Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2009

«Την πάτησε» με τη Habitat ο εκκεντρικός ιδρυτής της IKEA

O πέμπτος πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, που τρώει στα φτηνά εστιατόρια



O83χρονος ιδρυτής της Ikea, Ingvar Kamprad, δεν είναι ο τυπικός δισεκατομμυριούχος. Με περιουσία που αγγίζει τα 22 δισ. δολάρια, ο εκκεντρικός επιχειρηματίας είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ωστόσο...



πιμένει να συχνάζει σε φτηνά εστιατόρια και να ταξιδεύει πάντα στην οικονομική θέση.

Αν και είναι γνωστός για τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του, το 2000 ο Kamprad εξέπληξε όταν αποφάσισε να βάλει με τα παιδιά του ένα στοίχημα αξίας… 22 δισ.δολαρίων. Ο καθένας από τους τρεις γιους του θα δοκίμαζε την τύχη του στη διαχείριση της αλυσίδας καταστημάτων Habitat, την οποία ο Kamprad είχε αγοράσει το 1992. Και εκείνος που θα έφερνε τα καλύτερα αποτελέσματα θα κληρονομούσε την οικογενειακή περιουσία και τα ηνία της αυτοκρατορίας της Ikea.

Χαμένοι

Τελικά, ο διαγωνισμός ανέδειξε μόνο χαμένους. Το επιχειρηματικό μοντέλο της Habitat απέτυχε και η εταιρεία βουλιάζει στις ζημιές, αναγκάζοντας τον Kamprad να βάλει πωλητήριο. Η παράλληλη πορεία της Habitat και της Ikea είναι γεμάτη με ειρωνείες και παράδοξες συμπτώσεις. Ο Kamprad έδειξε να διαθέτει το «μικρόβιο» του επιχειρηματία από μικρή ηλικία. Ξεκίνησε να πουλά μολύβια στα 17 του χρόνια και μέσα σε μία πενταετία είχε αναπτύξει μια εταιρεία που δεχόταν παραγγελίες για κάθε είδους προϊόντα μέσω του ταχυδρομείου.

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: