομίσει ένας ΚΑΘΑΡΟΣ δημοσιογράφος, ή το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι προσπαθούν να γαλουχήσουν τους πολίτες λέγοντας τις ειδήσεις μονόπλευρα ή αποκρύπτοντας αλήθειες; Δεν θα διαφωνήσω ότι η βρισιά είναι θεάρεστη και θεμιτή, αλλά θεωρώ πολύ χειρότερο το γεγονός, και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ πρόστυχο και άνανδρο, όταν ένας δημοσιογράφος με κομματική εμφανή ταμπέλα να καταδικάζει on screen, και να υποβιβάζει για παράδειγμα εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων. Θυμηθείτε σας παρακαλώ συγκεκριμένο κανάλι, και συγκεκριμένο δημοσιογράφο με πατέρα πρώην υπουργό, πως συμπεριφέρθηκε στους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών.

Να σας υπενθυμίσω το ενάντιο μένος των δημοσιογράφων και των καναλιών / καναλαρχών στις απεργίες των ναυτικών στην ακτοπλοΐα όταν απαιτούσαν να επιλυθούν θέματα εργασιακά και ασφαλείας, μερικούς μήνες πριν την βύθιση του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ. Αλήθεια, για όλους τους δημοσιογράφους και για εσάς που επιδιώκεται και παρακολουθείται την σωστή τήρηση της δημοσιογραφίας, έχει κλείσει το θέμα; Έχουν επουλωθεί όλες οι πληγές αυτού του δυστυχήματος; Έχουν δημοσιευθεί επακριβώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πνίγηκε ο κόσμος, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο;

Επίσης, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τον μέγιστο ζωγράφο και φωτισμένο άνθρωπο EL GRECO, ο οποίος είχε κυνηγηθεί από την λογοκρισία της εποχής του. Κυνηγήθηκε γιατί έλεγε και ζωγράφιζε την δική του αλήθεια η οποία όμως δεν συμβάδιζε με εκείνης της εποχής τις θεμιτές μεθόδους, μεθόδους όμως που είχαν αποφασιστεί από μία κλειστή και συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων.

Κυρίες και Κύριοι, να σας υπενθυμίσω τα λόγια ενός μεγάλου ανθρώπου και καλλιτέχνη, του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος κυνηγήθηκε για τις απόψεις του, και για τις αλήθειες του. Αυτός ο άνθρωπος έγραφε και μελοποιούσε τα όνειρα του Έλληνα. Τον βοηθούσε να ονειρευτεί.

Εσείς από την μεριά σας δεν συμφωνείται ότι ο σημερινός Έλληνας έχει πάψει να ονειρεύεται? Δεν συμφωνείται ότι η οδός ονείρων έχει χαθεί τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια;

Άραγε τι ήταν η οδός ονείρων όταν κάποτε ο Έλληνας ονειρευόταν?

Ήταν ένας δρόμος ο οποίος δεν ξεχώριζε, ήταν σαν όλους τους άλλους δρόμους της Αθήνας. Ίσως ο δρόμος που κατοικούσαν οι τότε Έλληνες. Μικρός, ασήμαντος, λυπημένος, τυραννικός, μα και απέραντα ευγενικός. Είχε πολύ χώμα, αλλά πολύ χρώμα, γεμάτος με παιδιά, πολλές μητέρες, πολλές ελπίδες, αλλά και πολύ σιωπή. Όλα σκεπασμένα από έναν τρυφερό μα και αβάσταχτο ουρανό. Σε αυτούς τους δρόμους γεννήθηκαν και πέθαναν τα όνειρα των παιδιών ίσαμε την στιγμή που η αναπνοή τους ενώθηκε με το νυχτερινό ανοιξιάτικο αεράκι κάποιων φωτισμένων ανθρώπων. Όταν τις νύχτες που δεν τους έπιανε ο ύπνος αυτοί ονειρεύονταν και τραγουδούσαν......

Τότε κάθε κήπος είχε φωλιά για τα πουλιά, κάθε δρόμος είχε μία καρδιά για τα παιδιά. Τότε κάθε σπίτι έκρυβε αγάπη στην σιωπή, μια σιωπή που την έσπαγε η ποίηση κάποιων φωτισμένων.

Μα τώρα το παιδί έχει την αγάπη για ντροπή. Τώρα οι φωτισμένοι είναι άφαντοι και περιθωριακοί. Τους λένε τρελούς. Τώρα κάποιοι λένε όχι στους πολλούς και τα βάζουν με τους τρελούς. Τώρα μας λένε κράτα το στόμα σου κλειστό, κράτα για σένα το σωστό και άσε εμάς να γλεντούμε κατά το δοκούν.

Πλέον η γειτονιά είναι κλουβί, κανείς δεν ζει αληθινά αυτό που θα ήθελε να ζει. Γιατί το όνειρο είναι μία στιγμή, κι όλες οι άλλες οι στιγμές, χείμαρρος απελπισίας, γιατί κανείς δεν ξαγρυπνά για να το τραγουδήσει. Μέσα σε αυτήν την γειτονιά γεννιόμαστε πλέον, ζούμε και πεθαίνουμε. Μαζί με μας και τα όνειρά μας, μαζί με μας και τα παιδιά μας.

Για κοιτάξτε όλοι όμως το κλουβί, ίσως είναι λιγάκι πιο μεγάλο από την Ελληνική καρδιά μας, καρδιάς όμως που πάντα έχει αγάπη, και που δεν μπορεί, δεν πρέπει να χωρέσει σε αυτό το κλουβί που μας διατάσσουν να κλειστούμε. Ίσως γιατί η Ελληνική καρδιά είναι εκτός των άλλων και ρομαντικά αναρχική.

Κυρίες και Κύριοι. Δεν γνωρίζω προσωπικά τον κύριο Τράγκα, ή τους εργαζόμενους στον REAL FM & ALTER TV. Μετά όμως από 20 χρόνια στην σκληρή θάλασσα, μετά από 40 χρόνια ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, μπορώ να πω ότι ο Κύριος Τράγκας και η ελεύθερη φωνή του REAL FM & ALTER είναι η φωνή που μου λέει, μου δείχνει που είναι η οδός ονείρων.

Ίσως σας φανεί μελό αυτή η επιστολή μου, ελπίζω τα χρόνια που έχουν περάσει από πάνω σας να μην σας έχουν σκληρύνει τόσο, ώστε να μην μπορείτε να καταλάβετε το νόημα των γραφωμένων μου.

Αν έχω καταλάβει σωστά, πέραν τις αλμυρής γλώσσας, σας έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι κάποια θεσμικά όργανα και πρόσωπα έχουν σχολιαστεί με έντονο και βραχώδη τρόπο. Να ξέρετε όμως ότι όταν το πλοίο πέσει στα βράχια δεν ευθύνεται ο βράχος, αλλά ο Καπετάνιος του πλοίου. Επίσης να ξέρετε ότι μόνο ο βράχος καταφέρνει και σταματάει το λυσσαλέο κύμα της θάλασσας. Ίσως με όλα όσα συμβαίνουν η αγανάκτηση του λαού να γίνει λυσσαλέο κύμα. Διαφωνείτε όμως ότι κάποιοι έφαγαν λεφτά του κράτους; Οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν το λένε επακριβώς σε συνεντεύξεις τους και σε προεκλογικές τους ομιλίες; Δεν το λένε μέσα στην Βουλή;

Διαφωνείτε ότι έχουν μειωθεί ή ότι υπάρχει η θέληση όσων κυβερνούν να μειώσουν τις δημοκρατικές μας ελευθερίες; Σας παραθέτω λοιπόν απόσπασμα από την ορκωμοσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Παπούλια. Συγκεκριμένα η Κυρία Μπενάκη, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, στην εθιμοτυπική λειτουργία του είχε πει τα κάτωθι:

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.
Η Ε.ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ,
ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΟΥΝ ΧΑΡΗΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΡΗΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΩΝ.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω μία κρατική διαφήμιση της ΕΡΤ και υπέρ του ΕΟΤ, η οποία εν κατακλείδι έλεγε το κάτωθι:
Ελλάδα, μία χώρα πλούσια σε μυθολογία, ευλογημένη με θησαυρούς. Αλλά οι σημαντικότεροι θησαυροί μας δεν βρίσκονται στα βιβλία και στα μουσεία. Βρίσκονται σε λαμπρούς ελαιώνες, σε ηλιόλουστους αγρούς, στα γευστικά φρούτα μας...........και πάει λέγοντας.
Για αυτήν την διαφήμιση κάνατε κάτι; Το άνωθεν δεν σας χτύπησε άσχημα όχι μόνο στα αυτιά, αλλά και στο μυαλό; στην Εθνική σας συνείδηση;

Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι. Ως Πλοίαρχος και ως Αρχιπλοίαρχος δεν απολύω τους υφισταμένους μου και όλους όσους ελέγχω επειδή απλά με έβρισαν ή επειδή μπορεί να με βρίσουν. Πρώτα ψάχνω να βρω τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτό το γεγονός. Έχοντας αυτό ως γνώμονα, προσπαθώ η εν γένει πράξεις μου να μην εξωθούν στα άκρα τους υφισταμένους μου. Αυτό πολύ απλά ονομάζεται πρόληψη. Είστε σίγουροι ότι τα όρια της πρόληψης εσείς τα έχετε εξαντλήσει;

Επειδή πιστεύω στην αλήθεια των γραφωμένων μου, και επειδή αθεράπευτα ρομαντικός θα ήθελα να μπορώ να κοιτάξω στα μάτια την κόρη μου και να της πω ότι ειλικρινά προσπάθησα να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι για το καλό αυτής της χώρας, σας ζητώ να αναθεωρήσετε τον τρόπο αντιμετώπισης του ως άνωθεν δημοσιογράφου και σταθμού, γιατί αλλιώς δεν μου δίδεται άλλη δυνατότητα παρά να ενώσω την φωνή μου στην φωνή τους, και να τους βοηθήσω υπογράφοντας το σχετικό έντυπο υποστηρίξεως.

Μετά ειλικρινούς τιμής
Τάσος Ι. Καμπάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: