Τετάρτη, Αυγούστου 12, 2009

Μηνύσεις για τοξικές πτήσεις


Ο αέρας στο εσωτερικό των επιβατικών αεροπλάνων μπορεί άραγε να είναι μολυσμένος από τοξικές ουσίες; Κατασκευαστές αεροπλάνων και αεροπορικές εταιρείες το αρνούνται, όμως πολλοί επιβάτες και μέλη πληρωμάτων έχουν...

ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα αυτό.
Την Πέμπτη 30 Ιουλίου, ένα Αirbus Α330 της Αir France που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι με προορισμό την Ντουάλα του Καμερούν χρειάστηκε να κάνει έκτακτη προσγείωση. Η αιτία ήταν μια «ανωμαλία στο σύστημα κλιματισμού του αέρα» η οποία προκάλεσε «την εμφάνιση ελαφρού καπνού στην καμπίνα», σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Η Αir France αξιολόγησε το συμβάν ως «ήσσονος σημασίας επεισόδιο». Δεν είναι όμως και τόσο σπάνιο.

Πολλά παρόμοια επεισόδια έχουν παρουσιαστεί εν πτήσει, ιδιαίτερα στα δύο αεροπλάνα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, το Βoeing 737 και το Αirbus Α320. Σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι πιλότοι αναφέρουν επεισόδια με καπνό στο 1% των πτήσεων· έπειτα από έρευνα, οι εταιρείες παραδέχονται το 0,05% από τα επεισόδια αυτά αλλά διαψεύδουν πιθανούς κινδύνους.

Έρευνες επιρρίπτουν ευθύνες στο σύστημα κλιματισμού των αεροπλάνων. Ο εξωτερικός αέρας περνάει στους υπερσυμπιεστές των κινητήρων και αφού ψυχρανθεί, εισάγεται στο αεροπλάνο και αναμειγνύεται με τον αέρα της καμπίνας. Όμως τα λάδια των κινητήρων περιέχουν τοξικές ουσίες. Σε περίπτωση διαρροής, μπορεί να δημιουργηθούν καπνοί μέσα στο αεροπλάνο.

Οι καπνοί μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για την ασφάλεια της πτήσης υποχρεώνοντας το αεροπλάνο να αλλάξει πορεία και να κάνει έκτακτη προσγείωση. Μπορεί επίσης να έχουν νευροτοξικές συνέπειες στην υγεία, λέει στο CΝΝ ο Ουίλιαμ Ναζάροφ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ.

Οι πιλότοι και το ιπτάμενο προσωπικό είναι οι πρώτοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στο ντοκιμαντέρ «Καλώς ήλθατε στο αεροσκάφος των τοξικών αερογραμμών» («Welcome aboard toxic airlines») που γυρίστηκε το 2007 και βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ο πρώην πιλότος της Βritish Αirways Τρίσταν Λορέιν αναφέρεται στους κινδύνους από την έκθεση σε τοξικές ουσίες και καταγγέλλει τη σιωπή των αεροπορικών εταιρειών.

Στις 7 Ιουλίου 2009, η Αμερικανίδα αεροσυνοδός Τέρι Ουίλιαμς κατέθεσε μήνυση κατά του ομίλου Βoeing: υποστηρίζει πως δηλητηριάστηκε από καπνούς στη διάρκεια της πτήσης 843 της Αmerican Αirlines με προορισμό το Ντάλας, στις 11 Απριλίου 2007, και υποφέρει από χρόνιες ισχυρές ημικρανίες.

Δηλητηριάστηκαν
Ορισμένοι επιβάτες υποστηρίζουν επίσης ότι δηλητηριάστηκαν. Πολλές δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν κατατεθεί μηνύσεις: μία τον Απρίλιο έπειτα από επεισόδιο καπνού στη διάρκεια πτήσης της Southwest Αirlines στις 27 Ιανουαρίου και μία άλλη εναντίον της Βoeing από ομάδα είκοσι επιβατών πτήσης τσάρτερ από το Λονδίνο στο Ορλάντο το 2007. Οι έρευνες για τον κίνδυνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες μέσα στα αεροπλάνα χρονολογούνται στο 1977 και αποκάλυψαν ορισμένα ελαττώματα στα συστήματα εξαερισμού των αεροπλάνων. Όμως, προς το παρόν, οι κατασκευαστές αεροπλάνων και οι αεροπορικές εταιρείες προτιμούν την άρνηση ή τη σιωπή.
http://totefteri.blogspot.com/

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: