Τρίτη, Σεπτεμβρίου 08, 2009

Οδηγείται σε λειτουργική κατάρρευση το ΝΑΤ


Απο την εφημερίδα "Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ":

Από τους 150 υπάρχοντες εργαζόμενους αυτή τη στιγμή, περίπου 50 κατο-χυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν. Σε λειτουργική κατάρρευση οδεύει με μαθηματική ακρίβεια το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο. Στα τέλη του 2009, δηλαδή σε τέσσερις μήνες το ταμείο των ναυτικών που εξυπηρετεί περί τις 70.000 δικαιούχους, θα λειτουργεί μόνο με 100 υπαλλήλους αφού από τους 150 υπάρχοντες αυτή την στιγμή, περίπου 50 κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν προκειμένου να αποφύγουν τις επιπτώσεις από το νέο ασφαλιστικό. Να σημειωθεί ότι με βάση τον νέο κανονισμό του 2001 το ταμείο των ναυτικών θα έπρεπε να απασχολεί 360 εργαζόμενους.

Ελλείψεις

Το 2013, δηλαδή σε τρία χρόνια, τον δρόμο προς την σύνταξή θα πάρουν άλλοι 70 από τους σημερινούς εργαζόμενους στο ταμείο και έτσι το ΝΑΤ θα κληθεί να λειτουργεί με μόλις 20 - 30 υπαλλήλους. Την τελευταία πενταετία, παρά τα συνεχή αιτήματα των εργαζόμενων προς τους υπουργούς Ναυτιλίας, στο ταμείο δεν έγιναν παρά ελάχιστες τέσσερις προσλήψεις.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Αναστάσης Παπαληγούρας, με τον οποίο συναντήθηκε στα τέλη Ιουλίου, ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΝΑΤ, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι θα το επιλύσει μέσω των προγραμμάτων stage με τα οποία θα ενταχθούν γενικά στο υπουργείο και στους οργανισμούς που εποπτεύει περί τα 800 άτομα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν ωστόσο στον υπουργό ότι αυτή η λύση δεν επιλύει τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί στο ταμείο των ναυτικών η έλλειψη προσωπικού καθώς οι προσληφθέντες αυτής της κατηγορίας μέχρι να ενημερωθούν για το αντικείμενό τους θα έχουν αποχωρήσει, ενώ δεν έχουν και δικαίωμα υπογραφής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των εργαζομένων στο ΝΑΤ, η δραματική μείωση του δυναμικού του ταμείου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους.

Το ταμείο απαντά σε θέματα διαδοχικής ασφάλισης μετά από ένα με ενάμισι χρόνο, αντίστοιχες καθυστερήσεις σημειώνονται πλέον σε ό,τι αφορά τις αναβαθμίσεις συντάξεων ή τις εξαγορές υπηρεσίας, ενώ το εφάπαξ χορηγείται στους δικαιούχους μετά από δύο χρόνια.

Εισφοροδιαφυγή

Μόνο στην περίπτωση των συντάξεων που χορηγούνται απευθείας από το ΝΑΤ οι δικαιούχοι εξυπηρετούνται σε τέσσερις με πέντε μήνες, μετά από μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τους εργαζόμενους στο ταμείο, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δαούση, όμως και αυτό το διάστημα μετά το τέλος του 2009 θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Η εισφοροδιαφυγή αποτελεί ένα άλλο ζήτημα όσο αφορά την έλλειψη προσωπικού. Αυτή την στιγμή οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΝΑΤ έχουν φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τρεις ακτοπλοϊκές εταιρείες έχει διαπιστωθεί ότι οφείλουν στο ταμείο από την μη καταβολή ΚΑΕΟ το ποσό των 15 εκατ. ευρώ. Το ΝΑΤ επιδοτείται κάθε χρόνο με περίπου 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την χορήγηση των συντάξεων προς τους ναυτικούς και την λειτουργία του.


Για το κτήριο

Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΝΑΤ. Ανάμεσα στα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του είναι και η αμοιβή 15.000 ευρώ προς τους εκτιμητές της αξίας του κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο σκοπεύει να αγοράσει το ταμείο προκειμένου να επεκτείνει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις.


Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του επρόκειτο αρχικά να μεταφερθούν σε ιδιόκτητο ακίνητο επί της Ακτής Μιαούλη, όμως το συγκεκριμένο προορίζεται τελικά για μίσθωση σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόταση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ταμείου που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του ΝΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: