Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2009

Τριψήφιες προβλέψεις για την τιμή του αργού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 07:00

Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουν αναλυτές και συναλλασσόμενοι ως προς το πρόσφατο ράλι της τιμής πετρελαίου, πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν αισιόδοξοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Ρίτσαρντ Ρος, αναλυτής της Auerbach Grayson, εκτιμά ότι η τιμή αργού θα ανέβει αρχικά στα 85 δολάρια, εν συνεχεία στα 90 δολάρια και τελικά θα εκτιναχθεί στα 103 δολάρια το βαρέλι εντός των προσεχών εννέα μηνών. Ο Ρος στηρίζει την τριψήφια πρόβλεψή του σε πέντε βασικά σημεία: τη σημερινή απουσία αντίστασης στην τιμή πετρελαίου, την ισχυρή κεκτημένη ταχύτητα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, τη συνεχιζόμενη άνοδο των μετοχικών τιμών, την προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και την πτώση του δολαρίου που καθιστά το τιμολογημένο σε δολάρια ενεργητικό πιο ελκυστικό στους ξένους επενδυτές.

Και ο Μάθιου Κατσιότι, πρόεδρος της MMC Trading, πιστεύει ότι η τιμή αργού θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το προσεχές εξάμηνο. «Δείχνει ότι θα προχωρήσει πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και από εκεί η επόμενη στάση θα είναι τα 100 δολάρια», αναφέρει χαρακτηριστικά. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ντάρελ Τζόμπμαν, αναλυτής της TraderPlanet.com, ο οποίος προβλέπει μία τιμή στα 90 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2010, αν και βραχυπρόθεσμα βλέπει πτώση προτού αρχίσει η άνοδος.

Και οι τρεις ωστόσο προειδοποιούν ότι, στην περίπτωση που η ανάκαμψη της οικονομίας χάσει έδαφος, οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν στάσιμες ή θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Επιπλέον, η πολιτική αστάθεια σε περιοχές όπως Ιράκ, Ιράν και Πακιστάν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης, οδηγώντας τη ζήτηση σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

ΟΠΕΚ

Στην περίπτωση πάντως που η τιμή πετρελαίου αυξηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή τους το Δεκέμβριο, για να προστατεύσουν την οικονομική ανάκαμψη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του καρτέλ, Χοσέ Μποτέλο ντε Βασκονσέλος.

Ο αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές αισθάνονται άνετα με τις τιμές πετρελαίου στα 75 έως 80 δολάρια το βαρέλι, εκφράζοντας ανησυχίες ότι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην παγκόσμια οικονομία.

Ερωτηθείς εάν μία αύξηση των τιμών στα 100 δολάρια θα ωθούσε τον ΟΠΕΚ σε αύξηση της παραγωγής του στη συνάντηση της 22ας Δεκεμβρίου, ο Μποτέλο απάντησε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι στόχος του καρτέλ είναι η διατήρηση της ισορροπίας.

Πηγές: Forbes.com, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: