Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2009

Aνεβάζουν τους τόνους για τη συλλογική σύμβαση εργασίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009 07:00

Τεντώνουν το σκοινί Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ και Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) αναφορικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2009, καθώς δεν ολοκληρώθηκε και χθες η διατύπωση του τελικού κειμένου της Σύμβασης.

Η ΕΕΑ φαίνεται να έχει αντιρρήσεις για τις αυξήσεις σε κάποια επιδόματα μηχανικών και ναυτών, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της ΠΝΟ, η οποία απειλεί με απεργία αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Η ΠΝΟ, με χθεσινή της ανακοίνωση, δημοσιοποίησε και επισήμως την αποστολή εξώδικου προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάση Παπαληγούρα, την παρέμβαση του οποίου ζητεί και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ προκάλεσε απάντηση από την πλευρά της ΕΕΑ η οποία ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η συνδιαλιστική οργάνωση των ναυτικών «εξωθεί τα πράγματα στα άκρα».

Στην ανακοίνωση της η ΠΝΟ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι απέστειλε εξώδικο προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο κοινοποιήθηκε και στην Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ).

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας, συμπληρώνει, διεπίστωσε ότι η ΕΕΑ καταστρατηγεί συστηματικά και προκλητικά την υποχρέωσή της, για υπογραφή του ολοκληρωμένου κειμένου της νέας ΣΣΕ 2009, με αποτέλεσμα η άρνηση αυτή της εργοδοσίας να συνιστά ακραία περίπτωση αντίδρασης σε θεμελιώδη ατομικά εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν ευθέως από το Σύνταγμα, τους Νόμους και την οικεία ΣΣΕ (2008 και προγενέστερες).

Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και απόγνωση τους ναυτεργάτες οι οποίοι, σε περίοδο κορυφαίας αιχμής παροχής της εξαντλητικής εργασίας τους, συνεχίζουν να πληρώνονται σύμφωνα με τους όρους της από 30-12-2008 Σ.Σ.Ε. που έχει λήξει και όχι με αυτούς που συμφωνήθηκαν με το από 3-7-2009 Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ ΠΝΟ - ΕΕΑ.

Παρά το γεγονός ότι, με πλήθος εγγράφων και παραστάσεών της, η ΠΝΟ έχει καλέσει την ΕΕΑ να συμμορφωθεί στην εκπλήρωση της νόμιμης υποχρέωσής της, εκείνη προκλητικά αδιαφορεί, με αποτέλεσμα τον εμπαιγμό των ναυτεργατών και την περιέλευσή τους σε δεινή οικονομική κατάσταση, σε περίοδο, μάλιστα, οικονομικής κρίσης που πλήττει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους.

Η διοίκηση της ΠΝΟ γνωστοποίησε στην ΕΕΑ ότι θα προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία μέσα στον Αύγουστο, με απόφαση και σε χρόνο που θα γνωστοποιηθούν πολύ σύντομα.

Οι ακτοπλόοι

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΑ εκφράζει την «έκπληξή» της για το δελτίο Τύπου της ΠΝΟ και κυρίως όπως σημειώνει χαρακτηριστικά για το ότι «οι ναυτεργάτες έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και απόγνωση διότι εξακολουθούν να έχουν αποδοχές σύμφωνα με την ΣΣΕ 2008 ανερχόμενες σε 2.500 ευρώ περίπου για τα κατώτερα πληρώματα και 6.000 ευρώ περίπου για τους αξιωματικούς χωρίς την συμφωνηθείσα αύξηση του 4,1% την οποία ούτως ή άλλως λαμβάνουν αναδρομικά κάθε χρόνο».

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι «ενώ η αλληλογραφία για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου της ΣΣΕ 2009 συνεχίζεται, η ΠΝΟ επιλέγει να εξωθεί τα πράγματα στα άκρα και στην άνευ λόγου πόλωση».

Η ΕΕΑ εκτιμά ότι με το δελτίο Τύπου και τις ενέργειές της, η ΠΝΟ τελικά στρέφεται κατά των ίδιων της των ναυτικών και τους αφήνει έκθετους», ενώ ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης σημειώνοντας ότι «ο ισχυρισμός της (σ.σ. της ΠΝΟ) ότι κάποιος με μισθό μερικές χιλιάδες το μήνα βρίσκεται σε αδιέξοδο είναι απαράδεκτος και ακόμη πιο απαράδεκτη είναι η απειλή απεργίας μέσα στον Αύγουστο που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ταξιδέψουν για ολιγοήμερες διακοπές».

«Όπως είχαμε πει και σε πρόσφατο δελτίο Τύπου, εμείς πιστεύουμε ότι οι Έλληνες ναυτικοί είναι συνεργάτες μας και για το λόγο αυτό συμφωνήσαμε, παρά την οικονομική κρίση, σε αύξηση 4,1% για το 2009. Αφήνουμε την ΠΝΟ στην κρίση των νησιωτών, των ταξιδιωτών και όσων πραγματικά έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και απόγνωση» καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΕΕΑ.

Το ΠΑΣΟΚ

Τέλος, από την πλευρά της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή, δήλωσε ότι η απόφαση της ΠΝΟ για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, μέσα στον Αύγουστο, αποτελεί, αναμφίβολα, μία εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, η οποία θα οδηγήσει στην ταλαιπωρία χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης, με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζει το Υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: