Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2009

Εμβολιασμός πέντε... ταχυτήτων


Σε πέντε κατηγορίες προτεραιότητας θα χωριστούν οι πολίτες προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Οι κατηγορίες καθορίστηκαν χθες από την ολομέλεια του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης, βάσει της επικινδυνότητας που διατρέχει να νοσήσει η κάθε ομάδα, αλλά και τις ενδεχόμενες επιπλοκές που δυνητικά μπορεί να εμφανίσει.
Επίσης, αποφασίστηκε να ανοίξουν...


κανονικά τα σχολεία και οι μαθητές να μην εμβολιαστούν. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία, από όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Η επιτροπή αποφάσισε να προτείνει ως πρώτη ομάδα που πρέπει να κάνει το εμβόλιο της νέας γρίπης, αμέσως μετά την παραλαβή του, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις εγκύους και όσους φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, δηλαδή γονείς και νταντάδες.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άνθρωποι.

Επόμενη κατηγορία στη λίστα προτεραιότητας είναι όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, διαβητικοί, έχοντες αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι.

Η τρίτη κατηγορία προτεραιότητας στον εμβολιασμό είναι, σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής, οι υγιείς ενήλικοι 18-49 ετών, η τέταρτη οι υγιείς ενήλικοι 49-65 ετών και στο τέλος, η πέμπτη κατηγορία, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Έφηβοι και παιδιά κάτω των 18 ετών δεν προτείνεται να εμβολιαστούν.

Όχι για μαθητές
«Υπάρχει επιφυλακτικότητα για κάθε νέο εμβόλιο. Δεν έχει παγιωθεί εμβολιασμός σε ευρεία κλίμακα και δεν υπάρχει μακροχρόνια εμπειρία. Και επειδή οι μαθητές και γενικότερα τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας βάσει του κινδύνου για τη νέα γρίπη, γι΄ αυτό και δεν προτείνεται να εμβολιστούν», ξεκαθαρίζει η καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία συμμετείχε και στις εργασίες της επιτροπής.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εργαζομένων σε θέσεις του δημόσιου τομέα, που έχουν καθημερινή και άμεση επαφή με το κοινό ή εργάζονται με πολλά άτομα μαζί σε κλειστούς χώρους, εργάζονται στις ΔΕΚΟ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον Στρατό, αναμένονται οι προτάσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε γίνει προ 15νθήμερου μεταξύ των εκπροσώπων της επιτροπής γρίπης με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Από κει και πέρα, θα καθοριστούν και οι προτεραιότητες γι΄ αυτούς, σε συνδυασμό με τις παραλαβές των εμβολίων από την ειδική επιτροπή.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει για πρώτη φορά και ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κρεατσάς, ώστε να εξεταστεί και από τον πλέον ειδικό το ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων.

«Υπάρχει κοινή γραμμή με την επιτροπή και καθορίστηκαν οι διαδικασίες εκείνες που θα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά που νοσούν, αλλά και ο εμβολιασμός των εγκύων», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Κρεατσάς.


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: