Τρίτη, Ιουλίου 28, 2009

Ποια μεγάλη ασφαλιστική ζωής καταρρέει;

questionΜε κατεπείγουσες διαδικασίες προωθεί η κυβέρνηση τη διάσωση μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας του κλάδου ζωής, που φέρεται να βρίσκεται υπό κατάρρευση!

Αυτό γίνεται σαφές και από το κείμενο σχετικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ισχύει (εσπευσμένα…) από την ημερομηνία κατάθεσής της, δηλαδή από τις 16 Ιουλίου. Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών δεν αφήνουν αμφιβολία για τον κίνδυνο κατάρρευσης μεγάλης εταιρείας, που σπεύδει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση:

- «Με την προτεινόµενη τροπολογία επιτυγχάνεται, αφενός ο εκσυγχρονισμός της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και αφετέρου η παροχή στο Ελληνικό Δημόσιο της δυνατότητας παρέµβασης προς αποσόβηση συστηµικών κινδύνων, που µπορεί να προκληθούν από την αφερεγγυότητα ιδιαίτερα σηµαντικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

- Ειδικά για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, από τα χαρτοφυλάκια ζωής υψηλής σπουδαιότητας, παρέχεται στο Ελληνικό Δηµόσιο, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα παροχής εγγύησης µέχρι του ποσού του από την ΕΠΕΙΑ προσδιοριζόµενου ελλείµµατος του χαρτοφυλακίου που µεταβιβάζεται».

Οι παρασκηνιακές διεργασίες που κρύβονται πίσω από την τροπολογία είναι γνωστές στους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Το μόνο στοιχείο που όλοι πασχίζουν να διατηρηθεί σαν… κοινό μυστικό των κύκλων του κλάδου, χωρίς να φθάσει στα αυτιά των ασφαλισμένων, είναι η επωνυμία της εταιρείας που είναι «ιδιαίτερα σημαντική» και με «χαρτοφυλάκιο υψηλής σπουδαιότητας», αλλά βρίσκεται ένα βήμα πριν το… κανόνι, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε εσπευσμένη παρέμβαση.

Η εν λόγω εταιρεία πασχίζει να ολοκληρώσει αύξηση κεφαλαίου, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, ύστερα από σχετική προτροπή της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις συνολικά 15 ασφαλιστικές εταιρείες ζωής, που υποχρεώνονται να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους από την ΕΠΕΙΑ, αντιμετωπίζοντας σε αντίθετη περίπτωση το φάσμα της αφαίρεσης των αδειών τους.

Το υπουργείο Οικονομίας διαπιστώνει, όμως, ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, ενώ και οι υγιείς εταιρείες, που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια ζωής, αρνούνται να το πράξουν, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι αναλαμβάνουν την κάλυψη μεγάλων ζημιών που θα προκύψουν στο μέλλον.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, το Δημόσιο αναλαμβάνει το ρόλο του εγγυητή και των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής. Με την τροπολογία που ήδη τέθηκε σε ισχύ και φαίνεται ότι «φωτογραφίζει» την περίπτωση της μεγάλης εταιρείας του κλάδου, η κυβέρνηση θα παράσχει κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη των ζημιών, εάν τις αναλάβουν άλλες εταιρείες, ή και έναντι των ασφαλισμένων. Το ύψος των ζημιών παραμένει απροσδιόριστο και θα τις υπολογίσει, όταν έλθει η ώρα, η ΕΠΕΙΑ.

Με αυτή την παρέμβαση του Δημοσίου αποσυνδέεται προς το παρόν η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής, που απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη κρίση, αν οι ασφαλισμένοι έμεναν ξαφνικά ακάλυπτοι και κλονιζόταν η εμπιστοσύνη του κοινού στον κλάδο.

Ενδεικτική της βιασύνης για την επίλυση του προβλήματος είναι και η προώθηση της τροπολογίας στη Βουλή χωρίς καν να αποσταλεί για έγκριση από την Κομισιόν, παρότι το περιεχόμενό της εμπίπτει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες κατ’ αρχήν απαγορεύονται από το κοινοτικό Δίκαιο. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, ουδείς αναμένεται να καταγγείλει στις Βρυξέλλες τη ρύθμιση, καθώς η τροπολογία βρίσκει σύμφωνες όλες τις εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες όσες από τις μεγάλες εταιρείες ασφαλειών ζωής βρίσκονται σε δεινή θέση, λόγω των ζημιών που έχουν εγγράψει μετά την κορύφωση της διεθνούς κρίσης, θα έχουν δύο επιλογές: να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, πράγμα δύσκολο, ή να μεταβιβάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε υγιείς εταιρείες, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει την κάλυψη των ζημιών.

Source: http://www.sofokleous10

Δεν υπάρχουν σχόλια: