Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2009

Οι δορυφόροι «βλέπουν» τη σκιά των τσουνάμι


Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη έρχεται να ανατρέψει τη μέχρι τώρα επικρατούσα αντίληψη, ότι δηλαδή ένα τσουνάμι δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτό παρά μόνον όταν βγαίνει στην επιφάνεια του νερού, κάτι που τις περισσότερες φορές είναι πολύ αργά...
Αμερικανοί ερευνητές της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών...
και Ατμόσφαιρας, στο Μπούλντερ του Κολοράντο, αφού ανέτρεξαν σε δορυφορικές εικόνες του Ινδικού Ωκεανού (από το δορυφόρο «Ιάσονα 1» της ΝΑSA), τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται το φονικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004 με πάνω από 228.000 νεκρούς, διαπίστωσαν ότι οι δορυφόροι είχαν καταγράψει ξεκάθαρα ίχνη στο νερό που άφηνε το διογκούμενο τσουνάμι.
Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι καθώς το τσουνάμι διασχίζει τον ωκεανό, ανακατεύει και ταυτόχρονα σκουραίνει την επιφάνεια του νερού κατά μήκος του «μετώπου» του, κάτι που μπορούν να ανιχνεύσουν αρκετοί δορυφόροι, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι οι δορυφόροι που έχουν αυτήν την ικανότητα ανίχνευσης δεν καλύπτουν όλους τους ωκεανούς.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ερευνητές καταφέρνουν να δουν το τσουνάμι να εξελίσσεται υπόγεια και να αφήνει ίχνη, πριν εκδηλωθεί σε όλη του την ένταση στην επιφάνεια της θάλασσας.

http://pressonice.blogspot.com


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: