Παρασκευή, Αυγούστου 14, 2009

Ο Τούρκος δεν αλλάζει… εμείς το καταλαβαίνουμε;

Τρία τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνται κοντά σε Καστελόριζο και Ρω

Το κρυφτούλι που κερδίζει… πετρέλαιο

«Κρυφτούλι» κοντά στη Ρω και το Καστελλόριζο παίζουν τις τελευταίες 48 ώρες τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από την Αθήνα.
Πρόκειται για την κορβέτα «Μποντρούμ» (Βodrum F-501) και δύο αποβατικά σκάφη τα οποία, προερχόμενα από λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου, έφθασαν αργά προχθές στην περιοχή όπου και παρέμειναν τουλάχιστον μέχρι αργά χθες τη νύχτα.
Η κορβέτα ήταν στην περιοχή μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών κινούμενη βορειοδυτικά, ενώ τα δύο αποβατικά χθες το απόγευμα μπήκαν στο τουρκικό λιμάνι Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο, αφού πρώτα είχαν προσεγγίσει σε ένα τουρκικό νησάκι.
Οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων, που έγιναν αντιληπτές από Έλληνες ψαράδες και ιστιοπλοϊκά, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης χθες στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Οι συζητήσεις φούντωσαν όταν εντοπίστηκαν και 3-4 φουσκωτά με απροσδιόριστα χαρακτηριστικά κοντά στην τουρκική νησίδα.
Για τις κινήσεις των πλοίων, πηγές του Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν ότι παρακολουθούνται, «όπως όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο». Προσέθεταν ωστόσο ότι «δεν εκτιμώνται ως ανησυχητικές». Όπως έλεγαν, η κορβέτα ίσως να έμεινε περισσότερο στην περιοχή για να περιμένει τα αποβατικά, που εκ των πραγμάτων κινούνται πιο αργά, για να πάνε όλα μαζί προς τη Σμύρνη.
Ωστόσο, η συχνότητα των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων- με υπερπτήσεις, παρενοχλήσεις σκαφών από την Ακτοφυλακή κ.λπ.- η έγερση θέματος αποστρατιωτικοποίησης της Ρω καθώς και η δημοσίευση ονομασιών περιοχών για πετρελαϊκές έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελλόριζου έχουν αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης από ελληνικής πλευράς εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Δεν χαλαρώνουν
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ανώτατο επιτελικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών, έχει αποφασισθεί να μην απομακρυνθεί κανείς από την Αττική την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, κατά την οποία συνήθως χαλαρώνει ο κρατικός μηχανισμός.
Το όλο θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) με τη συμμετοχή και των νέων αρχηγών, υπό την προεδρία του Ευάγγ. Μεϊμαράκη. Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός κατά τη συνεδρίαση έδωσε στη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «κατευθυντήριες οδηγίες», ενώ συζητήθηκε ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων του υπουργείου.
Παραινέσεις Καραμανλή
Στο ίδιο κλίμα, αν και γενικότερου χαρακτήρα, ήταν και οι παραινέσεις πουσύμφωνα με πληροφορίες- έκανε στους νέους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Στο Μέγαρο Μαξίμου πήγε πρώτα ο κ. Μεϊμαράκης μαζί με τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, όπου οι τρεις τους είχαν ημίωρη συνεργασία. Στη συνέχεια προσήλθαν και οι νέοι αρχηγοί, ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασ. Κλόκοζας.
Ο κ. Καραμανλής κατά τη συνάντηση γνωριμίας με τους νέους αρχηγούς τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι πρέπει να επιδεικνύουν συνεχή προσοχή και ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες καταστάσεις στην περιοχή και το διεθνές περιβάλλον.
Σήμερα θα γίνει στη Λάρισα η επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων από τον νέο αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Ι. Πατσαντάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: