Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2009

"Η απάντηση ενός «χαζού» καπνιστή".

Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2009


"Καταρχήν θέλω να γίνω ξεκάθαρος από την αρχή. Παρότι καπνιστής, δεν είμαι υπέρ του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Προφανώς ο κάθε καταστηματάρχης κλαίγεται γιατί έχει προσωπικό κέρδος από την μη επιβολή του νόμου. Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος του καθενός αλλά κατά πόσο η ΚΑΘΟΛΙΚΗ απαγόρευση του καπνίσματος είναι σωστή ή όχι. Σίγουρα δεν θα διαφωνήσω στο ότι είναι σωστή για την υγειά όλων.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να ζητήσουμε και την...
απαγόρευση της δυνατής μουσικής στα κλαμπ γιατί βλάπτει τα τύμπανα κάποιων, όπως επίσης και της απαγόρευση των gay bar γιατί στη θεά ενός ζευγαριού ομοφυλοφίλων να φιλιέται μπορεί να βλάπτεται η ψυχική υγειά κάποιων. Προφανώς και αυτά που γράφω μπορεί να είναι ακραία αλλά τα γράφω μόνο και για να δείξω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα. Υπάρχουν παρά πολλά πράγματα που κάνουν οι γύρω μας και βλάπτουν και εμάς αλλά δεν ξέρω αν η λύση είναι η καθολική απαγόρευση τους.

Ένα απλό ερώτημα;; έχουμε το δικαίωμα όλοι εμείς οι «άρρωστοι» και «χαζοί» καπνιστές να πηγαίνουμε σε ένα χώρο(πάνω από 70 τ.μ) την παρασκευή το βράδυ και να το κάνουμε «τεκέ». Να καθόμαστε και να καπνίζουμε και να πίνουμε και να ακούμε μουσική όλο το βράδυ;; ένα χώρο μόνο για μας. Μπορούμε να το κάνουμε; ΟΧΙ! Έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση; Όχι.. δεν τα θέλουμε όλα δικά μας.. …ένα κλαμπ για «άρρωστους» καπνιστές όμως μπορούμε να έχουμε;;

Αλλά έτσι είμαστε…πάντα των άκρων. ‘Η τεκέδες τα μαγαζιά ή καθόλου..

Το θέμα δεν είναι να βλέπουμε αν κάτι είναι σωστό η όχι σύμφωνα με το αν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μας αρέσει ή μας συμφέρει. Η κρίση του καθενός για το δίκαιο πρέπει να είναι αντικειμενική και να μην επηρεάζεται από τα θέλω του παρά μόνο από τα πιστεύω του.
Έτσι λοιπόν (και πολύ χαίρομαι για αυτό) έχω ακούσει μη καπνιστές να λένε ότι παρόλο που προτιμούν την απαγόρευση πιστεύουν ότι η καθολική απαγόρευση δεν είναι δημοκρατική. Όπως βέβαια και ανθρώπους σαν και εμένα που θεωρούν ότι το κακό είχε παραγίνει και έπρεπε να παρθούν μέτρα.

Από πού και ως που για τα σκουπίδια- αποτσίγαρα στις παράλιες φταίει η μέχρι τώρα μη απαγόρευση του καπνίσματος και όχι η παιδεία μας. Τι φταίει ρε παιδία γιατί θα τρελαθούμε τελείως!! Φταίει η ύπαρξη των σκουπιδιών ή η έλλειψη παιδείας αυτού που τα πετάει;; Δεν θα μπορούσε ένας καπνιστής να πετάει τις γόπες του στα σκουπίδια και ένας μη καπνιστής να γεμίζει την παράλια με σακουλάκια και τσίχλες;; Τι διάφορα έχουν οι δυο παραπάνω άνθρωποι;; Η εύκολη απάντηση: ο ένας καπνίζει και ο άλλος δεν καπνίζει! Η δύσκολη απάντηση αλλά και σωστή : έχουν διαφορετική ΠΑΙΔΕΙΑ. εσένα φίλε μου δεν σε έχει ενοχλήσει ποτέ κάποιο άλλο σκουπίδι στην παράλια εκτός από τις γόπες;; Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;; να απαγορέψουμε το κάπνισμα στην παράλια η να προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε πιο σωστοί;; στο κάτω κάτω αντί για τσιγάρο θα μπορούσα να φάω μισό κιλό φιστικιά και να πετάω κάτω τα τσόφλια. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα;


Πόσο χαζό μπορεί να είναι κάποιος χωρίς κανένα ενδοιασμό να ονομάζει τους όλους τους καπνιστές «χαζούς»;; «Αδύναμους χαρακτήρες» ίσως «επιρρεπείς» ίσως αλλά «χαζούς» ;;; η μήπως οι λαοί των άλλων χωρών που ανέφερες είναι λιγότερο χαζοί επειδή δεν καπνίζουν;; είναι τελικά το κάπνισμα τεκμήριο χαζομάρας ;;

Όσο για τους μισθούς…πάλι δεν το κατάλαβα καλά… Δηλαδή μόνο οι μη καπνιστές επιτρέπεται να κλαίγονται που είναι χαμηλοί οι μισθοί… και όχι οι καπνιστές;; Αυτός που το αρέσει το κρασί και χαλάει τα ίδια λεφτά για να πιει ένα ποτηράκι κρασί μπορεί να κλαίγεται;; ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί τελικά ;; Ποιος είναι «Ελληνάκος» και ποιος όχι τελικά;; ας μας δώσει κάποιος τα φώτα του ρε παιδιά! Ας αναρτήσει κάποιος μια λίστα ρε παιδία με τι μπορούμε να κάνουμε με τα χρήματα μας για να μην είμαστε «Ελληνάκοι»!!!

Ένας «Ελληνάκος»

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: