Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2009

Τι προτείνουν οι ΗΠΑ κατά της πειρατείας


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 26/10/2009 14:32

Καμία διαπραγμάτευση για λύτρα, αναγνώριση του αδικήματος πειρατείας από όλα τα εθνικά δικαστήρια, δημιουργία ταμείου που θα αναλαμβάνει το κόστος των νομικών διώξεων κατά των πειρατών, έλεγχος της παράνομης ροής των κεφαλαίων που αξιοποιούν οι πειρατές και κοινές πρακτικές στη διαχείριση των περιστατικών είναι οι βασικές κατευθύνσεις που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αντιμετώπιση της μάστιγας της φαινομένου της πειρατείας.

Ο κ. Andrew J. Shapiro, Αμερικανός Βοηθός Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις (Assistant Secretary of State for Political-Military Affairs), ήταν αποκαλυπτικός για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην πειρατεία μιλώντας στην εκδήλωση του International Propeller Club of the United States, International Port of Piraeus στην Αθήνα, για την απονομή των βραβείων Amver σε 117 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για λογαριασμό 862 πλοίων.

Ο κ. Shapiro αναφέρθηκε στη «Δήλωση της Νέας Υόρκης» που υπέγραψαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τα μέλη της «Ομάδας Επαφής για την πειρατεία στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας» (Contact Group on Piracy off the Coast of Somalia). Η δήλωση η οποία δεν έχει υπογραφεί ακόμη από την Ελλάδα, ενθαρρύνει τα πλοία των χωρών αυτών να εφαρμόζουν διεθνώς αναγνωρισμένες καλύτερες πρακτικές διαχείρισης για την αποφυγή, ή την αποτροπή, της πειρατείας. Στη συνέχεια σημείωσε ότι αν η διεθνής κοινότητα θέλει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την απειλή της πειρατείας, πρέπει να κατανοήσει τι ακριβώς κάνει τους πειρατές να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην ανοικτή θάλασσα, παρά την παρουσία μιας διεθνούς συμμαχίας των πολεμικών πλοίων.

Για τον Aμερικανό επίσημο το σημαντικότερο είναι τα λύτρα. Για αυτό ξεκαθάρισε την αμερικάνικη θέση επί του θέματος. «δεν κάνουμε παραχωρήσεις οποιουδήποτε είδους στους πειρατές. Η καταβολή λύτρων αυξάνει τις προσδοκίες των πειρατών για δράση».

Το δεύτερο στοιχείο που τους ενθαρρύνει είναι η μη κράτηση τους και η μη καταδίκη τους ακόμη και εάν συλληφθούν επ' αυτοφώρω και γι' αυτό κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να εξουσιοδοτήσουν τα εθνικά δικαστήρια για τη δίωξη πειρατών, ιδιαίτερα όταν επιτίθενται τα συμφέροντά τους.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην απόφαση της «Ομάδας Επαφής για την πειρατεία στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας» να εγκρίνει τη δημιουργία ενός διεθνούς ταμείου που θα βοηθήσει στην κάλυψη των εξόδων των πειρατικών διώξεων και κάλεσε την εμπορική ναυτιλία να συμβάλει στο εν λόγω ταμείο. Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία για την παρακολούθηση και εντοπισμό της ροής των λύτρων και των κεφαλαίων που αξιοποιούν οι πειρατές οι οποίοι είναι συνήθως εκτός των επισήμων θεσμικών οργάνων.

Οι επιθέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου ΙΜΒ στους εννέα μήνες του 2009 έχουν καταγραφεί συνολικά 306 πειρατικές επιθέσεις ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2008 είχαν γίνει 293 επιθέσεις. Αναφορικά με τις Ανατολικές Ακτές της Αφρικής και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί με την έντονη παρουσία πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών το πρόβλημα μεγεθύνεται. Συγκεκριμένα στο εννεάμηνο του 2009, στις ακτές της Σομαλίας έχουν καταγραφεί 47 περιστατικά από 12 πέρσι, ενώ στον Κόλπο του Άντεν έχουν ήδη φτάσει τα 100 από 50 την ίδια χρονική περίοδο πέρσι.

Από αριστερά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Daniel V. Speckhard, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο κ. Andrew J. Shapiro, Αμερικανός Βοηθός Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις, ο πρόεδρος του Propeller Club Νίκος Παπαδάκης και η γενική γραμματέας κ. Δέσποινα Φόρου-Τσιροζίδη.

Η τελετή απονομής

Η τελετή για την απονομή των βραβείων Amver πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, παρουσία 650 εκπροσώπων της ναυτιλιακής κοινότητας μεταξύ των οποίων οι εφοπλιστές Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, Νικόλαος Τσάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ.. Θεόδωρος Βενιάμης, o Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Γράτσος. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Daniel V. Speckhard, ο Αντιναύαρχος του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, η εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών Αντιναύαρχος κ. Sally Brice O' Hara , ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Η.Ε. Luo Linquan, ο πρέσβης της Iαπωνίας στην Ελλάδα, Takanori Kitamura, ο κ. Απόστολος Δούκας - Περιφερειακός αντιπρόεδρος του Propeller Club αρμόδιος για την Νότια Ευρώπη και Αφρική, μέλη του Δ.Σ του Propeller Club, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Ιωάννης Χαλάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Γεώργιος Βλάχος, κ.ά.

Την έναρξη της τελετής κήρυξε η γενική γραμματέας κ. Δέσποινα Φόρου-Τσιροζίδη.

Ο πρόεδρος του Propeller Club κ. Νικόλαος Παππαδάκης αναφέρθηκε στη σημασία του συστήματος Amver σημειώνοντας ότι από το 1999 έχουν διασωθεί 2.794 άτομα σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Ο κ. Παπαδάκης κάλεσε τους πλοιοκτήτες να εντάξουν ακόμη περισσότερα πλοία στο σύστημα.

Ακολούθησε γραπτός χαιρετισμός της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκας Κατσέλλη.

Επίσης η εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών Αντιναύαρχος Κα. Sally Brice O' Hara αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημασία του συστήματος AMVER.

Πριν την απονομή των βραβείων AMVER ο πρόεδρος του Propeller Club κ. Νικόλαος Παππαδάκης, επέδωσε τιμητικό βραβείο στον κυβερνήτη του Super Puma της 384 Μοίρας της 112 Πτέρυγα Μάχης, Σμηναγό (ΙΠΤ) Ιωάννη Στάθη, για την επιτυχή μεταφορά του πληρώματος του πλοίου Zim Shangai, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας λόγω καρδιακού επεισοδίου.

Επίσης ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Propeller Club και συντονιστής της Ναυτιλιακής Επιτροπής, απένειμε ειδικά βραβεία διάσωσης στους πλοιάρχους και τα πληρώματα τεσσάρων πλοίων των εταιρειών Tsakos Shipping and Trading, Allseas Marine, Danaos Shipping Co και Unimed Glory, μέλος της Lavinia Corp.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: