Τρίτη, Ιουλίου 28, 2009

Θερινό πάρτι και… στο βάθος αυξήσεις


xaaaxΗ «πτήση» του Dow Jones πάνω από τις 9.000 μονάδες, το σερί δέκα ανοδικών συνεδριάσεων στην Ευρώπη, οι νέες προσδοκίες των αγορών και η προειδοποίηση Ρουμπίνι – Η θετική αντίδραση του ΧΑ, η εύκολη κάλυψη τριών τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου και τα σχέδια των τραπεζιτών για τις επόμενες – Η Eurobank κάλυψε τις ανάγκες της με υβριδικά, «βασικός ύποπτος» για μεγάλη αύξηση η Alpha.

Οι γκρίζες ημέρες της κρίσης φαίνεται ότι δίνουν τη θέση τους στα… θερινά όνειρα ανάκαμψης των αγορών, καθώς ο Dow Jones δίνει «σήμα» ανόδου με την «πτήση» του πάνω από τις 9.000 μονάδες, τα κέρδη του S&P 500 από τα χαμηλά του Μαρτίου πλησιάζουν το 50% και στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν χθες ένα σερί δέκα συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι προσδοκίες για ένα καλοκαίρι κερδών διατηρούνται ισχυρές, καθώς ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ανοδική τροχιά, πάνω από τις 2.300 μονάδες, παρότι ολοκληρώθηκαν ήδη –και καλύφθηκαν με μάλλον απροσδόκητη ευκολία- τρεις αυξήσεις κεφαλαίου από τράπεζες. Το επόμενο σημαντικό εμπόδιο για το ΧΑ αναμένεται να εμφανισθεί το φθινόπωρο, όταν θα ενεργοποιηθούν τα σχέδια άντλησης κεφαλαίων και από άλλες τράπεζες, με βασική… ύποπτη την Alpha Bank, αφού η Eurobank ήδη κάλυψε χθες τις βασικές της ανάγκες με μια έκδοση υβριδικών τίτλων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Τα σημάδια της ανάκαμψης έχουν γίνει ορατά πλέον όχι μόνο σε αρκετούς μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά και στα αποτελέσματα που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, που ως τώρα ξεπερνούν αρκετά τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η υποχώρηση συγκρατείται στο 25%, ενώ προβλεπόταν να φθάσει το 33%. Επιπλέον, η αμερικανική αγορά κατοικίας, που αποτέλεσε την πηγή του κακού για τη διεθνή οικονομία, κινείται πλέον με σταθερή αύξηση των πωλήσεων.

Ακόμη και στην Ευρωζώνη, που δείχνει να υστερεί σε δυναμική ανάκαμψης, ορισμένοι δείκτες που θεωρούνται σημαντικοί για την πρόβλεψη των τάσεων μεσοπρόθεσμα εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένοι: χθες ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία κινήθηκε ανοδικά για τέταρτο συνεχή μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ ο σύνθετος οικονομικός δείκτης Purchasing Managers (PMI) της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ 10μήνου.

Αναλυτές τονίζουν, ότι τα αποτελέσματα των εταιρειών φέρνουν πίσω στην αγορά κεφάλαια που παρέμεναν «παρκαρισμένα»: «τα μετρητά που βρίσκονταν στο περιθώριο της αγοράς φαίνεται ότι επανέρχονται. Κανείς δεν θέλει να κρατά πολλά μετρητά τώρα», υπογραμμίζει στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, για να τονίσει την αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων, η οποία γίνεται εμφανής και από τη μείωση του κόστους ασφάλισης αμερικανικών εταιρικών ομολόγων.

Ο νέος χρησμός Ρουμπίνι

Μοναδική, ίσως, «παραφωνία» στην… ορχήστρα των αισιόδοξων είναι και πάλι ο καθηγητής Ρουμπίνι, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος προέβλεψε έγκαιρα την κατάρρευση των αγορών, όταν οι περισσότεροι αναλυτές έπλεαν σε πελάγη ευφορίας.

Σε ανάλυση που δημοσίευσε την Πέμπτη, ο Ρουμπίνι προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν οδηγηθεί σε εύκολη ανάκαμψη, αλλά είναι πιθανό να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση στα τέλη του 2010 ή το αργότερο το 2011, εξαιτίας του αυξημένου χρέους των κυβερνήσεων, των μεγάλων απωλειών στις αγορές εργασίας και των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Ο Ρουμπίνι κάνει για μια «τέλεια καταιγίδα» δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, στασιμότητας στην αγορά εργασίας και ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια ύφεση με «διπλό πάτο».

«Αυτό φαίνεται όλο και πιθανότερο, εκτός αν χαραχθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από τις πολιτικές των μεγάλων νομισματικών και δημοσιονομικών ενισχύσεων στις οικονομίες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρουμπίνι.

Ο Dr Doom, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δεν συμμερίζεται μάλιστα την αισιοδοξία για την αμερικανική αγορά κατοικιών, τονίζοντας ότι όσο η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη, η αγορά ακινήτων δύσκολα θα ανακάμψει.

Τα σενάρια των στρες τεστ της Fed προέβλεπαν στη χειρότερη περίπτωση ποσοστό ανεργίας 10,3%, αλλά ο Ρουμπίνι εκτιμά ότι τελικά η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 11% και αυτό θα προκαλέσει νέες ισχυρές πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, που θα μειωθούν κατά 13-18% και συνολικά θα καταγράψουν απώλειες 45% από τα κορυφαία επίπεδά τους πριν την κρίση.

«Βρισκόμαστε τώρα πιο κοντά από όσο βρισκόμασταν πριν από έξι μήνες στο τέλος της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά ο δρόμος μπροστά μας θα είναι πολύ τραχύς και μας επιφυλάσσει σοβαρές αναταράξεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρουμπίνι.

Κλειδί οι τράπεζες για το ΧΑ

Στην αγορά της Αθήνας, δύο στοιχεία της συγκυρίας γεννούν αρκετή αισιοδοξία στους αναλυτές: το Χρηματιστήριο απορρόφησε με σχετική ευκολία την πίεση από τις τρεις αυξήσεις κεφαλαίου μεγάλων τραπεζών που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα (Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Γενική), ενώ οι επενδυτές φαίνεται να «ποντάρουν» σε ακόμη καλύτερες αποδόσεις, παρά τα δυσμενή στοιχεία και τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομίας.

Το μόνο εμπόδιο στο δρόμο του Γενικού Δείκτη προς την ευθυγράμμιση με τους δείκτες των άλλων ανεπτυγμένων αγορών και την ανοδική του πορεία στο προσεχές διάστημα, φαίνεται ότι είναι η αναμονή νέων αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες, που θα προκαλέσει νέα πίεση στη ρευστότητα της αγοράς.

Το δρόμο της… επίθεσης στη ρευστότητα του ΧΑ δείχνει προς τις άλλες μεγάλες τράπεζες η επιτυχία της Εθνικής στη συγκέντρωση 1,25 δις. ευρώ, με σχετική άνεση και υψηλό ποσοστό υπερκάλυψης (2,2 φορές) του ζητούμενου ποσού. Τον ίδιο δρόμο, όμως, δείχνει στις τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος, που περιμένει από το φθινόπωρο νέες… καταιγίδες μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η επιτυχία της Εθνικής, εκτιμούν αναλυτές, αναθερμαίνει τα σχέδια και των άλλων δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας (Alpha και Eurobank) για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που είναι πλέον πολύ πιθανό να εκτυλιχθούν πολύ σύντομα. Η διοίκηση της Eurobank κέρδισε πολύτιμο χρόνο, ολοκληρώνοντας ήδη από χθες μια διάθεση υβριδικών τίτλων αξίας 300 εκατ. ευρώ, με αρκετά χαμηλή απόδοση για τα δεδομένα της συγκυρίας (8,25%) και εκτιμάται ότι με αυτό το ποσό ήδη έχει ανεβάσει το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το νέο ελάχιστο όριο του 8%.

Οι τραπεζίτες αντιλαμβάνονται ότι οι απαιτήσεις για πρόσθετα κεφάλαια είναι αυξημένες, ενώ τα «παράθυρα ευκαιρίας» για την προσέλκυση επενδυτών στο ΧΑ είναι προς το παρόν ανοικτά, αλλά τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης του οικονομικού και χρηματιστηριακού κλίματος, που θα αφήσει στα… κρύα του λουτρού όσους καθυστερήσουν να υλοποιήσουν τα σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, οι προγραμματιζόμενες με άκρα μυστικότητα αυξήσεις κεφαλαίου πολλών τραπεζών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν πιέσεις στις μετοχές. Όπως τονίζουν αναλυτές, η εμπειρία από την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής δείχνει ότι μπορεί να εκδηλωθεί το αναγκαίο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κάλυψη αυξήσεων κεφαλαίου από τράπεζες, αλλά βασική προϋπόθεση είναι η διάθεση των νέων μετοχών με γενναιόδωρο discount.

Πιέσεις και από την ΤτΕ

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος, με δύο παρεμβάσεις της που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται ότι θα οδηγήσει πολύ σύντομα και άλλες τράπεζες στην αναζήτηση κεφαλαίων:

1. Το ελάχιστο όριο για τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης (Tier 1), που αποτελούν το βασικό «μαξιλάρι» κεφαλαίων των τραπεζών για την κάλυψη ζημιών, ανεβαίνει στο 8%, για λόγους ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με υπολογισμούς της UBS, για να καλύψει το νέο όριο, η Alpha Bank θα χρειασθεί 700 εκατ. ευρώ πρόσθετων κεφαλαίων, ενώ για την Eurobank το αντίστοιχο ποσό είναι 289 εκατ. ευρώ. Και οι δύο τράπεζες, όμως, αν θέλουν τουλάχιστον να ακολουθήσουν το δρόμο της Εθνικής και να επιστρέψουν σύντομα στο Δημόσιο τα κεφάλαια των κρατικών ενισχύσεων, θα χρειασθούν επιπλέον να αντλήσουν από 1 δις. ευρώ η καθεμιά. Μάλιστα, η Merrill Lynch τόνιζε σε τελευταία ανάλυσή της, ότι θεωρεί ιδιαίτερα πιθανή την προσφυγή της Eurobank στην αγορά για ενίσχυση των κεφαλαίων της, λόγω των ανοιγμάτων στην Αν. Ευρώπη.

2. Οι «αλχημείες» των τραπεζιτών, σε σχέση με την εμφάνιση των πραγματικών ποσών μη εξυπηρετούμενων δανείων και το σχηματισμό των απαιτούμενων προβλέψεων σύντομα θα λάβουν τέλος. Δεν έχει διαφύγει της προσοχής της ΤτΕ, ότι οι περισσότερες τράπεζες που έχουν μπει σε διαδικασίες αναδιαπραγμάτευσης επιχειρηματικών οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες «ξεχνούν» να σχηματίσουν τις αντίστοιχες προβλέψεις, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τεχνητά «φουσκωμένα» τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαια. Με την πιεστική υπόδειξη της ΤτΕ για μεγαλύτερη «ειλικρίνεια» στις λογιστικές καταγραφές, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι επισφάλειες και οι προβλέψεις, πιέζοντας την κερδοφορία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια κεφάλαια.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι από το φθινόπωρο αρχίζει ένας νέος γύρος ισχυρών πιέσεων στην οικονομία, λόγω της «αναιμικής» φετινής επίδοσης της τουριστικής βιομηχανίας (μέχρι τον Μάιο τα στοιχεία καταγράφουν μείωση εσόδων σχεδόν κατά το ένα τέταρτο, σε σχέση με πέρυσι). Αυτό σημαίνει ότι ισχυρή πίεση θα ασκηθεί και στις τράπεζες, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που θα αντιμετωπίσουν όλο και οξύτερα μικρότερες και μεγάλες επιχειρήσεις, γι’ αυτό και η ΤτΕ έχει συστήσει στις τράπεζες να φροντίσουν για τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους βάσης, ιδιαίτερα εάν είναι σε θέση να προσελκύσουν κεφάλαια από το ΧΑ.

Source: http://www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: