Κύμα προσφυγών κατά της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στις Εφορίες, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το μέτρο, από το οποίο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει προϋπολογίσει να εισπράξει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στις Εφορίες έχουν ήδη κατατεθεί εκατοντάδες προσφυγές από φορολογουμένους, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της εισφοράς υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Από την πλευρά του το υπουργείο, προκειμένου να τους παρακινήσει να προσέλθουν στο δημόσιο ταμείο για την εξόφληση της εισφοράς, απειλεί με προσαυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 200% της αρχικής οφειλής.
Οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους που προχωρούν στην άσκηση προσφυγής πληρώνουν κανονικά την εισφορά που τους αναλογεί, προκειμένου να γλιτώσουν τις σχετικές κυρώσεις, προσδοκώντας ωστόσο την επιστροφή του σχετικού ποσού από το Δημόσιο εφόσον η εισφορά κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν όμως και αρκετοί φορολογούμενοι που καταθέτοντας προσφυγή δεν εξοφλούν την εισφορά. Πρόκειται κυρίως για όσους καλούνται να καταβάλουν έκτακτη εισφορά άνω των 10.000 ευρώ.
Ένας από τους λόγους για τον οποίο οι φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντισυνταγματική, είναι ότι, ενώ επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα, εξαιρούνται από αυτήν οι επιχειρήσεις. Αυτό, όπως σημειώνεται και σε μια προσφυγή που κατατέθηκε από φορολογούμενο σε μεγάλη Εφορία της Αθήνας και βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ», αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Επίσης, πολλοί φορολογούμενοι επικαλούνται την απαγόρευση του Συνταγματος στην επιβολή αναδρομικής φορολογίας και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, καθώς οι φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα 59.999 ευρώ δεν καταβάλλουν εισφορά ενώ οι φορολογούμενοι με εισόδημα 60.000 ευρώ επιβαρύνονται.
Η προσφυγή κατατίθεται στο δικαστικό τμήμα της Εφορίας στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος και στη συνέχεια προωθείται στο αρμόδιο Πρωτοδικείο προκειμένου να εκδικαστεί. Για την υποβολή προσφυγής για ποσά βεβαιωμένου φόρου έως 600 ευρώ δεν απαιτείται η σύνταξη της προσφυγής από δικηγόρο, ενώ για μεγαλύτερα ποσά, όπως συμβαίνει με την έκτακτη εισφορά (το ελάχιστο ποσό της εισφοράς είναι 1.000
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου