Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2010

Απεργία δανειστών, επιτόκια…. τοκογλυφίας

eurosmillionΜε τοκογλυφικά επιτόκια δανείζεται η ελληνική κυβέρνηση κυρίως από ελληνικές τράπεζες με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει συνθήκες… απεργίας δανειστών. Οι αποδόσεις με τις οποίες διατίθενται τα έντοκα μοιάζουν να ενσωματώνουν ασφάλιστρο για άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, τονίζουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, «παίζει άμυνα» τον Ιανουάριο, προσβλέποντας σε «ανάσες» από τον Φεβρουάριο, όταν θα εγκριθεί, εκτός σοβαρού απροόπτου, το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες.

Αυτό το μήνα, το υπουργείο καλύπτει τις λήξεις μακροχρόνιων τίτλων με ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία είναι επαρκή για αυτό το σκοπό, αλλά κατά τα άλλα οι ανάγκες του κράτους χρηματοδοτούνται με εκδόσεις βραχυχρόνιων τίτλων, που απευθύνονται στις ελληνικές τράπεζες.

Οι οίκοι αξιολογήσεων τηρούν στάση αναμονής, όπως φάνηκε από τις χθεσινές τους ανακοινώσεις με αφορμή την πρώτη συζήτηση του Προγράμματος στις Βρυξέλλες και περιμένουν να δουν αν τα μέτρα της κυβέρνησης θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, προειδοποιώντας ότι σε κάθε «στραβοπάτημα» θα ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων υποβαθμίσεων.

Καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει «παγώσει» προς το παρόν τις εκδόσεις και η αγορά ομολόγων περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ΠΣΑ, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε χθες στις 265 μονάδες βάσης, ενώ στη διετία το spread παρέμεινε πάνω από τις 300 μονάδες.

Όμως, το σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, όπου οι αποδόσεις διαμορφώνονται, κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες, σε… τοκογλυφικά επίπεδα:

n Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων, τρίμηνης διάρκειας αυτή τη φορά, η απόδοση σχεδόν πενταπλασιάσθηκε (!) σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου Οκτωβρίου και έφθασε στο 1,67%, από 0,35%. Έτσι, το Δημόσιο πλήρωσε (προκαταβολικά μάλιστα) πρόσθετους τόκους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για να δανεισθεί 1,56 δις. ευρώ.

n Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε η κυβέρνηση και στην προηγούμενη δημοπρασία, όπου στα έντοκα ετήσιας διάρκειας η απόδοση εκτινάχθηκε στο 2,2%, από 0,91%, ενώ οι τίτλοι με 6μηνη διάρκεια διατέθηκαν με απόδοση πάνω από το ετήσιο επιτόκιο της ΕΚΤ, η οποία έφθασε το 1,38% και ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία (0,59%).

Ουσιαστικά, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, τον επόμενο μήνα θα κριθεί αν η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία: τα… ψέματα, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, τελειώνουν για το Δημόσιο, καθώς θα είναι υποχρεωμένο να δοκιμάσει την τύχη του στην αγορά ομολόγων για να καλύψει χρεολύσια. Αν δεν έχει εγκριθεί με «καθαρό» τρόπο το ΠΣΑ από το Ecofin, η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να δει δημοπρασίες ομολόγων να μένουν ακάλυπτες, ή θα προσφύγει στην ταπεινωτική (και πανάκριβη…) επιλογή των τριτοκοσμικών χωρών, να χρηματοδοτεί λήξεις μακροχρόνιων τίτλων με εκδόσεις εντόκων με τοκογλυφικά επιτόκια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: