Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2009

Βλαστοκύταρα - Μεταμόσεχυση

Μια ζωή χωρίς προβλήματα χάρισε σε ένα κοριτσάκι μόλις 31 μηνών από τη Βόρεια Ελλάδα η κρυοσυντήρηση βλαστοκυττάρων που έκαναν οι γονείς του πριν αυτό γεννηθεί.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και χάρη στα βλαστοκύτταρα που είχαν κρατηθεί, και μεταμοσχεύτηκαν στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Ντιουκς των ΗΠΑ, η μικρή άρχισε να μιλάει και να κινεί τα χέρια της.

Η κρυοσυντήρηση των βλαστοκυττάρων της μικρής, που έκαναν οι γονείς της πριν αυτή γεννηθεί, υπήρξε σωτήρια για το παιδί τους. Μεταμοσχεύθηκαν στο κοριτσάκι σε κλινική των ΗΠΑ με άμεσα θεαματικά αποτελ

Η κρυοσυντήρηση των βλαστοκυττάρων της μικρής, που έκαναν οι γονείς της πριν αυτή γεννηθεί, υπήρξε σωτήρια για το παιδί τους. Μεταμοσχεύθηκαν στο κοριτσάκι σε κλινική των ΗΠΑ με άμεσα θεαματικά αποτελέσματα. Στη φωτογραφία τράπεζα βλαστοκυττάρων

«Χρειάστηκαν μόλις τρεις μέρες παραμονής της μικρής στην κλινική του Ντιουκς. Οι γιατροί εκεί της μεταμόσχευσαν τα βλαστοκύττατα και την επόμενη μέρα αναχώρησε για την Ελλάδα.

Βελτίωση
Σήμερα το κοριτσάκι μπορεί να συντάξει προτάσεις χρησιμοποιώντας 3-5 λέξεις, ενώ βελτιώθηκε η κινητικότητα των άκρων και μπορεί πλέον να κρατήσει ένα ποτήρι νερό. Κι όλα αυτά αν κι έχει περάσει μόλις ένας μήνας από τη μεταμόσχευση», δήλωσε στο «Εθνος» η επιστημονική υπεύθυνη της ιδιωτικής τράπεζας βλαστοκυττάρων, στην οποία είχε κρυοσυντηρηθεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του μωρού, Κοκκώνη Κολιάκου.

Είναι η πρώτη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από ελληνική τράπεζα που γίνεται για εγκεφαλική παράλυση και παράλληλα το πρώτο ελληνικό περιστατικό που συμμετέχει σε σχετική διεθνή έρευνα του Πανεπιστημίου Ντιουκς.

Το κοριτσάκι έχει μια δίδυμη αδελφή και έτσι από πολύ νωρίς η μητέρα του αντιλήφθηκε ότι η ανάπτυξή του υστερούσε σε σχέση με το αδελφάκι του. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τους φόβους των γονιών και διέγνωσαν εγκεφαλική παράλυση στη μικρή. Τότε οι γονείς της απευθύνθηκαν στην τράπεζα βλαστοκυττάρων όπου είχαν κρυοσυντηρήσει ομφαλοπλακουντιακό αίμα.

Τον Ιούλιο το κοριτσάκι υποβλήθηκε σε αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το δικό του ομφαλοπλακουντιακό αίμα και όλα πήγαν καλά.

«Τα δίδυμα είχαν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση και προέρχονταν από διαφορετικά ωάρια. Επομένως το καθένα είχε τα δικά του βλαστοκύτταρα. Στην περίπτωση της μικρής χρησιμοποιήθηκαν όλα τα βλαστοκύτταρα που είχαν κρατηθεί και η ανάκαμψή της ήταν ταχύτατη», συμπλήρωσε η κ. Κολιάκου.

Παρακολούθηση
Στο Πανεπιστήμιο Ντιουκς παρακολουθούνται 160 παιδιά με βλάβες του νευρικού συστήματος -ανάμεσά τους πλέον και η μικρή Ελληνίδα-, από τα οποία τα 120 πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και τα 40 από δυσπλασία του εγκεφάλου που εξελίχθηκε κατά την ενδομήτρια ζωή. Η θεραπεία με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είναι αποτελεσματικότερη στην εγκεφαλική παράλυση όταν γίνει στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, ενώ δυσκολίες αποθεραπείας υπάρχουν στη δυσπλασία του εγκεφάλου που εξελίχθηκε κατά την κύηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: