Κεφαλικός φόρος και μηδενικές αυξήσεις η πρώτη δόση της κρίσης
18 Μαρτίου 2009, 20:10Μιχάλης Παπανίδης
Η κρίση είναι εδώ για το μέσο Έλληνα πολίτη, που σε πρώτη φάση καλείται (αν και με προϋποθέσεις) να μην πάρει καμία αύξηση εφέτος ή και να πληρώσει κεφαλικό φόρο από 1.000-5.000 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημά του.
Η πρώτη «βαριά» δόση έκτακτης φορολογίας ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνά κανείς μέχρι πριν από λίγα 24ωρα διαβεβαίωνε(!) ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν έκτακτα μέτρα, ενώ διέρρεε ότι οι όποιες ρυθμίσεις… μετατίθενται για μετά τις ευρωεκλογές.
Αντ’ αυτού οι δημόσιοι υπάλληλοι με μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.700 ευρώ δε θα λάβουν καμία αύξηση, ενώ τα κατώτερα κλιμάκια θα λάβουν βοήθημα, το οποίο δε θα ενσωματωθεί στη μισθολογική κλίμακα.
«Στους δημόσιους υπάλληλους με μικτές αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ δε θα δοθούν αυξήσεις», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου σε συνέντευξη Τύπου.
«Οι αποφάσεις που σήμερα ανακοινώνουμε είναι ασφαλώς δύσκολες, πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουν πως βιώνουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση. Μόνο μια είναι η υπεύθυνη και ρεαλιστική πολιτική, να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του δημοσίου. Άλλη λύση μόνιμη δεν υπάρχει», τόνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός:
- Μισθωτοί δημοσίου των οποίων οι μικτές αποδοχές στις 31/12/2008 έφταναν μέχρι και τα 1.500 ευρώ μηνιαίως, εξαιρουμένης της οικογενειακής παροχής, θα λάβουν εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Αφορολόγητο το ποσό, δε θα επιβαρυνθεί με εισφορές και άλλες κρατήσεις.
- Αντίστοιχα, μισθωτοί του δημοσίου των οποίων οι μικτές αποδοχές φτάνουν έως 1.700 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ έκτακτο επίδομα 300 ευρώ.
- Δε θα δοθούν αυξήσεις για το 2009 στους μισθωτούς του δημοσίου, που έχουν μεγαλύτερες αποδοχές.
- Το ίδιο ισχύει για τους δημόσιους λειτουργούς. Με ειδικά μισθολόγια δικαστικοί, βουλευτές, γιατροί, για τους οποίους πρόσφατα θεσπίστηκε νέο μισθολόγιο.
- Δε θα δοθούν αυξήσεις στα πάσης φύσεως επιδόματα για το 2009, που λαμβάνουν οι ως άνω κατηγορίες.
«Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι οι μισθωτοί του δημοσίου με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα στηριχθούν, ενώ οι υψηλόμισθοι θα συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης», υπογράμμισε ο υπουργός.
Για τους συνταξιούχους του δημοσίου ισχύει ανάλογη ρύθμιση: Σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν βασική σύνταξη έως και 800 ευρώ, έκτακτο βοήθημα 500 ευρώ. Αφορολόγητο και χωρίς άλλες κρατήσεις. Επίδομα 300 ευρώ σε όσους παίρνουν βασική σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.
Διευρύνονται τα υπάρχοντα εισοδηματικά κριτήρια, που αφορούν στο ΕΚΑΣ. Δηλαδή, ατομικά εισοδήματα από συντάξεις, βοηθήματα, μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα, οικογενειακό εισόδημα. Ταυτόχρονα, καθιερώνονται επιπλέον κλιμάκια εξομάλυνσης, που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα και έτσι, όταν αυξάνονται οριακά τα εισοδήματα, το ΕΚΑΣ δε θα διακόπτεται, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ωφελούνται περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ολοένα και δυσμενέστερες οι προβλέψεις για την έκταση της κρίσης
«Οι προβλέψεις για την έκταση και το βάθος αυτής της παγκόσμιας κρίσης γίνονται ολοένα και δυσμενέστερες. Οι συνθήκες υπό τις οποίες προγραμματίζουμε για το μέλλον μεταβάλλονται συνεχώς και επί το δυσμενέστερον. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Οφείλουμε να λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις με τρόπο σαφή και κοινωνικά δίκαιο», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί και έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος και συγκεκριμένα θα επιβληθεί κεφαλικός φόρος 1.000 ευρώ στα εισοδήματα από 60.000 έως 80.000 ευρώ, 2.000 ευρώ στα εισοδήματα από 80.000 έως 100.000 ευρώ, 3.000 ευρώ στα εισοδήματα από 100.000 έως 150.000 ευρώ και 5.000 ευρώ στα εισοδήματα από 150.000 ευρώ και πάνω.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι δε θα δοθούν αυξήσεις σε δικαστικούς, βουλευτές και γιατρούς, των οποίων οι αποδοχές καθορίζονται με ειδικά μισθολόγια, δε θα υπάρξουν αυξήσεις στα επιδόματα του δημοσίου, ενώ θα υπάρξει μια συμβολική μηνιαία κράτηση 5% από το μισθό των βουλευτών, για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο κατά της Φτώχειας.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε και «ψαλίδισμα» στις προσλήψεις του δημοσίου, λέγοντας ότι φέτος θα προσληφθούν μόνο 12.000 μόνιμοι υπάλληλοι, όταν το 2008 αποχώρησαν από το δημόσιο 22.000 υπάλληλοι.
Το υπουργείο Οικονομίας θα εφαρμόσει νέο τιμολόγιο στο δημόσιο για όσους προσλαμβάνονται από 1/1/2010, ώστε εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν ίδιες αμοιβές ανεξάρτητα από τη δημόσια υπηρεσία που εργάζονται.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε νέο σύστημα παρακολούθησης και είσπραξής τους και από το σύνολο των οφειλών ύψους 20 δισ. ευρώ ο στόχος είναι να εισπραχθούν φέτος 1,8 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από την επιβολή του κεφαλικού φόρου, η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει συνολικά 250 εκατ. ευρώ, ενώ για τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τον ΟΓΑ, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο μέλλον.
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα δοθεί νέα παράταση στην περαίωση, ενώ δεν απέκλεισε και την επιβολή νέων μέτρων, αν χρειαστεί στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου