Τρίτη, Ιουνίου 28, 2011

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον του Μ.Ιγνατίου!Την οργή των ΗΠΑ προκάλεσε η αποκάλυψη του δημοσιογράφου, ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν αγνώστου αριθμού κρατούμενους Έλληνες και Ελληνοκύπριους ως πειραματόζωα σε εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων στην Άγκυρα. Το γεγονός αποκάλυψε το Wikileaks, σύμφωνα με το οποίο...


η αμερικάνικη πρεσβεία της Λευκωσίας είχε εισηγηθεί στους τότε υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και Ντόναλντ Ράμσφελντ, και στην DIA (μυστική υπηρεσία του Πενταγώνου) τον «περιορισμό» των αρμοδιοτήτων του.

Το σχέδιο καταγράφεται σε τηλεγράφημα που φέρει ημερομηνία 3 Νοεμβρίου του 2006, και υπογράφει ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Ρόναλντ Σλίκερ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, στις 22 Οκτωβρίου του 2006 η Λευκωσία ξύπνησε συγκλονισμένη από την είδηση του Ιγνατίου ότι ο τουρκικός στρατός προκάλεσε τον θάνατο άγνωστου αριθμού Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων κρατουμένων, τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωα, σε εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων, στην Άγκυρα.

Η είδηση είχε προκαλέσει σάλο στην Κύπρο, πανικό στην Τουρκία και προβληματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση και οι Ελληνοκύπριοι συνεργάτες της στο νησί θεωρούσαν ότι οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μπορούσαν να παγώσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε τότε, επικαλούμενος πηγή χωρίς όμως αποδείξεις, ότι η δημοσίευση έγινε κατόπιν παρότρυνσης του τότε Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Σε ένα άλλο τηλεγράφημα, ημερομηνίας 1 Αυγούστου του 2008, ο Σλίκερ ενημερώνει τους προϊσταμένους του για τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, που αφορούσε ένα άλλο κείμενο του Ιγνατίου για τον διορισμό ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.Ο κ. Σλίκερ έγραψε: «Ο Χριστόφιας, που ήξερε καλά τον Ιγνατίου, υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο. Δεν ήταν βέβαιος (σ.σ.: ο κ. Χριστόφιας) τι είχε οδηγήσει τον δημοσιογράφο στην εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Αργότερα και με την αφορμή δημοσίευμα στο «Έθνος της Κυριακής» απόρρητο έγγραφο της Αμερικανίδας πρέσβεως στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντμε σκοπό να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Ιγνατίου για «παραβίαση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» (Breach of National Security). Μετά από έρευνα οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ιγνατίου είναι αθώος

Δεν υπάρχουν σχόλια: