Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2009

Η Βουλγαρια προειδοποιεί την ΠΓΔΜ



ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Μεγάλο θέμα στη Βουλγαρία ειναι η επίσημη αντίδραση της χώρας στις προκλητικές ενέργειες της ΠΓΔΜ. Αυστηρή προειδοποίηση της Βουλγαρίας προς την ΠΓΔΜ χαρακτηρίζουν τα βουλγάρικα ΜΜΕ τη δήλωση του Βούλγαρου προέδρου Γκιόργκι Παρβάνοφ ότι η υποστήριξη της Σόφιας για την...
ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν είναι «άνευ όρων», αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά της χώρας.

Ο κ. Παρβάνοφ αντέδρασε με έντονο τρόπο στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι περί «Μακεδόνων του Βαρδάρη, του Πίριν και του Αιγαίου».

Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται και η σύσταση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ότι «η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να μελετήσει προσεκτικά το πνεύμα και το γράμμα των αξιών της ειρήνης, του αμοιβαίου σεβασμού και του εποικοδομητικού διαλόγου που είναι στη βάση της καλής γειτονίας, η οποία κυριαρχεί στην «Ευρώπη χωρίς σύνορα».

«Παράδοξες και παράλογες, ιδιαίτερα στον 21ο αιώνα», χαρακτήρισε σήμερα τις εδαφικές διεκδικήσεις της ΠΓΔΜ εναντίον των γειτονικών χωρών ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ.

«Αν θέλουν να αποδείξουν ότι πραγματικά επιθυμούν να προχωρήσουν στην ενταξιακή πορεία προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι κυβερνώντες στην ΠΓΔΜ πρέπει να εγκαταλείψουν την απαράδεκτη επιθετική συμπεριφορά, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στις απαρχαιωμένες ιδέες από τα τέλη του 19ου-αρχές του 20ου αιώνα», όπως υπογράμμισε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Στα δημοσιεύματα για την ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ που ξέσπασε μετά τις προκλητικές ενέργειες ορισμένων πολιτικών κύκλων της ΠΓΔΜ, ο σημερινός βουλγάρικος Τύπος αναφέρεται ακόμη στην άρνηση της Αθήνας να εισέλθει σε οποιοδήποτε διάλογο με την ΠΓΔΜ για ανύπαρκτα θέματα.

Σε ολοσέλιδο αφιέρωμα η σημερινή «Τρουντ» δημοσιεύει σε κεντρικό σημείο τη δήλωση του Έλληνα αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα για την πάγια θέση της Αθήνας υπέρ της ανάγκης εποικοδομητικού, ειλικρινή και ουσιαστικού διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Μαζί με άλλες εφημερίδες, η ημερήσια της Βουλγαρίας επισημαίνει την έκκληση του Έλληνα αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών προς την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την επιθετική και την εθνικιστική ρητορική, σε κεντρικό δημοσίευμα με φωτογραφία του κ. Δρούτσα. Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του μετέδωσαν τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά βουλγαρικά ΜΜΕ.


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: