Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2009

"400 νέα είδη ψαριών στη Μεσόγειο!"


Τετρακόσια νέα είδη ψαριών εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των νερών της τα τελευταία 30 χρόνια. Τα ψάρια αυτά πέρασαν στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα διασχίζοντας το κανάλι του Σουέζ. Αυτοί που θα έπρεπε πρώτοι να ανησυχήσουν είναι οι αλιείς. Δεν το έκαναν όμως, γιατί έβλεπαν τα δίχτυα τους να γεμίζουν.
Τα παραπάνω υπογράμμισε χθες, ο διδάκτωρ Επιστημών Φυσικής Ωκεανογραφίας Ζαν Πιερ Μπετού. Οι μελέτες του για το διοξείδιο...
του άνθρακα με τη δόκτορα Νταϊάνα Ρουίζ-Πινό γίνονται σε συνεργασία με την οργάνωση International Pannel for Climat Change, που έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2007 εξ ημισείας με τον Αλ Γκορ.
Ο κ. Μπετού βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και έδωσε διάλεξη με θέμα «Η Μεσόγειος: ένα μοντέλο μελέτης των παγκόσμιων αλλαγών που συνδέονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες»....

Όπως λέει, οι αλλαγές στα βαθιά νερά της Μεσογείου ξεκίνησαν εδώ και έναν αιώνα και οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα• στη γεωργία, τη βιομηχανία, αλλά και την καθημερινότητα. «Κι αυτό αυξάνεται σύμφωνα με τον αριθμό αύξησης των κατοίκων και έχει επίδραση στο οικοσύστημα. Η αύξηση της θερμοκρασίας έφερε στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων ψαριών, μπαρακούντα, οστρακόδερμα, γαϊδορόψαρα, αλλά και πολύ μεγάλες μέδουσες, οι οποίες πλέον πλήττουν τον τουρισμό στα παράλια του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου και μάλιστα αυξάνονται με προοδευτικό ρυθμό», τονίζει.
Παρά τις έρευνές του και τις διαλέξεις του τα τελευταία 30 χρόνια, ο Ζ.Π. Μπετού διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση. «Δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση στις μεσογειακές χώρες, επειδή για τους αλιείς τα γεμάτα δίχτυα είναι θέμα επιβίωσης. Όμως, παρατηρείται επίσης αύξηση του επικίνδυνου πλαγκτόν και εμφάνιση επικίνδυνων ψαριών για τον άνθρωπο», είπε, όπως το τοξικό λαγοκέφαλο.
Στο ερώτημα αν η Μεσόγειος καταστεί κάποια στιγμή μια θάλασσα επικίνδυνη ακόμη και για να κολυμπούν οι κάτοικοι των χωρών που βρέχονται από αυτήν, ο Ζ.Π. Μπετού απαντά: «Σήμερα, για να κολυμπήσουμε στη Μεσόγειο, πρέπει πρώτα να δούμε το χρώμα των νερών, να μην κολυμπάμε στις εκβολές των ποταμών, να μην κολυμπάμε μετά από καταιγίδες, να προσέχουμε αν έχει μέδουσες...».
www.kykladesnews.gr

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: