Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2009

Λ.Κατσέλη: Η ναυτιλία στο επίκεντρο της μάχης για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης

23/10/09 09:40 posted by http://www.theseanation.gr


Λ.Κατσέλη: Η ναυτιλία στο επίκεντρο της μάχης για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης




Συνείδηση στην κυβέρνηση, όπως ομολόγησε δια του μηνύματός της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη στο πλαίσιο της εκδήλωσης επίδοσης των βραβείων AMVER, έχει γίνει η σημασία της ναυτιλίας για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την παρουσία της στη διεθνή σκηνή.

Μάλιστα σημείωσε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί βρίσκονται υπό μελέτη στο πλαίσιο εποικοδομητικής, όπως τη χαρακτήρισε, διαβούλευσης στη συνέχεια της οποία ελπίζει.

Στο χαιρετισμό της η υπουργός φαίνεται να «έπιασε το σφυγμό της ναυτιλίας» καθώς σημείωσε πως σε περίοδο διεθνούς κρίσης θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που ανακύπτουν όπως : την κυκλικότητα της αγοράς, τη σημασία του timing κατά την αγορά και πώληση των πλοίων, την παραμονή στην ανοικτή αγορά, ή την χρονοναύλωση, τις δυσχέρειες που παρουσιάζει ο κλάδος της χρηματοδότησης επί του παρόντος, την αναμενόμενη είσοδο πολλών πλοίων στις ναυλαγορές τα δυο επόμενα χρόνια.

Στο σημείο αυτό η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα «ποιότητας». λέγοντας ότι έχουμε μπει για τα καλά στο μονόδρομο της ποιοτικής ναυτιλίας και ότι οι αμοιβές των άξιων Ελλήνων αξιωματικών, ίσως των καλύτερων στον κόσμο, δεν είναι πλέον χαμηλές.

Από την άλλη πλευρά, όπως παρατήρησε, ο στόλος μας σήμερα είναι πολύ νεώτερος και η μέση ηλικία του θα μειωθεί κι άλλο.

Αυτό, όπως ανέφερε, είναι θετικό αν το δει κανείς από την πλευρά της προοπτικής απασχόλησης των πλοίων, αλλά θα χρειαστεί τεράστια προσοχή στο ζήτημα της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών για να μπορέσουν τα νέα και ακριβά μας βαπόρια που ξεπληρώνουν τα δάνεια τους να πείσουν τους ναυλωτές για την πληρωμή καλύτερων ναύλων.

Σ’ αυτό το σημείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους αξιωματικούς μας και τους συνεργάτες στα γραφεία, τους εξωτερικούς μας συνεργάτες και η συμβολή τους στη συνολική προσπάθεια να γίνει ο Πειραιάς ακόμα μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο.

Όσον αφορά στα της ναυτιλιακής διπλωματίας, που αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κατσέλη ευθείς εξ αρχής είχε επισημάνει τη σημασία της αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο μήνυμά της που αναγνώστηκε χθες μεταξύ άλλων παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι η παρουσία της χώρας μας στο ΙΜΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα διεθνή ναυτιλιακά fora θα είναι διαρκής και αναβαθμισμένη, πάντοτε σε συνεργασία με εσάς και τα συλλογικά όργανα της ναυτιλίας, όπως άλλωστε έγινε ήδη εν όψει των προπαρασκευαστικών συναντήσεων στην Ε.Ε. για την Κοπεγχάγη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η υπουργός αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη χθες κατέστησε σαφές ότι η ελληνική θέση για τα της ναυτιλίας και το περιβάλλον διέρχεται μόνο μέσω του ΙΜΟ γεγονός που καθιστά σαφές ότι η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου και άρα η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως τη θέση της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας σε αυτό το θέμα μείζονος σημασίας.

Επίσης στο μήνυμά της η κ. Κατσέλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία του λιμενικού τομέα και της συγκεκριμένης πολιτικής κάνοντας σαφή αναφορά στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι για μία ακόμη χρονιά η ελληνική ναυτιλία πρώτευσε από πλευράς συμμετοχών και αποτελεσμάτων στο σύστημα AMVER γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να αποσπάσει πολλά βραβεία.


Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία της κ. Κατσέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: