Τρίτη, Ιουλίου 28, 2009

Υπογραφή διμερούς συμφωνίας με το Ρωσικό Νηογνώμονα

Capt. Tassos Comments: Διαβάζοντας την ανακοίνωση για την συμφωνία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ως Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, έχω να ρωτήσω κάτι. Τον Ελληνικό Νηογνώμονα γιατί δεν τον αναβαθμίζουν και τον έχουν αφήσει στην μαύρη λίστα της Παγκόσμιας Ναυτιλίας? Δεν διαφωνώ με τις συνεργασίες, αλλά ας φτιάξουμε και το σπίτι μας.
NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 16:25
Τελευταία Ενημέρωση : 27/07/2009 16:29
Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα στο ΥΕΝΑΝΠ παρουσία του υπουργού Αναστάση Παπαληγούρα, από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Λ.Σ Θεόδωρο Ρεντζεπέρη και το γενικό διευθυντή του ρωσικού Νηογνώμονα Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Ρέσετοφ.

Την υπογραφή διμερούς συμφωνίας εξουσιοδότησης με το Ρωσικό Νηογνώμονα ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα στο ΥΕΝΑΝΠ παρουσία του υπουργού Αναστάση Παπαληγούρα, από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Λ.Σ Θεόδωρο Ρεντζεπέρη και το γενικό διευθυντή του ρωσικού Νηογνώμονα Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Ρέσετοφ.

Κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής της διμερούς συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και του Ρωσικού Νηογνώμονα, ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως Ελλάδα και Ρωσία διαθέτουν ήδη μια αρκετά πλούσια εμπειρία αποδοτικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλιακής δραστηριότητας, η οποία βαίνει επ' ωφελεία όχι μόνον των επιχειρήσεων και των οικονομιών, αλλά και των πολιτών των δύο χωρών.

«Η εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής σχέσης Ρωσίας-Ελλάδος και σε άλλους οικονομικούς, αλλά και τεχνικούς τομείς, αποτελεί για εμάς υψηλή προτεραιότητα ― και η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας συνιστά επιβεβαίωση της επιλογής μας αυτής», τόνισε ο κ. Παπαληγούρας και πρόσθεσε:

«Η ελληνική Αρχή εξουσιοδοτεί σήμερα τον οργανισμό σας για τη διενέργεια ελέγχων και την έκδοση των απαιτουμένων για τα πλοία και τις εταιρείες πιστοποιητικών, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων, της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια των πλοίων και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα, μολονότι χώρα μικρή σε μέγεθος και όγκο εμπορικών συναλλαγών, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στη ναυτιλιακή δραστηριότητα. Η ελληνική σημαία εκπροσωπεί μια ναυτιλία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και διεθνούς κύρους.

»Η διάσταση αυτή υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της συμφωνίας που υπογράφεται σήμερα και για τα δύο μέρη. Αφενός, για την ελληνική ναυτιλία, καθώς θα μπορέσει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και το, κατά τεκμήριο, υψηλό επίπεδο υπηρεσιών του Ρωσικού Νηογνώμονα. Αφετέρου, για τον Ρωσικό Νηογνώμονα, ο οποίος, μέσω των ελληνικών πλοίων που ταξιδεύουν απ' άκρη σ' άκρη της γης, θα ενισχύσει το κύρος και το εύρος των δραστηριοτήτων του».

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας είναι επιπρόσθετα σημαντική για τους εξής λόγους:

1. Πρώτον, διότι εντάσσουμε ένα μεγάλο νηογνώμονα, με υψηλή τεχνογνωσία, στο ναυτιλιακό cluster του Πειραιά.

2. Δεύτερον, γιατί συμφωνίες αυτού του είδους συνάδουν με πάγιες αρχές της πολιτικής μας, όπως η ανάπτυξη του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στις ναυτιλιακές υπηρεσίες, η εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας στη ναυτιλία και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

3. Τρίτον, γιατί ανοίγουμε νέες προοπτικές συνεργασίας στις ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

4. Και ακόμη -τέταρτον- γιατί πιστεύουμε ότι η αλληλεπίδραση της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης, και ιδίως των τεχνικών μας υπηρεσιών, με τον Ρωσικό Νηογνώμονα μπορεί να διασφαλίσει εκατέρωθεν οφέλη σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας και αναβάθμισης των προτύπων ασφαλείας στην κατασκευή, συντήρηση, πιστοποίηση και λειτουργία των ελληνικών πλοίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: