Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2009

ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Επειδή σήμερα σας καταθέτω ένα γράμμα καταγγελίας, μπορείται να χρησιμοποιήσεται τα πλήρη στοιχεία μου.

Ονομάζομαι Αναστάσιος Καμπάς, είμαι 40 χρονών και είμαι αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού.

Σήμερα το πρωί στις 0900, στην ακτή Μουτσοπούλου στο Πασαλιμάνι του Πειραιά, πηγαίνοντας στο γραφείο που εργάζομαι, εμένα και άλλους τέσσερις μας σταμάτησε μπλόκο της τροχαίας επειδή δεν φορούσαμε ζώνη. Το συγκεκριμένο μπλόκο παρέμεινε εκεί για περίπου 2 ώρες αφού όταν πέρασα από το ίδιο σημείο κατά τις 1030 δεν ήταν πια εκεί.

Το πρόστιμο που μου επέβαλλαν ήταν 350 ευρώ, 5 βαθμούς και αφαίρεση διπλώματος.

Την στιγμή που μας σταμάτησαν, όλη η ακτή Μουτσοπούλου, από Μικρολίμανο προς Πασαλιμάνι ήταν μποτιλιαρισμένη από φορτηγά που ξεφόρτωναν και που είχαν παρκάρει παράνομα. Ένα τρόλλευ ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο γιατί δεν χωρούσε να περάσει. Εκείνη την στιγμή περνούσαν φορτηγά και ταξι στα οποία οι οδηγοί τους δεν φορούσαν ζώνες. Από θαύμα, εκείνη την στιγμή πέρασε κι άλλο περιπολικό με 3 άτομα σύνολο και κανείς από τους μπροστινούς δεν φορούσαν ζώνες.

Όταν ρώτησα τα όργανα της τροχαίας, που δεν ήταν πάνω από 25 με 28 χρονών, γιατί τόση λύσσα με εμάς που δεν φορούσαμε ζώνη και δεν κοιτάνε τι γίνετε γύρω τους η απάντηση ήταν αποστομοτική και αρκετά υπεροπτική.
Κύριε, αν σας αρέσει, αν δεν σας αρέσει κάντε παράπονο στον διοικητή της τροχαίας Πειραιώς που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Ούτε εμείς είχαμε όρεξη να κατέβουμε από Αθήνα στον Πειραιά για να αρχίσουμε να γράφουμε για ζώνες.

Έτσι και έπραξα. Πήγα στην οδό Πειραιώς στην τροχαία για να βρώ τον διοικητή ελπίζοντας ότι θα μιλήσω με έναν υπεύθυνο άνθρωπο ο οποίος θα μου δώσει λογικές απαντήσεις.
Μπαίνωντας στην τροχαία αντιμετώπισα την τέλεια παρακμή. Κτίριο που παραπέμπει σε άλλες χώρες, ασανσέρ μία σταλιά που δεν χωράνε πάνω από 3 άτομα. Μπήκα μαζί με έναν αστυνομικό που ήταν εν υπηρεσία, μου είχε γυρίσει την πλάτη και το όπλο που ήταν στην ζώνη του το είχα φάτσα κάρτα. Αν ήμουν κάποιος περίεργος και τρελλαμένος θα του το είχα πάρει άνετα αφού το είχε αφύλακτο.

Φτάνω στον διοικητή, του λέω το παράπονό μου και ότι ο λόγος που πήγα δεν είναι να λουφάρω το πρόστιμο, αλλά τουλάχιστον να πάρω το δίπλωμά μου γιατί έχω ένα βρέφος 26 ημερών και να του ζητήσω η αστυνομία να είναι καθολοκλήρου τίμια και δίκαια. Του τόνισα ότι την στιγμή που με έγραφαν εκτός από τα φορτηγά, τα ταξί και τους οδηγούς λεοφωρείων που δεν φορούσαν ζώνη πέρασαν 3 περιπολικά που ούτε αυτοί φορούσαν. Του είπα για ένα γερανοφόρο της τροχαιάς με πινακίδα ΚΗΙ-5879 με τρία άτομα μέσα που ούτε αυτοί φορούσαν ζώνες. Του είπα για τα παράνομα παρκαρισμένα φορτηγά και ταξί που είχαν πνίξει τον Πειραιά σε τρελό μποτιλιάρισμα. Του είπα για κρατικά αυτοκίνητα της ΔΕΗ και του ΟΛΠ που πέρασαν από μπροστά μου την ώρα που πήγαινα για την τροχαία οι οποίοι πέρασαν μπροστά από αστυνομικούς και δεν τους σταμάτησαν. Γιατί λοιπόν η αστυνομία σταματάει μόνο ΙΧ για ζώνη και όχι τα υπόλοιπα αυτοκίνητα?

Η απάντηση που πήρα? Δεν μπορούμε κύριε να κάνουμε τίποτα. Για εσάς μπορώ να σας επιστρέψω αύριο το δίπλωμα αλλά το πρόστιμο θα το πληρώσετε. Για το point system των 5 βαθμών πάλι δεν μπορώ να κάνω κάτι. Του απάντησα οτι δεν πήγα για να λουφάρω το πρόστιμο αλλά για να μου εξηγήσει γιατί ως αστυνομία δεν είναι ακριβοδίκαιη.

Η αποστομοτική απάντηση ήταν ότι κύριέ μου είστε στην Ελλάδα. Η δική μου ποιά ήταν? Για αυτό κύριε διοικητά καπνίζατε στο γραφείο σας ενώ απαγορεύεται? Δεν αντιλέγω, εγώ πρέπει να σας καταλάβω, γιατί είστε καπνιστής, αλλά ο νόμος τι λέει?

Μετά τα άνωθι, εγώ πλέον δεν έχω λόγο να υπακούω στους νόμους του κράτους. Αν δεν μπορούν να αστυνομεύσουν σωστά απλά πράγματα όπως το ρημαδιασμένο το παρκάρισμα και την ζώνη τότε να μην το κάνουν καθόλου. Ειδικά σε ένα θέμα όπως η ζώνη το οποίο πιστεύω ότι δεν συντρέχει λόγος για τόσο βαρύ πρόστιμο. Ούτε την κυκλοφορία παρακολύω, ούτε δημιουργώ συνθήκες κινδύνου για τους συμπολίτες μου. Και πάνω από όλα, αφού αυτοί που πρέπει να το τηρούν, επειδικτικά και σε μορφή μαγκιάς δεν το τηρούν.

Αν δεν μπορεί το κράτος να τηρεί τα προβλεπόμενα τότε να σταματήσει να είναι κράτος και να παραιτηθεί. Αν δεν μπορούν να αστυνομεύσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, τότε να μην το κάνουν καθόλου. Η αδικία, το χάος και η εικόνα της απάτης που το ίδιο το κράτος δημιουργεί, πως θα πείσει εμάς ότι ο νόμος είναι νόμος?

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για τον χώρο σας στο blog. Επαναλαμβάνω, έκανα ότι έκανα όχι γιατί ως Έλληνας ήθελα να λουφάρω το πρόστιμο, απλά για να ρωτήσω γιατί το πρόστιμο ισχύει μόνο για εμένα ή για όσους από εμάς είμαστε εκτός συστήματος.

Το άνωθεν γεγονός άπτεται της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας και έχει άμμεση σχέση με πολλές εκφάνσεις της ζωής μας.

Μετά τιμής
Αναστάσιος Ι. Καμπάς
Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
===================================================================

ΑNAΓΝΩΣΤΗΣ

-------------------------------------------
Συγγνωμη κυριε μου αλλα κανετε μεγαλο λαθος.

Αν επρεπε να κανετε ολη αυτη την ιστορια για να συμπερανετε οτι δεν εχετε λογω να υπακουτε στους νομους (αφου ετσι και αλλιως σας εγραψαν γι αυτο τον λογο) δεν πρεπει να το σκεφτηκατε πολυ σοβαρα.

Αυτη η νοοτροπια ειναι που κανει αυτη την χωρα τετοιο χαλι. Πραγματικα ολο το κειμενο θυμιζει ενα παιδακι του δημοτικου. Αφου δεν ειμαι ο μονος που παρανομο γιατι να γραψουν μονο εμενα?

Θελετε να μας πεισετε οτι αδικα σας εγραψαν οχι γιατι δεν παρανομησατε αλλα επειδη δεν εγραψαν και αλλους με την ιδια παραβαση. Εκει ειναι που κανετε το λαθος. Αμα μπορουσατε να δειτε λιγο μακρια δεν θα ηταν η αφαιρεση του διπλωματος που θα σας ενοχλουσε πιο πολυ απ ολα. Αλλα το οτι ,οπως και εσεις αναφερατε, εχετε ενα παιδι 26 ημερων και ησασταν αρκετα απερισκεπτος για να μην φορατε ζωνη στο αμαξι. Ειναι ενα μετρο για να προστατεψει εσας. Και λιγο λεφτα ειναι το προσθημο.

Τωρα σας παρακαλω σκεφτειτε αν σας εγραφαν για καθε φορα που εχετε παραβιασει τον Κ.Ο.Κ. σας εγραφαν τι θα λεγατε? Εχουμε πολυ καλη αστυνομια ή οτι προσπαθουν να βγαλουν παραπανω λεφτα? Αν για καθε παρανομο παρκαρισμα επεβαλαν και προσθημο δε θα τους εβριζαν ολοι? Η απαντηση ειναι αλλου και οχι εκει που την ψαχνετε.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

-----------------------------------------------
Είναι κρίμα που πολλοί από εμάς γύρω μας έχουμε την μαγική ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε πολύ εύκολα τις παραβάσεις μόνο των υπολοίπων συμπολιτών μας . Και θα εξηγήσω τι εννοώ . Ο κύριος του άρθρου αν δεν τον είχανε σταματήσει για ζώνη δεν θα είχε ίσως ποτέ προσέξει τους υπολοίπους χρήστες της οδού οι οποίοι επίσης δεν φορούσαν ζώνη κατά την στιγμή εκείνη και διέπρατταν την ίδια παράβαση με αυτόν . Παρ' όλα αυτά επειδή την φορά αυτή τον σταμάτησε η τροχαία και του βεβαίωσε παράβαση , εντόπισε την αδικία του μέτρου των 350 ευρώ , καθώς επίσης και την παρανομία των υπολοίπων οδηγών στην οδό . Προφανώς και δεν μπήκε στην λογική του να κάνει από μόνος του την αυτοκριτική του και να πει ότι όντως παρέβηκα το νόμο και θα πρέπει να πληρώσω το αναλογούν πρόστιμο . Αυτό το οποίο όμως μπόρεσε με μεγάλη ευκολία να εντοπίσει ήταν η «καμπούρα» των άλλων . Κύριε Χ είναι πολύ πιθανόν και χθες και προχθές και αντιπροχθές να μην φορούσατε ενδεχομένως ζώνη και να περάσατε από το ίδιο σημείο . Επειδή όμως δεν υπήρχε κάποιο μπλόκο δεν σας βεβαιώθηκε κάποια παράβαση της ημέρες αυτές . Προφανώς αντί να κατακλύζεστε από κρύο ιδρώτα για τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτετε τον εαυτό σας με τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας , εκτιμώ πως μάλλον κοιμηθήκατε ήσυχος το βράδυ παρά την βαρύτατη αμέλεια την οποία είχατε επιδείξει . Εν τούτοις σε αντίθεση με αυτές τις προηγούμενες ημέρες που την είχαμε «σκαπουλάρει» και που μπορεί να βλέπαμε στη θέση του ελεγχόμενου-παραβάτη άλλους οδηγούς , ήρθε τελικά και η ημέρα που ήρθε και η δική μας η σειρά να περάσουμε από το ταμείο για δικαιώματα τα οποία εμείς έχουμε δώσει (μη χρήση ζώνης) ! Και ως εκ του θαύματος ερμηνεύοντας όπως εμείς θα θέλαμε το Σύνταγμα «απαιτούμε» ξαφνικά να εφαρμοστεί ο ίδιος νόμος και στους υπόλοιπους χρήστες της οδού κ.τ.λ. Ο ίδιος νόμος που χθες μας είχε αθώωσει καθώς στο μπλόκο εκείνο υπήρχαν 2 ή 3 αστυνομικοί για χιλιάδες διερχόμενων οδηγών . Κύριε Χ να σας γνωρίσω ότι ο νόμος κατ' εφαρμογή του Συντάγματος αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ και όχι της ΙΣΟΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ . Δηλαδή το επιχείρημα σας ότι και οι άλλοι είναι παράνομοι δεν έχει καμία βάση ειδικά εκείνη τη στιγμή του ελέγχου . Θα ήταν σίγουρα πολύ χρήσιμες οι παρεμβάσεις σας και οι προτάσεις σας προς την τροχαία και καλό θα ήταν αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την αστυνομία να είστε εκεί και να ενημερώνετε με ένα τηλεφωνάκι σας , το λιγότερο στο 100 για τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στους δρόμους και να μη θυμόμαστε «το προσωπικό μας δίκιο» μόνο όταν είμαστε στη δύσκολη θέση του ελεγχόμενου (βλέποντας τις καθυστερήσεις των τραμ κ.τ.λ.) .

Τέλος είναι κρίμα να κάνετε αναφορά στα 350 ευρώ του βαρέως προστίμου που πληρώσατε σε ένα άρθρο με σαφώς καταγγελτικό λόγο σε βάρος της αστυνομίας , και να μην αναφέρετε πουθενά τους Έλληνες βουλευτές που με την ψήφο μας εκλέξαμε και οι οποίοι κατόπιν εισηγήσεων έκριναν ότι αυτά θα πρέπει να είναι τα πρόστιμα . Πρόστιμα τα οποία σαφώς δεν καθόρισε η αστυνομία και πρόστιμα τα οποία ουδέποτε θα μπορούσε κανένας αστυνομικός να σκεφθεί πως θα έπρεπε να επιβάλλονται στους συμπολίτες μας , όταν και ο ίδιος αμείβεται για πενθήμερη εργασία με 700 έως 800 ευρώ για τα πρώτα 5 τουλάχιστον χρόνια της καριέρας του .

===================================================================

"Ούτε εμείς είχαμε όρεξη να κατέβουμε από Αθήνα στον Πειραιά για να αρχίσουμε να γράφουμε για ζώνες"
Απάντηση:

Αγαπητοί αναγώστες που απαντήσατε στην καταγγελία μου, μάλλον δεν καταλάβαται το νόημα του κειμένου.

Καταρχάς η καταγγελία ήταν επώνυμη αλλά το τροκτικό για δικό του λόγο, και που ίσως γνωρίζει καλύτερα από εμενα δεν έβαλε το όνομά μου, οπότε δεν το σχολιάζω. Τα παιδιά του τροκτικού κάτι θα ξέρουν.

Βιαστήκατε πολύ γρήγορα και φτηνά να κατακρίνεται. Στο κείμενό μου, ήταν σαφές ότι δεν ήθελα να αποφύγω το πρόστιμο, και ούτε διαπραγματεύτικα τον νόμο.

Καλά θα κάνετε να μην βγάζεται συμπεράσματα εκ του μη έχοντος. Την ζώνη μου την φοράω γιατί επέλεξα να έχω αυτοκίνητο στο οποίο δεν σταματάει το alarm αν δεν την φορέσεις. Όταν όμως έχω να διανύσω 1 χιλιόμετρο τρελλά μποτιλιαρισμένο, ναι, επιλέγω να μην φορέσω ζώνη την οποία έβγαλα για να πιάσω τον αναπτήρα που μου είχε πέσει στα πεντάλ.

Τώρα εαν το πρόστιμο της ζώνης είναι άξιο λόγου είναι μία άλλη κουβέντα και κατα την δική μου άποψη ανάξιας λόγου γιατί το αν φοράω ζώνη ή όχι δεν προκαλώ κίνδυνο στους άλλους, ενώ ταυτόχρονα μου το αποδεικνύουν οι αστυνομούντες του νόμου οι οποίοι δεν την φοράνε. Για να μάθετε ο νόμος της ζώνης είναι τρυκ τον ασφαλιστικών εταιριών για να μην πληρώνουν μεγάλα ποσά αποζημίωσης. Οπότε η νομιμότητα είναι σχετική.

Το αν είμαι νόμιμος στην ζωή μου αφείστε το καλύτερα. Ως Πλοίαρχος δεξαμενοπλοίων ξέρω καλά τι σημαίνει τήρηση των νόμων, τι είναι να απολύεσαι από πλοίο επειδή αρνείσαι να παρανομήσεις και ποιός πάνω από όλους πρέπει να τηρεί τους νόμους.

Πάμε όμως στο προκείμενο. Η καταγγελία που δεν καταλαβάται ήταν το γιατί ο νόμος έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Απορώ γιατί δεν το καταλάβατε, ήταν ξεκάθαρο. Δεν το έπαιξα χαζο-Έλληνας του στυλ γιατί εγώ και κοίτα τους άλλους. Είναι όμως εξωφρενικό όταν εξώφθαλμα γίνεται μεροληπτική τήρηση του νόμου και όταν κάποιες ομάδες είναι υπεράνω και λανθασμένα για να μην πω ότι εξαιρούνται του νόμου για ΠΟΝΗΡΟΥΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Δεν μπορεί αγαπητοί αναγνώστες να λέμε ότι είναι παράνομη η μη χρήση ζώνης και οι δημιουργοί και οι αστυνομεύοντες του νόμου να μην το τηρούν. Το καταλάβαται? Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Εαν δεν τηρούν αυτοί τον νόμο τότε αυτομάτως χάνουν το δικαίωμα να απαιτούν την τήρηση του νόμου από τους υπόλοιπους. Είναι θέμα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ με την οποία δεν θέλω να παίζουν οι κατέχοντες. Για εσάς αγαπητοί αναγνλωσετς δεν ξέρω, αλλά σας αρέσει να παίζουν με την νοημοσύνη σας?

Όταν οι δημιουργοί και αστυνομούντες του νόμου δεν τηρούν οι ίδιοι τον νόμο, όταν επιτρέπουν σε συγκεκριμένες ομάδες να κάνουν ότι θέλουν τότε αυτό δεν ονμομάζεται δημοκρατία αλλά τουλάχιστον αλητεία για να μην πω δικτατορία της τάχαμου δημοκρατίας. Εκτός και αν οι νόμοι έχουν ψηφιστεί για να τηρούνται από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών και δεν το ξέρω.

Πρώτα ο αρχηγός τηρεί τα προβλεπόμενα και μετά απαιτεί από τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν. Αυτό πιστεύω να είναι ξεκάθαρο στην λογική σας.

Με τους αστυνομικούς δεν έχω τίποτα. Ήμουν ο πρώτος που κατέκρινε αυτούς που άδικα ξέσκιζαν την αστυνομία με τα τελευταία και ΠΟΝΗΡΑ γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Έχω φίλο που είναι στην ομάδα Ζ και τρέμω μήπως πάθει κάτι. Αν όμως ο μισθός τους δεν είναι καλός, τότε αυτοί ευθύνονται και ελπίζω να καταλαβαίνεται το γιατί. Εαν δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους να βγούν και να το πούν ευθαρσώς. Αν τα σωματεία τους κρύβονται μέσα σε κομματικά κόλπα ευθύνονται αυτοί που δέχθηκαν αυτό το απρεπές σύστημα.. Δεν είναι απαράδεκτο που κομματοποιήθηκε η αστυνομία? Ας φροντίσουν όμως πάνω από όλα να τηρούν πρώτα εκείνοι τον νόμο.

Αν κάποτε στην Ελλάδα λειτουργήσει ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια τότε ναι, θα πρέπει κάθε παράνομη πράξη να τιμωρείται. Καθημερινά, κάθε παρανομία και ο οποισδήποτε. Σας αρέσει δηλαδή που εμάς για παράδειγμα εαν αφαιρέσουμε χρήματα παράνομα μας κατηγορουν για κλοπή ενώ για άλλους ονομάζεται ΝΟΜΙΜΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ?

Πολλές φορές στο παρελθόν ενόχλησα την αστυνομία για διάφορα θέματα και για να επισημάνω κακώς κείμενα ή και σοβαρές υποθέσιες αλλά η απάντηση ήταν: κύριε κάντε την δουλειά σας.

Για τις εκογές και για τα κόμματα που είπατε, στην ζωή μου έχω ψηφίσει μία φορά πολύ απλά γιατί τους θεωρώ κλέφτες και απατεώνες. Δεν ανήκω σε αυτούς που εκεί που φτήνουν μετά πίνουν. Δεν πιστεύω στο συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό στο οποίο εσείς ίσως να είσαστε ενεργά εμπλεκόμενος.

Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε τον χρόνο να διαβάσεται την απάντησή μου και πιστεύω ότι αν σκεφτείτε καλύτερα αυτά που σας έγραψα θα καταλάβεται την ορθότητα των γραφομένων μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: