Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2009

«Εξατμίστηκε» το… πετρέλαιο Μακρινίτσας!

Έπιναν νερό, που είχε πετρέλαιο



Ηταν εμφανέστατο οπτικά και η οσμή του δεν άφηνε αμφιβολία ότι το νερό από μέρος του δικτύου ύδρευσης της Μακρινίτσας περιείχε πετρελαιοειδή… Αυτό στις αρχές Ιουλίου, όταν για τους κατοίκους επτά συνοικιών της κοινότητας οι βρύσες έκλεισαν για πόση, μετά τη μόλυνση της πηγής «Βλαχογιάννη» από πετρελαιοειδή που παρέσυρε έντονη βροχόπτωση από εγκαταλελειμμένη δεξαμενή των επικίνδυνων αποβλήτων της μονάδας Ραντάρ στο Πλιασίδι. Από χθες η εικόνα άλλαξε.


Τα δείγματα που έλαβε στις 3 Ιουλίου η Διεύθυνση Υγείας αποδείχθηκαν «αθώα». Ούτε ίχνος πετρελαίου ή παρεμφερούς στοιχείου δεν εντοπίστηκε στο νερό της Μακρινίτσας. Οι τιμές μάλιστα των αναλύσεων δεν είναι απλά κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο (10 μgr ανά λίτρο), αλλά κάτω και από το όριο ανίχνευσης (1 μgr ανά λίτρο).

Σαν από… θαύμα το πετρέλαιο που όλοι είδαν και οσμίστηκαν μέσα στα ποτήρια τους εξαφανίστηκε.

Δίνοντας χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των αναλύσεων από δείγματα που πήρε η Διεύθυνση Υγείας, ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας ενημέρωνε για το τι ανέγραφαν οι απαντήσεις του Χημείου του Κράτους. Δεν ανιχνεύθηκε ίχνος πετρελαίου, ούτε στο δείγμα από το δίκτυο ύδρευσης ούτε από την πηγή «Βλαχογιάννη» ούτε από την πηγή υδροδότησης της μονάδας Αεροπορίας.

«Πετρέλαιο δεν ανιχνεύθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα, το οποίο ήταν παροδικό και θα το αντιμετωπίσουμε οριστικά. Με τόσο σοβαρά για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ζητήματα δεν επιτρέπεται εφησυχασμός», δήλωσε ο κ. Ντίτορας, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Να το πίνουν άφοβα
Μετά την έκδοση των εργαστηριακών αναλύσεων το νερό μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής για πόση, ενημέρωνε ο αντινομάρχης.

Η μισή Μακρινίτσα, πάνω από την πλατεία, έμεινε για ένα μήνα χωρίς νερό. Είχε συσταθεί κατ’ επανάληψη από την κοινότητα να μη χρησιμοποιείται για πόση, μέχρις ότου εκδοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.
Οι πρώτες δειγματοληψίες που έγιναν από την κοινότητα Μακρινίτσας και εστάλησαν σε ιδιωτικά εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσαν να δώσουν σαφή εικόνα για τη μόλυνση ή μη του νερού από πετρελαιοειδή, αφού δεν διέθεταν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τέτοιου είδους αναλύσεις.

Ολόκληρη η κοινότητα, σε μια κρίσιμη για την τουριστική κίνηση στιγμή, βρέθηκε σε αναμονή των αποτελεσμάτων των δεύτερων δειγμάτων που πήρε η Διεύθυνση Υγείας.

Και όμως, για ένα τόσο κατεπείγον ζήτημα χρειάστηκε να παρέλθει περίπου ένας μήνας μέχρι να δοθούν τα αποτελέσματα από το Χημείο του Κράτους. Καθυστέρηση που προκαλεί ερωτηματικά για την προτεραιότητα που δόθηκε στο κατεπείγον των αναλύσεων.

Συνεδρίαση συμβουλίου
Το θέμα της μόλυνσης απασχόλησε προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου παρουσία της αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσας Οικονόμου.
Μεταφέροντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης στον Αρχηγό του ΓΕΑ, ο νομάρχης Μαγνησίας ζητά έγγραφη ενημέρωση και διαβεβαίωση για μια σειρά από θέματα:
- Τα μέτρα που λαμβάνονται εντός της μονάδας RADAR για την αποφυγή της πιθανότητας να επαναληφθεί το φαινόμενο της ρύπανσης από τη μεταφορά εκ νέου επιμολυσμένων φερτών υλών, σε μία ενδεχόμενη βροχόπτωση.
- Τις εκτιμήσεις και το χρονοδιάγραμμα που θέτει το ΓΕΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των υποστηρικτικών μελετών και της προμελέτης και να ξεκινήσει η διαδικασία για την απορρύπανση – περιβαλλοντική και υδροδοτική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
- Το σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων της μονάδας RADAR της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Πήλιο, καθώς η Νομαρχιακή Αρχή έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη του ελέγχου της αποτελεσματικής και σύμφωνης με το Νόμο διαχείρισης των αποβλήτων στο νομό εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας.

http://www.taxydromos.gr

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: