Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2010

FT: Η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να αφήσει την Ελλάδα αβοήθητη


Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει μόνη της τον τρόπο να βγει από τη δύσκολη θέση, γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, υποστηρίζει ο Σάιμον Τίλφορντ στους Financial Times...

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να είναι εξοργισμένοι με τις ελληνικές αρχές για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα χωρών που έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα δημόσια οικονομικά τους και οι προοπτικές της ανάπτυξής τους, εξηγεί ο αρθρογράφος.

Εκτιμά, επίσης ότι η μείωση των δαπανών που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματός της στο 2,8% το 2012 είναι πιθανό να οδηγήσει –δεδομένων των δυσοίωνων προοπτικών της– σε ύφεση και αποπληθωρισμό, με κίνδυνο να απειληθεί σοβαρά η κοινωνική της σταθερότητα.

Εάν η ευρωζώνη δεν βοηθήσει την Ελλάδα ή εάν θέσει πολιτικά ανέφικτους όρους, είναι πιθανό η χώρα να μην ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ευρωζώνη. Αμέσως οι χρηματοοικονομικές αγορές θα στραφούν προς τους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης –Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία– με αποτέλεσμα οι εν λόγω χώρες να επιβαρυνθούν με υπέρογκα spread δανεισμού.

Σε περίπτωση που ένα μέλος της ευρωζώνης χρεοκοπήσει, δύσκολα θα παραμείνει στην ευρωζώνη λόγω χαμηλού ανταγωνισμού. Εάν για παράδειγμα χρεοκοπούσε η Ελλάδα, πιθανότατα θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη προκειμένου να δώσει στην οικονομία της μια ευκαιρία ανάπτυξης –έστω βραχυπρόθεσμης– που θα διασφαλίσει την πολιτική της σταθερότητα.


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: