Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 09, 2009

ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΓΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ; ΤΣΑΜΠΑ ΞΥΛΟ ΕΦΑΓΑΝ ; ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ!!


ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Τελευταίες Εξελίξεις
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο εργολάβος απέσυρε σήμερα τα μηχανήματα από το χώρο εργασιών, ενώ η ΕΕ αποφάσισε τη διακοπή της χρηματοδότησης των ΧΥΤΑ Γραμματικού και Κερατέας. Εάν αυτό αληθεύει, πρόκειται για μεγάλη νίκη των κατοίκων που αντιδρούσαν απέναντι στο περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα. Ελπίζεται τώρα ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη Κυβέρνηση, θα ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων, υιοθετώντας τις θέσεις των κατοίκων και προωθώντας ενεργά την ανακύκλωση στην πηγή, την κομποστοποίηση και την αεριοποίηση/εξαέρωση των υπολλειμμάτων.

Πέραν αυτού, υπενθυμίζεται ότι, μετά από την προσφυγή των κατοίκων στα οικόπεδα των οποίων στάθμευσαν -χωρίς άδεια - τα οχήματα του εργολάβου στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα, "πάγωσαν" οι εργασίες στο ΧΥΤΑ (διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Κοινότητας Γραμματικού, και σχετικό άρθρο). Η υπόθεση εκδικάστηκε ξανά στις 13 Αυγούστου. Το Ειρηνοδικείο Μαραθώνα δεν ανακοίνωσε την απόφασή του, η οποία και αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων.

Ταυτόχρονα, ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Βορίδης υπέβαλε Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλίο στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Με την παρούσα σας αναφέρω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά παρανόμως στην «Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στις θέσεις Μαύρο Βουνό Γραμματικού και Βραγώνι Κερατέας Λαυρεωτικής στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (σχετικές και οι εγκριτικές αποφάσεις C(2004) 55209/21-12-2004 και CCI: 2004 GR 16C PE002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Ειδικότερα:

Η Ευρωπαϊκή κοινότητα απαγορεύει την ταφή μη επεξεργασμένων απορριμμάτων.

Συνεπώς η έναρξη λειτουργίας των χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων που αναφέρονται στις ανωτέρω εγκριτικές αποφάσεις, έχει προαπαιτούμενο την ύπαρξη και αποδεδειγμένα αποδοτική λειτουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) στο συγκεκριμένο χώρο ή στους δήμους που εξυπηρετούνται από το Χ.Υ.Τ.Α. όπως αναφέρεται ρητά στο κεφάλαιο των ειδικών όρων των προαναφερθέντων εγκριτικών αποφάσεων, πλην όμως τέτοια εγκατάσταση όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά ούτε έχει καν μελετηθεί η λειτουργία της.

Εξάλλου όσον αναφορά στις προθεσμίες των εγκριτικών αποφάσεων CCI:2004 GR 16C PE002 και CCI:2004 GR 16C PE010:

  1. Η προθεσμία 31-6-2005 του Άρθρου 1 των Ειδικών Όρων έχει παραβιαστεί.
  2. Η προθεσμία 31-12-2005 του Άρθρου 2 των Ειδικών Όρων έχει παραβιαστεί.
  3. Η προθεσμία 28-11-2003 του Άρθρου 5(β) των Ειδικών Όρων έχει παραβιαστεί.
  4. Η προθεσμία 01-11-2004 έναρξης εργασιών του Άρθρου 8 του Παραρτήματος 1 έχει παραβιαστεί.
  5. Η προθεσμία 31-5-2007 περάτωσης έργων του Άρθρου 8 του Παραρτήματος 1, λαμβανομένου υπ΄ όψη ότι ήδη (όντας μέσα στο 2006), οι εργασίες ούτε έχουν αρχίσει, ούτε είναι δυνατό να προβλεφθεί ο χρόνος έναρξής τους (και κατά την κοινή λογική κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παραπλανητικός), κατά λογικό συμπέρασμα, επίσης θα παραβιαστεί.

Eκ των ανωτέρω με σαφήνεια προκύπτει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά στην εκτέλεση ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος δημιουργώντας παράνομα ΧΥΤΑ χωρίς να έχει τηρήσει νόμιμους όρους οδηγώντας στην καταστροφή δύο περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, αδιαφορώντας δε για την κατηγορηματική αρνητική θέση όλων των φορέων της περιοχής (Εμπλεκόμενων Δήμων, Νομαρχίας, Βουλευτών του Νομού)."

oxistoxyta.gr

αναρτηθηκε απο ΣΙΔΕΡΗ ΑΡΓΥΡΗ Τριτη 8/9/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: