Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2010

Η Κίνα ξορκίζει τις φούσκες μειώνοντας το δανεισμό

Posted by sofokleous10.gr

chinaΟι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι φέτος ο δανεισμός θα επιβραδυνθεί σημαντικά και συνέστησαν στις τράπεζες να περικόψουν τις νέες χορηγήσεις δανείων. Η συγκεκριμένη κίνηση του Πεκίνου έχει στόχο την ανάσχεση του πληθωρισμού και την αποτροπή τυχόν ανάπτυξης φούσκας στις χρηματιστηριακές αγορές και την αγορά ακινήτων της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Λιου Μίνγκανγκ, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής του Τραπεζικού Τομέα της Κίνας, οι τράπεζες αναμένεται φέτος θα προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις δανείων ύψους 7,5 τρις ρεμνίμπι ή 1,1 τρις δολαρίων – που θα είναι δηλαδή μειωμένες κατά 22% σε σχέση με τις περσινές χορηγήσεις οι οποίες έφτασαν τα 9,6 τρις. «Φέτος σκοπεύουμε να ελέγξουμε το ρυθμό και τη ζήτηση της προσφοράς πιστώσεων» δήλωσε ο κ. Λιου σε συνδιάσκεψη στο Χονγκ Κονγκ. Πρόσθεσε ότι οι εποπτικές αρχές αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στις χορηγήσεις δανείων προς τα τοπικά κρατικά προγράμματα και την αγορά ακινήτων. Όλες οι τράπεζες, πρόσθεσε, έχουν λάβει εντολές να ενισχύσουν την προσοχή τους απέναντι σε κάθε πιστωτικό κίνδυνο.

Στο άκουσμα των νέων οι χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ είχαν πτώση. Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης, που αποτελεί το βασικό δείκτη της Κίνας έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,9%, ενώ ο δείκτης Χανγκ Σεν του Χονγκ Κονγκ είχε πτώση 1,8%. Οι μετοχές μεγάλων τραπεζών του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας είχαν πτώση από 2.5% ως 3.5%. Παρόλα αυτά αρκετοί οικονομολόγοι παρατηρούν ότι η κίνηση των κινεζικών αρχών δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, ούτε κάνει κάποια μεγάλη διαφορά. Αν δείχνει κάτι είναι κυρίως ότι το Πεκίνο προσπαθεί να προλάβει έναν εκτροχιασμό, και όχι ότι εισάγει μια σημαντική αντιστροφή πολιτικής.

«Ο στόχος των 7,5 τρις ρεμνίμπι νέων χορηγήσεων για φέτος είναι πολύ σημαντικό ποσοστό όπως και να το δούμε», δήλωσε ο Πάτρικ Μπένετ, στρατηγικός αναλυτής της Societe General στο Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η αντίδραση των αγορών ήταν υπερβολική. «Ο τραπεζικός δανεισμός ήταν πολύ υψηλός τις πρώτες εβδομάδες του έτους και η συγκεκριμένη κίνηση με τις συνακόλουθες ανακοινώσεις έχουν σαν στόχο να προλάβουν εγκαίρως τη μεγάλη ανάπτυξη των πιστώσεων», σημείωσε.

Να σημειώσουμε εδώ ότι πέρσι η κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την μεγάλη ύφεση, προχώρησε στην υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 4 τρις ρεμνίμπι ενώ παράλληλα έδωσε οδηγίες στις κρατικές τράπεζες για την παροχή φτηνού χρήματος.

Χτες η Κίνα επρόκειτο να κάνει χτες ανακοινώσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της, που σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων του Bloomberg, έχουν αγγίξει το 10,5% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το προηγούμενο έτος – ο δε αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Κι ενώ το φτηνό χρήμα έχει βοηθήσει την ταχεία ανάκαμψη στις χρηματιστηριακές αγορές και την αγορά ακινήτων, τώρα τροφοδοτεί ανησυχίες ότι ορισμένα από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες μπορεί να καταστούν προβληματικά.

Αλλά και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο καθώς η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς κι αυτό ενισχύει τις πιέσεις για έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης των τιμών. Όπως δήλωσε ο Ζου Μπαολιάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του Κρατικού Κέντρου Πληροφόρησης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας ενισχύθηκε σημαντικά το Δεκέμβριο και βρίσκεται κοντά στο 3% για το 2009.

Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές που αποτελούν τον κύριο μοχλό της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, ανέκαμψαν πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμένονταν πέρσι, κι αυτό παρέχει στις αρχές του Πεκίνου τη δυνατότητα για λήψη ορισμένων έκτακτων οικονομικών μέτρων.

Σε μια άλλη πρόσφατη εξέλιξη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ζήτησε από τις μεγάλες κρατικές τράπεζες να αυξήσουν το ποσοστό των καταθέσεων που κρατούν ως κεφάλαια ασφαλείας έναντι κινδύνων στάσης πληρωμών των δανείων τους – από το 15.5% που ήταν ως τώρα στο 16%, ενώ ανάλογες αυξήσεις ζητήθηκαν και για τα αποθεματικά των μικρότερων τραπεζών.

Πολλοί παρατηρητές της Κίνας ανέμεναν τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων αλλά για αργότερα, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ανάκαμψη των εξαγωγών όμως και η μεγάλη πιστωτική επέκταση που παρατηρήθηκε στις αρχές του χρόνου οδήγησαν τις αρχές να κινηθούν ταχύτερα. Το επόμενο βήμα θα είναι η σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου – που αναμένεται στο δεύτερο ήμισυ του χρόνου. Μέχρι σήμερα ελάχιστες χώρες – μεταξύ αυτών η Αυστραλία και η Νορβηγία – έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκιά τους καθώς η ανάκαμψη σε αυτές έχει σταθεροποιηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: