Κυριακή, Αυγούστου 16, 2009

"Εγκλήματα τουρκικά αποκρυμμένα από την χούντα;""O Τούρκος φωτογράφος Εργκίν Κονούκσεβερ, που κατέγραψε την εισβολή στην Κύπρο, μιλάει στην «Κ»

Βασανιστικά ερωτήματα εγείρονται για την τύχη εκατοντάδων φωτογραφιών, ντοκουμέντων της τουρκικής εισβολής του '74, που μάλιστα τραβήχτηκαν από το χέρι του Τούρκου πολεμικού απεσταλμένου Εργκίν Κονούκσεβερ, ο οποίος ακολουθούσε κατά πόδας τα...

κατοχικά στρατεύματα. Ο Κονούκσεβερ, στις 14 Αυγούστου 1974, πιάστηκε αιχμάλωτος από Ελληνοκύπριους στρατιώτες και έτσι στα χέρια της ελληνοκυπριακής πλευράς περιήλθαν 15-16 φιλμ, όλα με φωτογραφίες από την προέλαση του τουρκικού στρατού, καταλήψεις χωριών, συλλήψεις αιχμαλώτων και, όπως λέει ο ίδιος στην «Κ», εκτελέσεις και ταφές Ελληνοκυπρίων. Κι όμως, επισήμως, διασώζονται μόνο εκείνες οι πέντε - έξι φωτογραφίες-σύμβολα με τα πέντε παλικάρια «στα γόνατα και με τα χέρια ψηλά». Τώρα, συγγενείς των αγνοουμένων και οι συμπολεμιστές τους, οργισμένοι, απαιτούν να μάθουν ποιοι πήραν τα φιλμ και γιατί εξαφανίσθηκαν τα ντοκουμέντα, κάνοντας λόγο για δεύτερη προδοσία...

Ο Τούρκος φωτογράφος δηλώνει στην «Κ» ότι απαθανάτισε τη σύλληψη, την εκτέλεση και την ταφή των πέντε στρατιωτών. Ο Ελληνοκύπριος λοχίας, ο οποίος τον συνέλαβε το 1974, μαρτυρεί ότι μηχανές και φιλμ εστάλησαν από τον ίδιο στο Γενικό Επιτελείο (ΓΕΕΦ). Ο επαγγελματίας που εμφάνισε τα φιλμ δηλώνει ότι του τα πήγε εκεί έφεδρος αξιωματικός. Ο έφεδρος λέει ότι τα παρέδωσε σε αξιωματικό στο ΓΕΕΦ, ο οποίος όμως αρνείται ότι πήρε ποτέ στα χέρια του τέτοιο υλικό. Οι αποκαλύψεις για τις φωτογραφίες έλαβαν τα τελευταία 24ωρα μορφή χιονοστιβάδας, η οποία είναι απρόβλεπτο τι ή ποιους θα παρασύρει ή και διασύρει.

Μετά την ενημέρωση, πριν από μια εβδομάδα, των οικογενειών των Αντωνάκη Κορέλλη, Παναγιώτη Νικολάου, Γιάννη Παπαγιάννη, Χριστόφορου Σκορδή και Φίλιππου Χατζηκυριάκου, από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ότι τα λείψανά τους βρέθηκαν σε πηγάδι και με τη δημοσιότητα που δόθηκε σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, στην επιφάνεια έρχονται συγκλονιστικά στοιχεία που συνηγορούν στο ότι: Το κραυγαλέο έγκλημα πολέμου της Τουρκίας έχει και μια σκοτεινή πτυχή που χάνεται στην αδιαφάνεια, κρατικών, στρατιωτικών και ενίοτε πολιτικών γραφείων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα ήταν να κρατηθούν οι συγγενείς αγνοουμένων στο σκοτάδι για 35 ολόκληρα χρόνια και τώρα, με τις εκταφές-ταυτοποιήσεις, να αποκαλύπτεται ότι κάποιοι που γνώριζαν, αντί να ενημερώσουν τις οικογένειες, επέλεγαν να κρατούν το ζήτημα «ανοικτό», για λόγους που κανένα εθνικό συμφέρον μπορεί να δικαιολογήσει.

Γεννάται, λοιπόν, βασανιστικό το ερώτημα: "Ποιοί και γιατί εξαφάνισαν το σημαντικότατο αυτό φωτογραφικό υλικό; Η Τουρκία, ασφαλώς, γι' αυτήν την εξαφάνιση είναι η μόνη πλευρά χωρίς ευθύνη. Τί ήθελαν να αποκρύψουν η χούντα των Αθηνών και το εν Λευκωσία ανδείκελό τους Ν.Σαμψών; Μήπως η εκτέλεση των "Πέντε" που διεσώθη από όλο το υλικό του Τούρκου αιχμαλώτου φωτορεπόρτερ, ήταν από τα απαλότερα περιστατικά; Μήπως αν δημοσιεύονταν το σύνολο του υλικού η κατακραυγή γιά τις βιαιότητες δεν θα ήταν μόνον πανελλαδική αλλά παγκόσμια; Ο Ερκίν Κονκούσεβερ, τούρκος αιχμάλωτος, στην συνέντευξή του στην "Κ" κάνει λόγο ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι παραδόθηκαν στους "αγωνιστές", όπως διευκρινίζει τους Τουρκοκυπρίους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι εκτέλεσαν τα πέντε αιχμάλωτα παλικάρια. Μήπως το σύνολο των φωτογραφιών αναιρεί αυτόν τον ισχυρισμό: Μήπως υπήρχαν φωτογραφίες ένστολων Τούρκων στρατιωτών να προβαίνουν σε εγκλήματα πολέμου, γιά τα οποία η χούντα των Αθηνών θα έπρεπε να ζητήσει εξηγήσεις και συμπαράσταση από τον Σφαγέα της Κύπρου και υπερδιπλωμάτη έως σήμερα Henry Kissinger? Ποιές ισορροπίες θα ανατραπούν αν δημοσιευθεί έστω και σήμερα ένα τόσο σημαντικό φωτογραφικό υλικό από έναν φωτορεπόρτερ που ακολουθούσε τα στρατεύματα του αττίλα στις δηώσεις κατά ελεύθερου κράτους; Μήπως αυτές οι φωτογραφίες απότυπώνουν ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ και γιατί η βιασύνη της "ελληνικής" πλευράς να τα εξαφανίσει;"

http://chomatery.blogspot.com/2009/08/blog-post_15.html
Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: