Δευτέρα, Οκτωβρίου 19, 2009

Όλες οι προγραμματικές δηλώσεις πρωθυπουργού και υπουργών


Παπανδρέου:

«Λεφτά, λοιπόν, υπήρχαν, λεφτά απ' το δανεισμό, από το ΕΣΠΑ, από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου όπως ο ΟΤΕ», συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Δεν ήταν το πρόβλημα τα λεφτά, αλλά το πού πήγαν τα λεφτά. Θα λύσουν το πρόβλημά μας τα 500 εκ. ευρώ, που εξοικονομήσαμε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Ζητάτε να πληρώσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας τη...
διεθνή ύφεση για την ευνοιοκρατία των τελευταίων ετών; Το πρόβλημα δεν είναι αν είμαστε δυσάρεστοι, αλλά για ποιους. Δημιουργήθηκαν εκατοντάδες νέες επιτροπές και υπηρεσίες, με διοικήσεις με υπέρογκες απολαβές, με αποτέλεσμα μια ετήσια επιβάρυνση του κράτους 230 εκ. ευρώ».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για «προγραμματική αντιπολίτευση» και συμφώνησε με πολλές από τις απόψεις του, υπενθυμίζοντας πως ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει κάνει σκληρή κριτική στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Όμως, αύριο που θα διαπραγματεύομαι στο Συμβούλιο Κορυφής, ίσως να τους προβληματίσω με την κριτική μου, ίσως και να πείσω ορισμένους από τους συντηρητικούς πως το Μάαστριχτ έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εκεί πηγαίνω πρωτίστως για να προασπίσω τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, για να προασπίσω τα συμφέροντα της Ελλάδας».

«Θα μας πουν, "νοικοκυρέψτε τα οικονομικά σας και μετά τα λέμε". Ναι, να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά με μια Ελλάδα με κύρος, γιατί η Ελλάδα έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Για τη στάση του ΚΚΕ, παρατήρησε πως «εξήγγειλε τόσες κινητοποιήσεις, όσες δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια» για να συνεχίσει αργότερα: «Υπάρχουν και εκείνοι που με ευκολία ισοπεδώνουν και τα βάφουν όλα μαύρα. Ορισμένοι βλέπουν την κυβέρνηση δέσμια του μεγάλου κεφαλαίου, άλλοι διακρίνουν συνομωσίες, δεσμεύσεις, διακύβευση των εθνικών συμφερόντων. Και οι δύο αυτές θεωρίες οδηγούν στον εξτρεμισμό, στον διχασμό, καλλιεργούν φοβία αντί για τόλμη και παρρησία. Απέναντι σ' αυτές λέω απλά: Αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν χρωστά σε κανέναν. Και η προσωπική μου πορείαν το βλέπει ο ελληνικός λαός, πως δεν χρωστώ σε κανέναν. Για μας, θεός δεν είναι καμία πολυεθνική, καμία μεγάλη δύναμη, κανένα συγκεντρωτικό κράτος. Και στρατηγικές συμμαχίες θα δημιουργήσουμε με Ρωσία, Κίνα, Ευρωπαίους και Άραβες, αλλά κάθε μας διαπραγμάτευση θα γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και κανενός άλλου».

«Μπαίνω μπροστά, αλλά δεν θα τα καταφέρω μόνος μου. Ζητώ τη συμμετοχή και την ευθύνη όλων μας. Αύριο θα καλέσω όλους τους Έλληνες να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλιώς η πατρίδα μας θα χρεοκοπήσει. Αλλά ο Έλληνας θα πρέπει να ξέρει ότι το φορολογικό σύστημα θα είναι δίκαιο και πως κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο και θα πηγαίνει στην ανάπτυξη. Πως αν είναι συνεπής, δεν θα έχει μπλεξίματα με την Εφορία και συναλλαγές κάτω απ' το τραπέζι. Γι' αυτό πήραμε από την πρώτη στιγμή μέτρα για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, για την σπατάλη», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και έκλεισε την ομιλία του και ταυτόχρονα την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, λέγοντας:

«Μπορούμε. Δεν μας λείπει τίποτα. Ξέρω ότι ο Έλληνας, άμα δει μια φιλότιμη προσπάθεια, θα φιλοτιμηθεί και θα συμβάλλει αποφασιστικά. Με μια προϋπόθεση: Να πιστέψουμε στον εαυτό μας».



*Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο ο κ. Γ. Παπανδρέου. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων.Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει Ειδική Συνεδρία της Βουλής.

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζει ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας την επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου στην Κύπρο.

Ο Κύπριος πρόεδρος, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό θα αξιολογήσουν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα συζητήσουν τρόπους αναβάθμισής τους, ποσοτικής και ποιοτικής.

«Με τον κ. Παπανδρέου έχουμε συνεργαστεί και προηγουμένως σε δύσκολες στιγμές και υπό άλλα αξιώματα. Έχουμε αναπτύξει και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις, που αποτελούν δυνατό υπόβαθρο για τη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας», τονίζει.

Προγραμματικές δηλώσεις

Τη συστράτευση του ελληνικού λαού για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδό της, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές του δηλώσεις και παράλληλα κάλεσε σε έναν «οραματικό, ρεαλιστικό», αλλά και «αυτονόητο» δρόμο αλλαγής, η οποία έχει, ήδη σηματοδοτηθεί όπως τόνισε, από κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αναλαμβάνοντας την εξουσία, η κυβέρνησή του βρίσκει μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, με «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.

«Τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο, δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης, αλλά ένα από τα βαριά συμπτώματα της κρίσης διακυβέρνησης - το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων», ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε κάθε ένα τομέα άσκησης της εξουσίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες εκείνες που θα άρουν την κρίση των σχέσεων κράτους και πολίτη, προκειμένου «να συνδιαμορφώσουμε συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές».

Ήδη, από την αρχή της ομιλίας του, ο κος Παπανδρέου έσπευσε να διευκρινίσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας την θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως «κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας θα υιοθετηθεί, απ’ όπου κι αν προέρχεται» και υποσχέθηκε στις δεσμεύσεις του για την δημόσια διοίκηση, «προσλήψεις από το ΑΣΕΠ και μόνον από το ΑΣΕΠ, με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου». Άλλη σχετική εξαγγελία του, υπήρξε και η «αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία».

Για την τόνωση του εισοδήματος, ο κος Παπανδρέου υποσχέθηκε να δοθεί έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 30 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2009, αυξήσεις πάνω απ’ τον πληθωρισμό το 2010 σε μισθούς και συντάξεις με αντίστοιχο πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Στις πρώτες 100 μέρες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών, ενώ προγραμματίζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται επίσης, η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, με στόχο να προσεγγίσει το 5% στο τέλος της τετραετίας.

Η τόνωση αυτή, ωστόσο, δεν θα έχει αντίκρισμα, εάν δεν συνοδευτεί από ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε έναν «εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο»:

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η αντικειμενική καταγραφή τους, με αρωγό την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία «θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη».

Από κει και πέρα, έπεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών, αλλά και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με κύρια στοιχεία μια «ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα», χαμηλή φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, «κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ευνοούν τους μεγαλομετόχους», προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των κληρονομιών, αλλά με υψηλά αφορολόγητα όρια, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, καθώς και των ακινήτων των off shore εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή πλούτου καθεαυτή, θα βασιστεί στην «πράσινη ανάπτυξη», υποβοηθούμενη από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις κλιματικές αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο, καθώς και από την εξέλιξη του τουριστικού τομέα.

Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε παράλληλα, πως «δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων».

Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι και η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να καταθέσει στη Βουλή το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ «έθεσε και τον πήχη ψηλά», αναφέροντας ως στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία. Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. Αναμορφώνεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο, όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης». Όσο δε για την χρηστή διαχείριση,«παράδειγμα για περικοπές δαπανών θα δώσει το δικό μου γραφείο», υπογράμμισε.

«Για να είναι ο πολίτης δημιουργικός, πρέπει να δώσουμε αξία στο αγαθό της ασφάλειας και της σιγουριάς», σημείωσε ο κος Παπανδρέου.

Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ «με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας - αλλά και παράλληλη «δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς».

Δέσμευση του κ. Παπανδρέου, είναι η καταβολή των συντάξεων μέσα σε ένα τρίμηνο, μέχρι τα τέλη του 2010.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης μια «επιθετική πολιτική για την προστασία των εργαζομένων», δεσμευόμενος για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατάργηση των stage στον δημόσιο τομέα.

Το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί σταδιακά, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επανέρχεται μια παλαιότερη εξαγγελία του κου Παπανδρέου για «γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια».

Για το χώρο της δικαιοσύνης, ο κος Παπανδρέου υποσχέθηκε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, με ουσιαστική συμμετοχή της Βουλής σ’ αυτήν, κατάργηση κάθε περιορισμού στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και «δραστική επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας».

Με την ποιότητα της δημοκρατίας σχετίζονται και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος «θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα».

Αναφερθείς στο αστυνομικό έργο, ο κος Παπανδρέου ανέφερε πως «κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες» και υποσχέθηκε να τεθεί «τέρμα στην κομματοκρατία και στους αστυνομικούς - οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου κατά 50% και μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων».

Παράλληλα, ο κος Παπανδρέου δεσμεύθηκε για «αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας» και «καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας». Από την άλλη, θα επιβραβεύονται οι πολλοί αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και θα προωθηθεί η «απογκετοποίηση» περιοχών στον αστικό ιστό - «καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής».

«Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Ασύλου και υποδοχής των προσφύγων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην ΕΕ «για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την φύλαξη των συνόρων», αλλά παράλληλα, «σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας».

Στις εξαγγελίες του για τον χώρο της παιδείας, ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε την υπόσχεσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο Προϋπολογισμό, «παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση» και έθεσε ως στόχους, την διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».

Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, ενώ πρώτη της προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με «απόλυτη στήριξη» των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κύπρου, Δ. Χριστόφια. «Η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα» τόνισε.

Οι σχέσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, εξετάζονται και σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - η στήριξη των προσπαθειών τους ωστόσο, περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας.

«Η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ. Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος του ονόματος, μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων. Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση» ανέφερε ο κος Παπανδρέου - ενώ αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καλωσόρισε τις προσπάθειες της γείτονος για ένταξή της στην ΕΕ, «όμως και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού».

«Ενέργειες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους - μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Ομιλίες μελών κυβέρνησης

Θ.Πάγκαλος«Είμαστε πρόθυμοι για τη διερεύνηση των οικονομικών των κομμάτων, που ζήτησε ο κ. Καρατζαφέρης. Θα υπάρξει διαφάνεια απόλυτη. Το ποιος είχε μεγαλύτερη εύνοια θα φανεί, όπως φάνηκε από τις αφίσες ποιος είχε τα πιο πολλά λεφτά. Δεν ήταν το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου στις αφίσες», ανέφερε στην ομιλία του, στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος.

Για την τρέχουσα δικαστική έρευνα στις υποθέσεις, που παραμένουν εκκρεμείς, ο κ. Πάγκαλος δεσμεύτηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν προκύψουν, ενώ ακολούθως απάντησε στις βολές που δέχθηκε η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο λιμάνι του Πειραιά, την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

«Στο λιμάνι παραδώσατε μια πολύ κακή σύμβαση, που έχει σοβαρά ζητήματα, και που πρέπει να ξανασυζητήσουμε. Είναι δική σας η ευθύνη για την έλλειψη διαπραγμάτευσης, για την επικράτηση επιρροών και συμφερόντων, και σ' αυτήν την περίπτωση. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, η απεργία ανεστάλη, βρισκόμαστε σε καλή στιγμή. Τι νόημα έχει η επίκληση του θέματος;», αναρωτήθηκε.

Για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σχολίασε πως «το θέμα είναι ποιος δίνει τα λεφτά» και πως για τους εφοπλιστές που ευνοούνταν από ρυθμίσεις του ελληνικού κράτους, «πέρασε η εποχή. Ας κλάψουν και αυτοί οι εφοπλιστές, ας στεναχωρηθούν».

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναρωτήθηκε: «Εσείς δεν καταργήσατε το υπουργείο Αιγαίου;». Στην επισήμανση δε, (από τα έδρανα της ΝΔ) πως το υπουργείο Αιγαίου συγχωνεύθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Πάγκαλος απάντησε πως «κι εμείς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το βάλαμε κάπου».

«Δεν ντρεπόσαστε να κάνετε καπηλεία της εθνικοφροσύνης, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση θα δώσει στην Μακεδονία και στη Θράκη δυνατότητες, που δεν υπήρχαν πριν, και κάνετε ότι δεν βλέπετε;», ανέφερε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Πάγκαλος.

Γ.Παπακωνσταντίνου:Καθαρούς λογαριασμούς, που θα είναι η πρώτη σφραγίδα της νέας κυβέρνησης στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης, θα επικαλεστεί αύριο στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, τόνισε ότι ξεκινά στις Βρυξέλλες μια δύσκολη διαπραγμάτευση, όπου το βασικό αγκάθι είναι η καχυποψία κι η ανυποληψία, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

«Δεν προσερχόμαστε ως απολογητές, ούτε πάμε να ζητήσουμε απλώς μία παράταση, αλλά να εκθέσουμε το δικό μας σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη, το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών και τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας», είπε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι οι πολίτες στις εκλογές είπαν καθαρά ποιος φταίει. Πρέπει όμως να γνωρίζουν και το σημείο της αφετηρίας για τα περαιτέρω. Όπως τόνισε, «τα στοιχεία είναι εξοργιστικά, αφού πώς αλλιώς μπορεί να περιγραφεί η κατάρρευση των εσόδων, που είχαν προϋπολογιστεί πάνω από 65 δισ. ευρώ φέτος και θα φθάσουν τελικώς τα 50 δισ.».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μια τέτοια πτώση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την κρίση, ούτε η εκτόξευση των δαπανών από 75 δισ. στα 80, ούτε το συνολικό δημόσιο έλλειμμα. που από 5 δισ., που προβλεπόταν, θα ξεπεράσει τελικά τα 30. «Αυτή είναι η κατάσταση χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ψέματα, χωρίς φτιασιδώματα, αλλά και χωρίς άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας».

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, «γιατί μία οικονομία σε ύφεση, με πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 1-2% για φέτος, χρειάζεται επανεκκίνηση». Σημείωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί πριν το τέλος του 2009. Επανέλαβε δε, ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κι ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.

Εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο θέμα της συγκράτησης των δαπανών. «Ως υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να υπογράψω αμοιβές διοικητών και υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Μισθούς ανύπαρκτων εντεταλμένων συμβούλων, πολλαπλάσιες από όσες παίρνει ένας έμπειρος γιατρός του ΕΣΥ. Τα 'γκόλντεν μπόις" κάθε είδους και κάθε χρώματος τελειώνουν εδώ. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε προκλητικές αμοιβές μελών Διοικητικών Συμβουλίων, σε επιτροπές χωρίς αντικείμενο», είπε και πρόσθεσε: «Θα μπει μαχαίρι στην καθημερινή σπατάλη του δημοσίου, στις προμήθειες με εξωπραγματικές τιμές, στις προνομιακές σχέσεις που υποκρύπτουν διαφθορά».

Επανέλαβε ότι θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια για την πληρωμή των συντάξεων με επιπρόσθετο, αλλά περιορισμένο δανεισμό, πριν το τέλος του χρόνου, εφόσον χρειαστεί, ενώ προανήγγειλε ότι εφεξής αλλάζει ο τρόπος σύνταξης και κατάρτισης του προϋπολογισμού, που θα είναι πλέον πολυετής από μηδενική βάση.

Παράλληλα με τις αλλαγές στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές με εξορθολογισμό στο σύστημα προμηθειών, διπλογραφικό σύστημα καταγραφής δαπανών, αξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από μηδενική βάση και ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος με περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

«Τα έσοδα θα αυξηθούν χωρίς νέους φόρους στη μέση ελληνική οικογένεια και όχι με λύσεις που εξαντλούνται σε έκτακτες εισφορές, αλλά με βαθιές τομές, συστηματική δουλειά, διάθεση για συγκρούσεις και πεποίθηση στον πολίτη ότι όλοι πληρώνουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Επιπλέον, τόνισε ξεκινά άμεσα δημόσια διαβούλευση για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τους πρώτους μήνες του 2010, με ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση εισοδήματος, στη φορολόγηση της περιουσίας, αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Γ.Ραγκούσης:Την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θεμελίωση ενός πολιτικού συστήματος αυτόνομου, που λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, διακήρυξε κατά την ομιλία του, στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δήλωσε ότι «αφετηρία είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας».

Ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου, που συνδυάζει μονοεδρικές και πολυεδρικές ευρείες περιφέρειες, ως προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου. Δήλωσε δε, ότι θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε οι εκλογές του 2013 να διεξαχθούν με το νέο σύστημα.

Για τα ΜΜΕ, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι στόχος είναι η οριστική ξεκάθαρη ρύθμιση των σχέσεων της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία και προανήγγειλε την αδειοδότηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για ψηφιακή εκπομπή, με ταυτόχρονη υποχρέωση όσων ήδη εκπέμπουν και αδειοδοτηθούν, για αναλογική εκπομπή μέχρι την οριστική κατάργησή της (2012), καθώς και τη θέσπιση αυστηρών μέτρων διαφάνειας και ορθολογική κατανομή της κρατικής διαφήμισης, αλλά και της διαφημιστικής δαπάνης των επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου.

Αναφερόμενος στο β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι πλέον θα αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. «Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας»,σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα θεσμοθετηθεί η «κρίσιμη» για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, προανήγγειλε την κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος με την προϋπόθεση του 42%, καθώς και το «δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη δεύτερη γενιά μεταναστών και στους μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία».

«Πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχουν ήδη, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές», είπε ο υπουργός.

Στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης για ένα κράτος «απλό και λιτό» ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα υπάρξει δραστικός περιορισμός όλων των δομών, των νομικών προσώπων και επιτροπών, ακόμα και Υπουργείων και από τις δαπανηρές «ταμπέλες», θα πάμε, είπε, σε μηχανισμούς λύσης προβλημάτων.

«Στόχος είναι ένα κράτος - ΚΕΠ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε ότι η επιτυχία του στόχου αυτού εξαρτάται από το «αν προχωρήσουμε αποφασιστικά στην εποχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Ακόμη, ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εξέταση της δυνατότητας υπαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων στο νομικό πρόσωπο γενικά του Δημοσίου και όχι σε κάθε Υπουργείο ξεχωριστά. «Η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προσωπικού με ενιαίες αρχές, κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις και διευκολύνει την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, αλλά και την καθιέρωση ενός Νέου Ενιαίου Μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων», είπε ο υπουργός.

Κοινοποίησε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα καθιερωθεί ετήσιος πολυμορφικός διαγωνισμός εισαγωγής στο δημόσιο με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων, ότι μπαίνει τέρμα στα στέιτζ στο Δημόσιο και -καταλήγοντας- ανέφερε ότι φιλοδοξία αυτής της κυβέρνησης είναι «όταν κληθεί να παραδώσει την εξουσία, να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και κυρίως την επόμενη γενιά».

A.Λοβέρδος:«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δραματική κατάσταση, αλλά δεν θα χάσω χρόνο να δώσω θέαμα στους Έλληνες πολίτες με την αποκαθήλωση της ΝΔ. Ο κόσμος δεν ζητά κομματικές αντιδικίες, αλλά να τα καταφέρουμε ως κυβέρνηση», ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Χαρακτηριστικά, ο κος Λοβέρδος σημείωσε πως η ανεργία ανέβηκε στο 9,6% (15,5% αν συνυπολογιστούν και οι ευκαιριακώς απασχολούμενοι) και οι άνεργοι αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 37%. «Το ΙΚΑ παρελήφθη με έλλειμμα 1,7 δις ευρώ (ενώ είχε παραδοθεί με πλεόνασμα 1,3 δις) και έπρεπε να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν οι συντάξεις του φθινοπώρου και του Δεκεμβρίου, ενώ τα ταμεία του ΟΑΕΕ παραδόθηκαν με έλλειμμα 30 εκ. ευρώ, το χρόνο και μας παραδίδεται ο Οργανισμός με έλλειμμα 900 ευρώ ετησίως. Οι οφειλές του Δημοσίου, από 2,7 δις το 2003, θα φθάσουν στο τέλος του 2009 στα 10 δις», ανέφερε ο υπουργός.

Στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, είναι η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φθάσει το 70% του βασικού μισθού, η αναμόρφωση του ΟΑΕΔ ώστε «να μην είναι εργαλείο στα χέρια του κάθε εντεταλμένου του υπουργού», ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που διέπει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ενοικίαση των εργαζομένων, η θέσπιση κινήτρων για την πρόσληψη νέων με επιδότηση των εισφορών τους για 4 χρόνια, η θέσπιση ρητρών, ώστε τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, να διοχετεύονται αμέσως στις επιχειρήσεις που θα διατηρούν, ή θα αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Ειδική μνεία επεφύλαξε ο κος Λοβέρδος στην περίπτωση της εργάτριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, που υπέστη απόπειρα δολοφονίας, ώστε αφ’ ενός να ενταχθεί η περίπτωσή της στα εργατικά ατυχήματα και αφετέρου, να της δοθεί το δικαίωμα απόκτησης οικογενειακής στέγης.

Ο υπουργός Εργασίας, υποσχέθηκε επίσης να εργαστεί για την βελτίωση της απόδοσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, «να μπει τέλος στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία», να καταργηθούν οι ρυθμίσεις Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, αλλά και να κατατεθεί το νομοσχέδιο που είχε συντάξει η πρώην υπουργός, για τις επαγγελματικές ασθένειες.

Απαντώντας στον κο Λοβέρδο, ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Κοντογιάννης, αντείπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε την οικονομία, μείωσε την ανεργία από το 10% στο 7%, αύξησε το επίδομα της ανεργίας κατά 46%, υπερδιπλασίασε το ΕΚΑΣ, χορήγησε επίδομα κοινωνικής συνοχής και στεγαστικού δανείου, στήριξε τους ομαδικά απολυμένους επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω αναδιάρθρωσης.

«113 φορείς και κλάδοι κοινωνικής ασφάλισης ενοποιήθηκαν σε 13. Τολμήσαμε παρεμβάσεις στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Η περιουσία των ταμείων είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το 2003, το ασφαλιστικό παρουσιάζει πλεόνασμα μετά την γενναία επιχορήγησή του και το έλλειμμα στο ΙΚΑ, οφείλεται στον κλάδο υγείας και όχι σύνταξης: Παρουσιάζει προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας λόγω των έκτακτων ενισχύσεων και λόγω του ότι δεν λήγουν φέτος ομόλογα που θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν. Δεν αρμόζουν σε χείλη πρωθυπουργού, οι ισχυρισμοί ότι τα ταμεία αναγκάζονται να παίρνουν λεφτά από τον Προϋπολογισμό για να πληρωθούν συντάξεις», ανέφερε ο κος Κοντογιάννης.

Τέλος, ο πρώην υφυπουργός, αναφερόμενος στην εξαγγελθείσα κατάργηση των stage στο Δημόσιο αναρωτήθηκε: «Ποιοι θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους των stage; Θα πάει χαμένη η εργασιακή τους εμπειρία; Θα καταργήσει η κυβέρνηση την μοριοδότησή τους ύστερα από 24μηνη θητεία; Μιλάτε για εμπόριο ελπίδας από πλευράς μας - αλλά κι εσείς που την ποδοπατάτε;»

Τ.Μπιρμπίλη: Με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και φιλοσοφία ότι για την επίτευξή της απαιτείται μια πλατιά συμμαχία των πολιτών, «μια συμμαχία που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές», η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε τις τέσσερις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου της. Αυτές αφορούν:

- Την Κλιματική αλλαγή. Τόνισε ότι ξεκινούν άμεσα συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και εταίρους για την προετοιμασία στην Κοπεγχάγη και την επιστροφή της χώρας στα διεθνή φόρα,

- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση. Η χώρα μας - όπως τόνισε η υπουργός - θα ανταποκριθεί στο στόχο του 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Προανήγγειλε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με άξονες: Την ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής σε περιοχές υψηλού δυναμικού, τη βελτίωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, την εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, την προώθηση εφαρμογών μεγάλης κλίμακας και την ενίσχυση της έρευνας. Πρώτες κινήσεις, ανακοίνωσε η κυρία Μπιρμπίλη, θα είναι η υπογραφή του υποθαλλάσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική, το κλείσιμο των πετρελαϊκών μονάδων στα νησιά, η διασύνδεση Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, ο έλεγχος των αιτήσεων που αφορούν 7,5 μεγαβάτ, η μελέτη της πρότασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων ώστε να γίνει το πρόγραμμα, η θωράκιση νέων κτηρίων με κανονισμό ενεργειακής απόδοσης, το εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κτήρια και αστικές περιοχές που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες πρόσθετες εργατοημέρες στον κατασκευαστικό τομέα με σημαντικούς πόρους για την εγχώρια βιομηχανία.

- Δάση και προστατευόμενες περιοχές. Το Κτηματολόγιο θα αναλάβει άμεσα την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Ως πρώτο δείγμα γραφής κατατίθεται νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για τα καμμένα της Αττικής, για την προστασία από τις καταπατήσεις. Αναστέλλεται η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 του νόμου 3208 του 2003 για τον ορισμό των δασών και αντικαθίσταται με το παλαιότερο άρθρο 3 του ν. 998 του 1979 και επανέρχεται η αντίστοιχη διάταξη του νόμου 1892 του 1990 που αφορά στα πρόστιμα για καταπατητές δασικών εκτάσεων.

- Αστική αναγέννηση και αυθαίρετη δόμηση. Στην Αθήνα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της ενοποίησης Εθνικός Κήπος - Ζάππειο - Βασ. Όλγας - Ολυμπείο. Οι διαφημιστικές πινακίδες θα κατέβουν, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αξιολογηθούν εκ νέου οι προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο και θα δημιουργηθούν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και διαδρομές ποδηλάτων και πεζών. Θα αναθεωρηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στην κατεύθυνση του περιορισμού των νέων τμημάτων της πόλης και των νέων αυτοκινητόδρομων. Οι κύριες επιδιώξεις στη Χωροταξία και τις αστικές αναπλάσεις είναι: Επικαιροποίηση των περιφεριακών χωροταξικών πλαισιών. Ιδιαίτερο βάρος θα αποδοθεί στα νησιά. Θα θεσπιστεί η αστική ανανέωση με την απόσυρση ακατάλληλων γηρασμένων κτηρίων που θα δημιουργήσουν χώρους πρασίνου. Θα υπάρξει αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αλλαγών, «ώστε να αντιμετωπιστεί η ένοχη σχέση κράτους - πολίτη», αντιμετώπιση των χρονιζόντων εκκρεμοτήτων (μεταφορά του συντελεστή δόμηση, τις απαλλοτριώσεις την εκτός σχεδίου δόμηση). «Δεν μπορεί το κράτος να επιζητεί πόρους από την αυθαιρεσία χωρίς να θωρακίζει το σήμερα και το αύριο», είπε η υπουργός τονίζοντας πως απαιτείται διακομματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η κυρία Μπιρμπίλη είπε ότι θα αντιμετωπιστεί από την αρχή το θέμα της ανακύκλωσης, θα θεσμοθετηθούν σχέδια μείωσης των αποβλήτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Εξάλλου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες για την Περιφέρεια, που αφορούν: την εξοικονόμηση νερού από την Ψυττάλεια, την απορρύπανση του Ασωπού, το Εθνικό Πρόγραμμα εξοικονόμησης του νερού, άλλη χάραξη του τμήματος Τσακώνας - Πύργου, πρωτοβουλίες για τις Πρέσπες (στις 2 Φεβρουρίου θα υπογραφεί η τριμερής συμφωνία με Βουλγαρία και ΠΓΔΜ)

Αναφερόμενη στις άμεσες θεσμικές πρωτοβουλίες, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΕΤΕΡΠΣ στο Πράσινο Ταμείο, πρόγραμμα πράσινων προμηθειών για το Δημόσιο, αξιοποίηση Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ανακοίνωσε ότι σχετικά με τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα προταθεί στην Βουλγαρία η σύσταση κοινής Επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα.

Κατέληξε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και σταδιακού περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες. Ανακοίνωσε τέλος ότι σε 45 ημέρες θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για κάθε τομέα πολιτικής.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αφού χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «εκδήλωση προθέσεων» απάντησε προς την κυρία Μπιρμπιλή ότι προφανώς υπάρχουν πεδία να συμφωνήσουν τα κόμματα και εξέφρασε την πίστη του ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί την εναλλακτική αναπτυξιακή διέξοδο. Τόνισε όμως ότι πίσω από τις κεντρικές διακηρύξεις κρύβονται δύσκολα προβλήματα. «Πρέπει να συγκρουστείτε με συμφέροντα και συντεχνίες», είπε προς την υπουργό και ανέφερε ότι πρέπει να πάρει θέση σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό καθώς η διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντική πολιτική, υπάρχουν όμως φωνές που θέτουν προσκόμματα.

Μ.Ξενογιαννακοπούλου: Τις δέκα μεγάλες τομές και προτεραιότητες της κυβέρνησης για ένα ισχυρό, σύγχρονο, δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέπτυξε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ταυτόχρονα επανέλαβε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τη στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε την ανάγκη να «σπάσει ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και σπατάλης που επικρατεί στο τομέα της δημόσιας υγείας", αναγνώρισε ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, μίλησε για την ανάγκη εμπιστοσύνης και κοινωνικής συμμαχίας καλώντας όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας να συμβάλουν στις προσπάθειες αυτές ενώ επισήμανε «ότι η βασική διαφορά της νέας κυβέρνησης από την προηγούμενη είναι ότι σήμερα υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση».

«Βασική μας κατεύθυνση είναι πρώτα ο πολίτης, Στόχος μας ένα σύστημα υγείας που θα τον σέβεται, θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε δραματική τη κατάσταση που επικρατεί και επέκρινε τη προηγούμενη κυβέρνηση ότι απαξίωσε συστηματικά με τις πολιτικές της το ΕΣΥ. Μίλησε για τεράστιες ελλείψεις και κενά, για σύστημα αδιαφάνειας και «γκρίζες ζώνες» στις προμήθειες , για σπατάλες και τεράστια χρέη στο χώρο της υγείας.

«Τι πρέπει να γίνει για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο; Η απάντηση είναι ότι χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση,. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έχει για να δημιουργήσει ένα ΕΣΥ με δημόσιο χαρακτήρα, προσβασιμότητας σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία», σημείωσε.

Κλείνοντας, η υπουργός Υγείας ανέλυσε τις 10 προτεραιότητες του υπουργείου που ξεκινούν άμεσα, με 3000 προσλήψεις την επόμενη χρονιά, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, στόχοι είναι:

-Αναβάθμιση και επέκταση πανελλαδικά του ΕΚΑΒ. Ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης σε κάθε δήμο. Ενιαίοι κανόνες για όλες της μονάδες παροχής υγείας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον χρηματοδότηση του συστήματος υγείας με διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση. Καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με ένα διαφανές σύστημα προμηθειών. Αποκέντρωση του ΕΣΥ και ενιαία κωδικοποίηση, Οι υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρεις της χώρας. Καθιέρωση της λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκά πρότυπα και εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης για όλους τους πολίτες.

Νέα σχέση των πολιτών με τις υγειονομικές υπηρεσίες και έμφαση στη σωστή ενημέρωση. Ενίσχυση των δομών που αφορούν την ψυχική υγεία με έμφαση στη προληπτική δράση και στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Στο σημείο αυτό έδωσε έμφαση στο μεγάλο διαχρονικό, όπως είπε, πρόβλημα των ναρκωτικών, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης. Αποτελεσματικό δίκτυο προστασίας και αλληλεγγύης και πολιτικές ένταξης μεταναστών και ατόμων με αναπηρία.

Τέλος η υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο θέμα της Πανδημίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μεγάλο αίσθημα ευθύνης δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της χώρας και αξιολογώντας συνεχώς το σχέδιο δράσης.

Α.Διαμαντοπούλου: «Αρνούμαστε την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας», τόνισε στην ομιλία της, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, υπογραμμίζοντας ότι στο σύνθημα της νέας κυβέρνησης «Πρώτα ο πολίτης» το υπουργείο θέτει το δικό του σύνθημα- στόχο «Πρώτα ο μαθητής» και ζητεί «Αλλαγή τώρα».

Στις στρατηγικές της νέας υπουργού πρώτος στόχος είναι η δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους, με δεδομένο ότι η Παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό που επιβάλλει εγγυημένη και εφικτή ισότητα πρόσβασης, δυνατοτήτων και ευκαιριών. Αναφερόμενη στη διαρκή αιμορραγία του οικογενειακού προϋπολογισμού υπογράμμισε ότι ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας σε περιπτώσεις σχολείων με εκπαιδευτικό έλλειμμα.

Ως βασική προϋπόθεση για την υψηλής ποιότητας παιδεία η υπουργός έθεσε το ανοικτό σχολείο και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει το παν για να εκλείψει η κακοδαιμονία των κενών στα σχολεία: «Πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό με τις αποσπάσεις, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 10.000 -300 μόνον στο υπουργείο Παιδείας- όταν υπάρχουν πάνω από 5000 κενά, όταν Παξοί και Νίσυρος δεν έχουν καθηγητές».

Η κα Διαμαντοπούλου στάθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης της Παιδείας και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δέσμευση του πρωθυπουργού για το 5% του ΑΕΠ ως στόχο και το επιπλέον 1 δις ευρώ φέτος για την παιδεία: «Η τσάντα του μαθητή πρέπει να μένει στο ολοήμερο σχολείο», δεσμεύθηκε η υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι ο εθνικός διάλογος για την παιδεία θα συνεχιστεί και η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου παράλληλα με την προετοιμασία για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σε δημόσια αρχή. Συνέχιση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης με αντικειμενικά κριτήρια και επανεξέταση των αδειών των κολλεγίων που δόθηκαν αδιακρίτως τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, είναι δεσμεύσεις της υπουργού, όπως και να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση της έρευνας.

Τέλος, η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο με την ηγεσία της Εκκλησίας για χρονίζουσες εκκρεμότητες και αλλαγές που επιβάλλει η εποχή και η κοινωνία στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Χ.Καστανίδης: Έμφαση στην εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή, στην ενίσχυση τόσο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης όσο και των Ανεξάρτητων Αρχών και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.

Αναπτύσσοντας τις βασικές αρχές του υπουργείου του, ο κ. Καστανίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι να ενισχυθεί το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση επιλέγει την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της με συμμετοχή και της Βουλής στη διαδικασία, τη διασφάλιση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών με καθιέρωση μόνιμων, σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων και άρση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ Καστανίδης και στη βελτίωση των όρων και στην ταχύτητα και απονομή της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτείνει:

Την ίδρυση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας,

Ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και αντικατάσταση των ποινών με διοικητικές κυρώσεις,

Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων,

Άμεση τροποποίηση ή απλοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων και ουσιαστική ενίσχυση εξωδικαστικών θεσμών,

Ακόμα, ο κ Καστανίδης έδωσε έμφαση στη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή με αλλαγή του τρόπου του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις προμηθειών και έργων στον δημόσιο τομέα καθώς και αλλαγές, μετά από δημόσιο διάλογο, στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών"

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την ενίσχυση εναλλακτικών ποινών καθώς και την ίδρυση Δικτύου Προστασίας Παιδιών



Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: