Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010

ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ F.Y.R.Ο.Μ.

Γράφει ο
Δημήτρης Περδίκης

Posted: elzoni.gr

Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν κάποιες επαφές σχετικές με την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Φαίνεται πως η προτεινόμενη ονομασία είναι VARDARSKA MAKEDONIJA (αγγλ. VARDARIAN MACEDONIA και ελλ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ).


Το ιδανικό για την ελληνική πλευρά είναι βέβαια μία ονομασία η οποία να μην περιλαμβάνει την λέξη Μακεδονία. Αυτή ήταν η πάγια και ανυποχώρητη ελληνική θέση για πάρα πολλά χρόνια και εξακολουθεί και είναι για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά και για μία σαφώς μικρότερη μερίδα του πολιτικού κόσμου.
Η ονομασία VARDARSKA που βρίσκουμε σε γραμματόσημο της Γιουγκοσλαβίας του έτους 1939 αλλά και σε παλαιούς χάρτες φαίνεται η καλλίτερη για μας αλλά και αδύναμη πλέον να υποστηριχθεί σε διεθνές επίπεδο.


Έτσι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να «επιτύχουν» έναν συμβιβασμό μίας ονομασίας όπου η λέξη Μακεδονία να συνυπάρχει με κάποιον γεωγραφικό προσδιορισμό.
Σε μία τέτοια περίπτωση ο προσδιορισμός (και ιδιαίτερα ο τρόπος που διατυπώνεται) να μην επιτρέπει τον εκφυλισμό της ονομασίας σε σκέτο «Μακεδονία». Ακόμα τα παράγωγα της νέας ονομασίας να ακολουθούν το νέο όνομα και να μην διαχωρίζονται σε πχ Μακεδονικός. Επίσης σημαντικό στοιχείο πιστεύω για το μέλλον του νέου ονόματος είναι η λεξικογράφηση της ονομασίας σε διαφορετική θέση από αυτήν της ΜΑΚΕΔ-.


Σύμφωνα με τα ανωτέρω ας δούμε τώρα την πρόταση VARDARSKA MAKEDONIJA. Τα παράγωγα φαίνεται να μην είναι άλλα από Μακεδόνας, Μακεδονικός κλπ. Ακόμα έστω και αν επισήμως η ονομασία με τον επιθετικό προσδιορισμό θα παραμείνει, στον απλό κόσμο θα εκπέσει σε Μακεδονία. Αν δούμε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις θα δούμε πως οι διάφοροι επιθετικοί προσδιορισμοί παρέμειναν μεν στα δημόσια έγγραφα στην καθομιλουμένη όμως κανένας δεν τα αναφέρει. Μερικά παραδείγματα “Islamic republic of Iran” “The Hashemite kingdom of Jordan” “The mutawakelite kingdom of Yemen” κλπ


Οι υπόλοιποι προσδιορισμοί που φαίνεται πως υπάρχουν είναι ΒΟΡΕΙΟΣ, ΑΝΩ, ΝΕΑ. Οι ΒΟΡΕΙΟΣ και ΑΝΩ πιστεύω πως εξαρχής εμπεριέχουν το στίγμα του αλυτρωτισμού που τόσο καλλιεργούν εδώ και χρόνια οι Σκοπιανοί. (Οι Βόρειοι που θα απελευθερώσουν τους σκλαβωμένους Νότιους κλπ). Ακόμα σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και την γλωσσική παγίδα που μπορεί να κρύβεται στην αγγλική απόδοση ανάμεσα στο North Macedonia και στο Northern Macedonia.


Όμως ο προσδιορισμός ΝΕΑ είναι κάτι το διαφορετικό. Για παράδειγμα έχουμε την ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ που κατοικείται από ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΥΣ και παράγει ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΙΚΑ προϊόντα. Οποιαδήποτε αποκοπή του ενός συνθετικού από το άλλο είναι πρακτικά αδύνατος. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ κλπ.
ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ λοιπόν που κατοικείται από ΝΕΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ κάτι που δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία, και όπου κατασκευάζονται ΝΕΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με τα γνήσια μακεδονικά προϊόντα.


Σε μια λύση όμως του θέματος δεν θα έπρεπε από την ελληνική πλευρά επιτέλους να τεθεί και το θέμα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του ελληνικής καταγωγής πληθυσμού που κατοικεί στην τ.Γ.Δ.Μ. και αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ή Ρωμιοί; Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους δικαίωμα στην ελληνική γλώσσα και παιδεία καθώς και σε κάθε άλλο στοιχείο ελληνικής έκφρασης, σύμφωνα με τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές συνθήκες περί μειονοτήτων.



-- Ο κ. Δημήτρης Περδίκης είναι Αναλυτής – Μελετητής Βαλκανικών Θεμάτων και Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: