Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2009

Πετρελαιοπόλεμος στο Αιγαίο


Σε επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα, η οποία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από την απόφαση των Αμερικανών ν΄ αναγνωρίσουν- εμμέσως πλην σαφώς - τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί.

Το τουρκικό κατεστημένο φοβάται πως έτσι όχι μόνον θα έχει οικονομική ζημία...


αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεθνή κατοχύρωση δικαιωμάτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων της περασμένης εβδομάδαςεννέα συνολικά- και τη «διακήρυξη» του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το σύνολο των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω: δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ιουλίου του 2008, σύμφωνα με την οποία η ΤΡΑΟ (σ.σ.: η τουρκική εταιρεία πετρελαίων) αποκτά άδεια για έρευνες, πετρελαϊκές και σεισμολογικές, νοτίως της Αττάλειας και των Μούγλων. Τουρκικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ένα μήνυμα προς τον κόσμο, αλλά και εφαρμογή της κρατικής πολιτικής της Τουρκίας».

Οι περιοχές όπου δόθηκε η άδεια στην ΤΡΑΟ βρίσκονται νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου και τμήμα της περιοχής βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξέδωσε ανακοίνωση και έκανε επίσης γνωστό πως ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμοδίους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: