Παρασκευή, Ιουνίου 26, 2009

Στον Αρειο Πάγο 87 χρόνια μετά η "Δίκη των Εξι"

Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2009


Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πέφτει πλέον το βάρος της απόφασης για το εάν, ογδόντα εφτά χρόνια μετά το Νοέμβριο του 1922, θα επαναληφθεί ή όχι η ιστορική «δίκη των έξι»!
Με μια διαδικασία-εξπρές, που διήρκησε από τις 31 Οκτωβρίου...

έως τις 15 Νοεμβρίου 1922, το Εκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών είχε καταδικάσει σε θάνατο τους πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας Π. Πρωτοπαπαδάκη, Δ. Γούναρη, Ν. Στράτο, τους υπουργούς Γ. Μπαλτατζή, Ν. Θεοτόκη και τον στρατηγό Γ. Χατζανέστη για εσχάτη προδοσία, καθώς τους έκρινε ένοχους για τη Μικρασιατική καταστροφή.

Πλέον, η Ολομέλεια του ΑΠ θα κρίνει αν θα γίνει δεκτή η αίτηση αναψηλάφησης της δίκης που υπέβαλε ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του εκτελεσθέντος Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, καθώς οι απόψεις των αρεοπαγιτών του Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου διχάστηκαν. Ο εγγονός υποστηρίζει ότι υπάρχουν νέα γεγονότα και νέες αποδείξεις που καθιστούν πρόδηλη την πλάνη περί των πραγμάτων των στρατοδικείων. Με αυτή την άποψη συντάχθηκαν τρεις δικαστές του Αρείου Πάγου, οι οποίοι έκαναν λόγο για ύπαρξη νέων αποδείξεων, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων μαρτυρίες του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Αντίθετα, δυο αρεοπαγίτες μειοψήφησαν και πρότειναν να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της δίκης, καθώς τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν θεμελιώνουν τη βασιμότητα επανάληψης της ποινικής δίκης. Επίσης, επισημαίνουν πως δεν υπάρχει η καταδικαστική απόφαση και τα πρακτικά της δίκης.
espresso
Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: