Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

Πυρηνοκίνητα εμπορικά πλοία στο μέλλον;


19/12/09 09:00


Πυρηνοκίνητα εμπορικά πλοία στο μέλλον;




Αέριοι ρύποι; Ναυτιλιακά καύσιμα; Όχι ευχαριστούμε είμαστε «πυρηνοκίνητοι»…
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι δεν είμαστε και πολύ μακριά από την εποχή όπου τα προαναφερθέντα ερωτήματα θα παραπέμπουν σε άλλες εποχές των θαλάσσιων μεταφορών όπως σήμερα οι αναφορές στα ιστιοφόρα.

Και όμως δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Κάθε άλλο καθώς οι συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων γνωστών Νηογνωμόνων και επιφανών στελεχών της επιστημονικής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων που ασχολούνται με σύγχρονα συστήματα πρόωσης πλοίων είναι γεγονός.

Τα τελευταία χρόνια τα κέντρα που έχουν εστιάσει στην σχεδίαση σύγχρονων συστημάτων πρόωσης πλοίων όπου η κρίση του κόστους των καυσίμων και ακόλουθα η διεθνής οικονομική κρίση δημιούργησαν νέα δεδομένα έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο «Ρωσικό πείραμα».

Η πρόσφατη σχετικά κατασκευή δύο πυρηνοκίνητων εμπορικών σκαφών με ικανότητες παγοθραυστικών για τις «σκληρές» βόρειες ρότες έφεραν στο προσκήνιο το όλο ζήτημα της εφαρμογής της ενέργειας αυτή στην πρόωση εμπορικών πλοίων.

Ωστόσο ο προβληματισμός και οι συζητήσεις των ειδικών πέραν του κόστους εστίασε και σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.

Θέματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους κατά την δεκαετία του 70 όταν η χρήση πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων, υποβρυχίων και λοιπών μονάδων Πολεμικών Ναυτικών είχε επεκταθεί. Μετά το Τσερνόμπιλ μάλιστα οι «φόβοι» έγιναν πιο συγκεκριμένοι και ακόμη πιο εξειδικευμένοι μετά την γενικότερη και σε παγκόσμια κλίμακα πλέον «τρομο-φοβία» για «βρόμικα όπλα» κλπ.

Ως γνωστόν ένα πλοίο κινούμενο με τέτοια ενέργεια εν πολλοίς θα μπορούσε να αποτελεί «όπλο» στα χέρια τρομοκρατών και για λόγους που δεν είναι της παρούσης.

Όμως οι ειδικοί τώρα επιχειρούν «ένα βήμα μπροστά» καθώς τουλάχιστον για μεγάλες μονάδες που απαιτούν τεράστιες ποσότητες καυσίμων και η εμπορική τους χρήση καθίσταται επωφελής όταν έχουν και το τακτικό πλεονέκτημα της ταχύτητας η ενέργεια αυτή μπορεί να είναι και η λύση.

Προς ώρας οι συζητήσεις πάντως συνεχίζονται με φόντο τις συζητήσεις της Κοπενγχάγης για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το ρόλο των καυσαερίων, το κόστος των ραφιναρισμένων καυσίμων και τις διαθέσεις της βιομηχανίας παραγωγής καυσίμων κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: