Με μία έμμεση αναφορά από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργου Γράτσου και μία άμεση από τον έλληνα εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά, ο οποίος τιμήθηκε από το ΝΕΕ, τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στην χθεσινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΝΕΕ.
Ο κ. Νταϊφάς, παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον κ. Γράτσο (για την πολύχρονη προσφορά του στη ναυτιλία), αναφέρθηκε στις επαφές που είχε το 1981 με τον «αείμνηστο πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, στις οποίες συζητήσαμε πολλές φορές τα θέματα της ελληνικής ναυτιλίας» . Συζητήσεις που έπεισαν τον τότε πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα του να έχει η ελληνική ναυτιλία το Υπουργείο της. Ευχαριστώ εκ των προτέρων τον σημερινό πρωθυπουργό για την απόφαση του να επανασυστήσει το ΥΕΝ ολοκλήρωσε την παρέμβαση του ο κ. Νταϊφάς.
Λίγο νωρίτερα ο Γιώργος Γράτσος τόνισε στην ομιλία του ότι το κράτος δεν πρέπει να αποπειράται να αλλάξει πράγματα που έχουν λειτουργήσει προς όφελος της πατρίδας. Στις δύσκολες αυτές περιστάσεις, η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και η διατήρηση της τεχνογνωσίας και του δυναμισμού των ναυτιλιακών εταιρειών προέχει, ούτως ώστε, όταν η κρίση θα έχει περάσει, η ελληνόκτητη ναυτιλία να συνεχίσει να είναι ισχυρή, είπε ο κ. Γράτσος, σχολιάζοντας τις αλλαγές.
Ο πρόεδρος του ΝΕΕ συνέχισε τονίζοντας ότι το κράτος, που επί σειρά ετών έχει ωφεληθεί από την ικανότητα όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη δραστηριότητα, θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις του κλάδου και να μην αποπειράται να αλλάξει πράγματα που έχουν λειτουργήσει σωστά και σε όφελος της πατρίδας.
Μιλώντας για τους επιμέρους κλάδους που εκπροσωπούνται στο ΝΕΕ, ο κ. Γράτσος είπε:
- για την ποντοπόρο ναυτιλία ότι παρ' όλη τη διεθνή κρίση, συνεχίζει να είναι σημαντικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες άμεσες ή έμμεσα εξαρτώμενες θέσεις εργασίας.
- για την ακτοπλοΐα , τόνισε ότι συνδέει τα νησιά μεταξύ τους και με τον κύριο κορμό της χώρας, που βαρύνει ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό για το έργο που προσφέρει και πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επικαιροποιηθούν τα Προεδρικά Διατάγματα 177/74 και 109/95 περί ενδιαιτήσεως και οργανικών συνθέσεων. - στα θέματα των σκαφών αναψυχής υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας να βρει τρόπους για να γίνει αυτός, ο τόσα πολλά υποσχόμενος τομέας της οικονομίας, ανταγωνιστικός.
Στο χαιρετισμό της, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να συνδέσει την ναυτιλία με την ελληνική οικονομία, ενώ επανέλαβε ότι το 2010 θα είναι έτος στήριξης της ελληνικής σημαίας και των ελληνικών θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς και τον ΙΜΟ. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου