Δευτέρα, Οκτωβρίου 19, 2009

Συνεργασία Κίνας και Αφρικής στο πετρέλαιο


Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να παραχωρηθεί σε κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρία το μερίδιο της εταιρίας Kosmos Energy σε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Γκάνας, δήλωσε χθες Παρασκευή πηγή στην Άκρα.

Η εταιρία Εθνική Εταιρία Εκμετάλλευσης Πετρελαίου στο Εξωτερικό της Κίνας (CNOOC) βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την...



Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Γκάνας (GNPC) για την αγορά ποσοστού 23,5% στο πετρελαϊκό κοίτασμα Jubilee, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

"Εκτός αν υπάρξει κάποια απρόοπτη κατάσταση η συμφωνία θα επισφραγιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα", είπε η πηγή της GNPC μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κοίτασμα θεωρείται σημαντικό, καθώς εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 1,8 δις βαρέλια πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα, η Κόσμος φέρεται να συμφώνησε με την Exxon Mobil για την πώληση του μεριδίου της έναντι 4 δις δολαρίων, κίνηση που η κρατική GNPC χαρακτήρισε παράνομη.

"Δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία Kosmos-Exxon", δήλωσε ο Τόμας Μανού, ανώτατο στέλεχος της εταιρίας. "Έχουμε το δικαίωμα βάσει του νόμου να ακυρώσουμε οποιαδήποτε συμφωνία που μπορεί να συνήψαν οι δύο πλευρές. Έχουμε επίσης το δικαίωμα να αγοράσουμε το μερίδιο της Κόσμος εάν θέλουν να το πουλήσουν", πρόσθεσε.

Ο Μανού είπε ότι η Κόσμος παραβίασε τη νομοθεσία της Γκάνας όταν έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες για τα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου σε τουλάχιστον 20 ενδιαφερόμενες εταιρίες χωρίς να ειδοποιήσει προηγουμένως, ως όφειλε, την GNPC.

Η Δυτικοαφρικανική χώρα, που πασχίζει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, σχεδιάζει να αρχίσει να εξορύσσει πετρέλαιο το τρίτο τρίμηνο του 2010, παράγοντας 120.000 βαρέλια την ημέρα.

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: