Ο ΓΔ έκλεισε εκ νέου με μεγάλες απώλειες την Τετάρτη, κάτω από την 1η σημαντικότερη μακροπρόθεσμη στήριξη του και λίγες μονάδες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων. Όσο απομακρύνεται πτωτικά από τις 2100 μονάδες, τόσο αυξάνει τη βλάβη που προκαλεί στη μακροπρόθεσμη τάση του και αυτό φαίνεται στο δείκτη που συγκρίνει την τιμή του με τον ΚΜΟ 200 ημερών του, ο οποίος κατέγραψε νέο χαμηλό 8αμήνου. Η πληγή μεγάλωσε εκ νέου και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπου η απόσταση του ΓΔ από τον ΚΜΟ 50 ημερών του έφτασε το -13,87%.
Αρνητική πρωταγωνίστρια και της συνεδρίασης της Τετάρτης αποδείχτηκε η ΕΤΕ, η οποία πλησίασε και πάλι το 100% του χαμηλού της του Ιουνίου, παρασύροντας το ΓΔ χαμηλότερα. Μία από τις μετοχές που έκλεισε πάνω στο χαμηλό της του Ιουνίου ήταν η Πειραιώς, ενώ, οριακά, κάτω από το αντίστοιχο χαμηλό της έκλεισε η ALPHA. H ΚΥΠΡΟΥ κατέγραψε σημαντικές απώλειες αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μία μικρή απόσταση από το χαμηλό της του Νοεμβρίου.
Από τις 15 Οκτωβρίου το ΧΑ έχει υποστεί ένα κραχ το οποίο λαμβάνει, πλέον, τραγικές διαστάσεις, με το ΓΔ να έχει χάσει το 29,85% της αξίας του μέσα σε αυτό το διάστημα. Η ΕΤΕ, η μετοχή με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΓΔ έχει υποστεί απώλειες της τάξης του 41,49%, καταγράφοντας μία συντριπτική πτώση που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στο ΓΔ αλλά και στο ΧΑ. Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές των τραπεζών έχει καταγράψει η ALPHA και φτάνουν στο 52,07%, ενώ ακολουθεί η Πειραιώς με -50,76% και η Eurobank στο -43,21%. Η ΚΥΠΡΟΥ έχει χάσει στο ίδιο διάστημα 25,12%, η MARFB 39,59% και η ΤΤ 18,79%.
Από την αρχή του νέου έτους ο ΓΔ καταγράφει απώλειες πάνω από 7%, ενώ η ΕΤΕ χάνει περισσότερο από 10%, με την ALPHA και την Πειραιώς χάνουν, περίπου, 17% και την Eur obank πάνω από 13%. Αν και οι πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου ήταν πολύ άσχημες για το ΧΑ, ίσως προκαλέσει εντύπωση πως οι αντίστοιχες του 2009 ήταν πιο άσχημες, ενώ αυτές του 2008 ακόμη χειρότερες. Στις πρώτες 20 ημέρες του 2009 ο ΓΔ είχε χάσει, περίπου, 9%, ενώ το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κοντά στο 12%. Η τελευταία χρονιά που ο ΓΔ κατέγραψε κέρδη στο πρώτο 20αήμερο του Ιανουαρίου, ήταν το 2007, όταν είχε ενισχυθεί, περίπου, κατά 5%. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές μετοχές που εξετάσαμε παραπάνω καθώς, χωρίς καμία εξαίρεση, η τελευταία φορά που κατέγραψαν κέρδη στις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου ήταν το 2007.
Στην Ευρώπη, ο DAX έκλεισε με μεγάλες απώλειες της τάξης του 2,09%, με τον CAC να χάνει 2,01% και το FTSE 1,67% ενώ στις ΗΠΑ οι βασικοί δείκτες κατέγραφαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το Νοέμβριο, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η άνοδος του δολαρίου και η πτώση του πετρελαίου προσθέτουν βαθμούς επιβεβαίωσης στην πρόβλεψη που έκανε τον Οκτώβριο ο κύριος Παναγιώτου, σύμφωνα με την οποία το έξυπνο χρήμα θα περιόριζε τη χρηματιστηριακή ρευστότητα ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία φουσκών που θα υπονόμευαν την επιδιωκόμενη οικονομική ανάρρωση.
Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, το 6άμηνο που είχε ως αφετηρία τον Οκτώβριο του 2009 δε θα έπρεπε να περιμένουμε την χρηματιστηριακή δύναμη που ζήσαμε στο 6άμηνο που τελείωσε στον Οκτώβριο, καθώς 'για την ώρα το καλύτερο είναι πίσω μας και όχι μπροστά μας' όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο κύριος Παναγιώτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου