Κυριακή, Αυγούστου 16, 2009

Συνέντευξη του Τούρκου φωτορεπόρτερ της εισβολής του 1974



Ο Τούρκος φωτορεπόρτερ Εργκίν Κονούκσεβερ, ο οποίος φωτογράφησε την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τον Ελληνοκύπριο γιατρό Ανδρέα Δημητριάδη, για τον οποίο λέει ότι του χρωστά τη ζωή του και τον...
περιμένει στην Πόλη..
Εβδομήντα χρονών σήμερα ο Κονούκσεβερ, ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου αναφέρει ότι συνάντησε τον περασμένο μήνα, μετά από 35 χρόνια, τον Ελληνοκύπριο γιατρό, ο οποίος το 1974 τον περιέθαλψε και τον χειρούργησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε μεταφερθεί τραυματισμένος.
Η συνάντηση έγινε με τη μεσολάβηση Τουρκοκύπριου φίλου του Κονούκσεβερ, όταν αυτός ήταν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου προσκεκλημένος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Ελληνοκύπριος γιατρός Ανδρέας Δημητριάδης δήλωσε στην εφημερίδα : «΄Ενιωσα μεγάλη ευχαρίστηση, που ήρθε να με συναντήσει και να με ευχαριστήσει».
Εκτός από τη φωτογραφία - ντοκουμέντο της σύλληψης των πέντε Ελληνοκύπριων στρατιωτών, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν σε πηγάδι στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος, ο Τούρκος φωτορεπόρτερ υποστηρίζει ότι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες, όταν τον συνέλαβαν αιχμάλωτο, του πήραν τρεις φωτογραφικές μηχανές και 15 ή 16 κασέτες (σλάϊντς). Ειδικά για την περίπτωση των πέντε Ελληνοκυπρίων στο χωριό Τζιάος ο Κονούκσεβερ, ο οποίος πριν χρόνια έδωσε κατάθεση στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), λέει ότι ο Τουρκικός στρατός τους παρέδωσε σε Τουρκοκύπριους και εκείνοι τους εκτέλεσαν.
Επίσης, αναφέρει ότι τους φωτογράφησε «και όταν τους σκότωναν και όταν τους έθαβαν». Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι πέντε Ελληνοκύπριοι δεν ρίφθηκαν σε πηγάδι, αλλά τάφηκαν σε χωράφι.

http://agiosgr.blogspot.com/


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: