Τρίτη, Αυγούστου 18, 2009

Επιδείνωση στις σχέσεις Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ

Ραγδαία επιδείνωση παρατηρείται στις σχέσεις Σόφιας - Σκοπίων μετά την ανάδειξη του Βoyko Borisov στην πρωθυπουργία της γείτονος. Η υπουργοποίηση ως υπεύθυνου για τους Βούλγαρους της Διασποράς του ιστορικού Bozhidar Dimitrov, φανατικού πολέμιου του "μακεδονισμού" και συγγραφέα σχετικού βιβλίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα Σκόπια. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία αναγνώρισε αμέσως ως ανεξάρτητο κράτος την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, δεν αναγνωρίζει όμως ούτε "μακεδονικό" έθνος και γλώσσα, θεωρώντας τους Σλάβους κατοίκους της ΠΓΔΜ ως βουλγαρικό φύλο και τη γλώσσα τους ως βουλγαρική διάλεκτο.
Παρέμβαση στη κρίση Σκοπίων - Σόφιας έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Philip Riker, όταν ρωτήθηκε για τις απειλές της Βουλγαρίας ότι θα θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές. Ο Riker ζήτησε από όλα τα μέρη να απέχουν από εικασίες και η επίλυση των αμοιβαίων προβλημάτων να γίνει μέσω διπλωματικών συνομιλιών, σημειώνοντας με νόημα ότι η ΠΓΔΜ "δεν θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν".
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2008 εμφανίστηκε στο προσκήνιο παραστρατιωτική οργάνωση με την επωνυμία "Garda Vojvoda", η οποία με προκήρυξή της προς την σκοπιανή ηγεσία καλούσε σε ένωση με τη Βουλγαρία, ισχυριζόμενη ότι διαθέτει 3.000 εκπαιδευμένους και πάνοπλους άνδρες.
Η σκοπιανή ηγεσία βρίσκεται πλέον υπό βουλγαρική απειλή στα ανατολικά, από τα δυτικά διατηρείται πάντα ζωντανός ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, ενώ και στον Βορρά υπάρχει το απειλητικό αλβανικό ριζοσπαστικοποιημένο στοιχείο της Νότιας Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: