Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

Σαν σήμερα (16/10/1962) Ξεκινούν οι 13 μέρες που αποτέλεσαν την «Κρίση των πυραύλων στην Κούβα»

tovima.gr

Ήταν 16 Οκτωβρίου του 1962, όταν ξεκίνησαν οι δεκατρείς ημέρες - ορόσημο για την ιστορία του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Οι δύο εβδομάδες γνωστές ως «Κρίση των πυραύλων στην Κούβα» ή «Κρίση του Οκτώβρη», γύρισαν τους δείκτες του Παγκόσμιου Ρολογιού πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Η συνάντηση των δεικτών στο 12 θα σήμαινε πυρηνικό πόλεμο.

Η διαρκής απειλή των αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη και τη Μικρά Ασία -Βρετανία, Ιταλία, Τουρκία- προς τη Σοβιετική ¨Ενωση, ώθησε τον τότε Ρώσο πρόεδρο Νικίτα Κρούστσεφ να προχωρήσει στην ενίσχυση της επαναστατικής Κούβας, με βαλιστικούς Πυραύλους Διηπειρωτικής Εμβέλειας (IRBM). Η επιχείρηση «Anadyr» (σ.σ. πόλη στη Σιβηρία, έτσι ώστε ούτε το όνομα της επιχείρησης να παραπέμπει στην εξωτική Κούβα), ξεκίνησε το καλοκαίρι του ίδιου έτους. 

Δεκατρείς ημέρες ισχυρής διπλωματικής «μπλόφας», κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης Κένεντι - η οποία είχε ήδη υποστεί ισχυρό πολιτικό πλήγμα μετά την πανολεθρία στον Κόλπο των Χοίρων- εμπόδισαν την εξέλιξη της «κρίσης» σε πυρηνικό πόλεμο. 

Η σημαντικότερη στρατηγική κίνηση του Τζον Κένεντι ήταν ο ναυτικός αποκλεισμός του νησιού -«καραντίνα»- στις 21 Οκτωβρίου κατά την οποία Αμερικανικός και Ρωσικός στόλος συναντιούνται. Ο ανεφοδιασμός των βάσεων στην Κούβα παύει.

Μετά από σειρά φανερών και κρυφών διπλωματικών συναντήσεων, η Ρωσία συνθηκολογεί. Στις 26 Οκτωβρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λαμβάνει μήνυμα γραμμένο από τον ίδιο τον Κρούστσεφ που ανακοινώνει την απομάκρυνση των ρωσικών πυραύλων από την Κούβα. Την επομένη το πρωί, το αμερικανικό επιτελείο λαμβάνει δεύτερο μήνυμα από το Ρώσο πρόεδρο όπου ζητείται η απομάκρυνση πυραύλων από τις αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη και τη Μικρά Ασία.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=361011&dt=15/10/2010#ixzz12ar45Tyl

Δεν υπάρχουν σχόλια: