Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2010

Σημαίνων ο ρόλος της ναυτιλίας στην οικονομία


20/01/10 12:12
Posted by: the sea nation


Σημαίνων ο ρόλος της ναυτιλίας στην οικονομία




"Ελληνική οικονομία δεν νοείται χωρίς την ναυτιλία". Με την επισήμανση αυτή η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ.Κατσέλη πριν από λίγο ολοκλήρωσε το χαιρετισμό της στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων στον Πειραιά έχοντας αναπτύξει τους βασικούς άξονες που θα επιδιώξει το υπουργείο όσον αφορά τα της ναυτιλίας για το τρέχον έτος.

Της ανάπτυξης των αξόνων προηγήθηκε εγκωμιαστική ομιλία για τις δεξιότητες των Ελλήνων ναυτικών, τη σημασία της ύπαρξης τους στα πλοία, αλλά και το ρόλο της ελληνικής σημαίας.

Όπως είπε η υπουργός, πρώτιστος στόχος είναι η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας ενώ μεταξύ των πρώτων στόχων εξακολουθεί να είναι και να παραμένει η βελτίωση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα κάνοντας αναφορά σε αυτή χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός η πρώτη ναυτιλία στον κόσμο να παρουσιάζει τέτοιες ελλείψεις σε ένα τομέα εξαιρετικά σημαντικό για τον οποία θα γίνουν προσπάθειες βελτίωσης.

Στο σημείο αυτό η υπουργός αναφέρθηκε και σε ένα σχεδιασμό που αφορά στην επίσκεψη μαθητών Λυκειακού επιπέδου στα πλοία ώστε να υπάρχει εξοικείωση με την εικόνα της ναυτιλίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης Πλοιάρχων Γ. Βλάχος αναφέρθηκε και αυτός στο ρόλο του Έλληνα αξιωματικού, σημειώνοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος θα πρέπει να γίνουν μαθήματα προς όλους αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα λάθη αυτά συνέβησαν σε επίπεδο πολιτικής απέναντι στους αξιωματικούς των εμπορικών πλοίων αλλά και γενικότερα προς το ναυτεργατικό δυναμικό.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βλάχος υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός σχολιάζοντας αναφορές για έλλειψη Ελλήνων αξιωματικών λέγοντας ότι υφίσταται πρόβλημα της στιγμή που Έλληνες δόκιμοι ψάχνουν να βρουν πλοίο για να κάνουν τα εκπαιδευτικά τους μπάρκα.

Και αυτός με τη σειρά του δε παρέλειψε να τονίσει ότι η ναυτιλία αποτελεί το εθνικό κεφάλαιο και συμμετέχει ενεργά στα της οικονομίας. Κλείνοντας φωτογράφισε το ρόλο της Πολιτείας σε θέματα αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και κοινωνικής αναβάθμισης της ναυτεργασίας.

Στην εκδήλωση, που ολοκληρώνεται εντός ολίγου, παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γ. Βλάχος, βουλευτές της Α' και Β' Πειραιά, ο Πρόεδρος της ΕΕ Θ. Βενιάμης και πληθώρα εκπροσώπων της ναυτιλιακής κοινότητας.

Τέλος η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στη λιμενική πολιτική, λέγοντας ότι το επόμενο 2μηνο θα υπάρξει μια σχηματοποίηση πλαισίου, στόχος του οποίου θα είναι η ανάδειξη του ρόλου των λιμένων αλλά και της κομβικής τους σημασίας γαι τις τοπικές οικονομίες, αρχής γενομένης από τον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: