Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2009

Ο Ομιλος ING εγκαταλείπει διεθνώς την ασφαλιστική αγορά

Αιφνιδιασμός για τη θυγατρική του ομίλου στην Ελλάδα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 07:00
Παράγοντες του ING Ελλάδος μιλώντας στη «Ν» υπογράμμισαν ότι για τους ασφαλισμένους της εταιρείας επί της ουσίας δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης.

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο ING Ελλάδος, όπως εξάλλου και στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς, η είδηση ότι το ING Group προχωρά σε διάσπαση των τραπεζικών από τις ασφαλιστικές εργασίες, με την προοπτική πώλησης το αργότερο έως το τέλος του 2013 των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία επηρεάζει άμεσα το μέλλον και της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, δεδομένης της πολύ ισχυρής παρουσίας του ING στη χώρα μας.

Όπως μετέδιδαν χθες ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η απόφαση που έλαβε ο όμιλος για την τύχη του παγκόσμιου ασφαλιστικού δικτύου του, απόφαση η οποία ελήφθη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει αλλαγές στην οργανωτική δομή του με τη διάσπασή της σε δύο επιχειρηματικές μονάδες, την αποεπένδυση του ομίλου από τον κλάδο των ασφαλειών και την αποπληρωμή σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε κυβερνητική βοήθεια έως το τέλος του έτους. Από την πλευρά του ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στη διάθεση νέων μετοχών (δικαιώματα) έως 7,5 δισ. ευρώ.

Από τις ανακοινώσεις του ομίλου προκύπτει ακόμη ότι η αποεπένδυση θα πρέπει να γίνει το αργότερο σε διάστημα τεσσάρων ετών, χωρίς σε αυτή τη φάση να προσδιορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χθες, το ING θα προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων εγγραφών (IPOs) στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ολλανδική κυβέρνηση.

Παράγοντες του ING Ελλάδος μιλώντας στη «Ν» δήλωσαν ότι ο όμιλος θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την πώληση είτε του συνόλου της ασφαλιστικής δραστηριότητας είτε για την τμηματική πώληση της δραστηριότητας - ανά region, ενώ αν δεν καταλήξει θετικά σε αυτή του την προσπάθεια θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την πώληση μετοχών. Δεν αποκλείεται βέβαια για την αποεπένδυση να ακολουθηθούν και οι δύο διαδικασίες.

Η Ελλάδα ανήκει στο region της κεντρικής Ευρώπης, που απαρτίζεται επίσης από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφερόμενοι στο ING Ελλάδος υπογράμμισαν ότι για τους ασφαλισμένους της εταιρείας επί της ουσίας δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης, καθότι σε κάθε περίπτωση τα συμβόλαιά τους θα παραμένουν σε ισχύ με τους ίδιους όρους και μετά την πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ING.

Σημειώνεται, τέλος ότι το ING ανακοίνωσε χθες τις προβλέψεις του για το γ΄ τρίμηνο του έτους, με την εταιρεία να κάνει λόγο για κέρδη 750 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 568 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

450 εργαζόμενοι

Ο Ομιλος ING απασχολεί περί τους 450 εργαζόμενους, κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο Ζωής με μερίδιο 13%, διαθέτει χαρτοφυλάκιο με 210.000 ασφαλισμένους (στοιχεία 2008) και μετά την απόφασή του να αναπτυχθεί στην Υγεία και τις Γενικές Ασφάλειες μόνο μέσω πρακτορειακής εταιρείας, προχώρησε σε συνεργασίες με τις Interamerican και Ευρωπαϊκή Πίστη για τη διάθεση προϊόντων τους, ενώ μέσω της ING Ομαδικών και Ατομικών Ασφαλειών έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία δεκαετούς διάρκειας με την τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα που, «τρέχει» από το 2007, για τη διάθεση από το τραπεζικό δίκτυο προϊόντων Ζωής του ING.

«Αργή» ανάπτυξη το 2010

Βραδύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2010 προβλέπει η ING Investment Management, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη κορύφωση των καλών οικονομικών νέων δεν θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μίας νέας ανόδου, ιδιαίτερα όσο είναι ακόμα έντονες οι επιπτώσεις του κύκλου των αποθεμάτων, της δημοσιονομικής πολιτικής και των εξελίξεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής της στρατηγικής σταθερού εισοδήματος και οικονομικών της ING IM, ο προηγούμενος χρόνος χαρακτηριζόταν από μία παγκόσμια συγχρονισμένη ύφεση και μία ισχυρή παγκόσμια αντιμετώπιση μέσω δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο, το υπόλοιπο του 2009 και το 2010 θα χαρακτηρισθούν από μία ανομοιογένεια, με τις χώρες που υπέστησαν ήπια οικονομική επιβράδυνση να σημειώνουν μία σχετικά έντονη ανάκαμψη και μία ανεπαίσθητη πτώση του πληθωρισμού και είναι πιθανό να εφαρμόσουν πιο σύντομα αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: