Οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζίτες της χώρας συμφώνησαν λίγο πριν την ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε ένα ιδιότυπο «μορατόριουμ» στους πλειστηριασμούς ακινήτων: μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες αποδέχθηκαν να μην επισπεύσουν τους πλειστηριασμούς, δίνοντας έτσι μια πρόσκαιρη «ανάσα» στους οφειλέτες.
Η πρόταση αυτή αρχικά είχε συμφωνηθεί να ενσωματωθεί σε ειδική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δεσμευτική για όλες τις τράπεζες, αλλά στη συνέχεια με την προκήρυξη των εκλογών και το κλείσιμο της Βουλής η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται να την εντάξει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ανεξάρτητα από τα τυπικά ζητήματα, όμως, δεδομένο είναι ότι οι τράπεζες θα αποφύγουν μέχρι το τέλος του έτους να επισπεύσουν διαδικασίες πλειστηριασμών, υπό το φόβο ότι θα πυροδοτήσουν, χωρίς να το επιδιώκουν, την κρυφή «βόμβα» στην αγορά κατοικίας:
- Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι κατασχέσεις ακινήτων και οι συνακόλουθοι πλειστηριασμοί αφορούν σπίτια που είχαν δεσμευθεί στις τράπεζες ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
- Από τις αρχές του χρόνου, μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κρίση ρευστότητας και η πτώση της ζήτησης έχει οδηγήσει περισσότερες από 196.000 επιχειρήσεις στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, για ακάλυπτες επιταγές ύψους σχεδόν 2 δις. ευρώ.
- Οι επιχειρηματίες αυτοί, όμως, έχουν δεσμεύσεις τις τράπεζες ακίνητα, συνήθως τις ίδιες τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να κινούνται εναντίον τους διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού των κατοικιών.
- Με την απρόβλεπτα μεγάλη έξαρση των «λουκέτων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες βλέπουν το ίδιο το «όπλο» τους, δηλαδή την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων με προσημειώσεις ακινήτων, να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ.
- Αν επισπεύσουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών για τα χιλιάδες ακίνητα που κατάσχονται πλέον με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι τράπεζες κινδυνεύουν να διαταράξουν το ευαίσθητο ισοζύγιο στην αγορά κατοικίας, όπου οι τιμές τεχνητά συγκρατούνται σε υψηλά επίπεδα και αποφεύγεται μια βίαιη διόρθωση.
- Ως γνωστόν, οι κατασκευαστές έχουν ένα απόθεμα απούλητων κατοικιών που ξεπερνά τις 100.000, αλλά δεν ρίχνουν τις τιμές για να τις «ξεφορτωθούν», περιμένοντας να εκτονωθεί η κρίση, με αποτέλεσμα να «παγώνουν» οι συναλλαγές και να αποφεύγεται μια διόρθωση των τιμών.
- Ουδείς γνωρίζει, όμως, πώς θα επηρεασθεί η αγορά κατοικίας, αν τα δεκάδες χιλιάδες σπίτια που κατάσχονται από τις τράπεζες βγουν μαζικά «στο σφυρί». Το πιθανότερο είναι ότι η προσφορά θα υπερκαλύψει τη ζήτηση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι πλέον αναπόφευκτη η διόρθωση των τιμών, με όλες τις παρενέργειες που αυτό θα έχει και για τις ίδιες τις τράπεζες, αφού πλέον θα είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να πωλούν κατασχεμένες κατοικίες σε καλές τιμές, που θα καλύπτουν την αξία των απαιτήσεών τους.
Έτσι, οι τραπεζίτες επιχειρούν να «παγώσουν» το επικίνδυνο παιχνίδι των πλειστηριασμών, περιμένοντας –όπως και οι κατασκευαστές- να… «ξημερώσει» στην οικονομία, δηλαδή να αρχίσει η ανάκαμψη, που θα θέσει τέλος στο επικίνδυνο ντόμινο, το οποίο ξεκινά από τις ασφυκτικά πιεσμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αν θα κερδίσουν τη «μάχη» με το χρόνο, θα φανεί μέσα στο 2010…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου