Τρίτη, Ιουνίου 07, 2011

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


Κυρία Νταλάρα.

Πριν σχολιάσω την ομιλία σας για το μεταναστευτικό στην EXPOSEC 2011, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι επί σχεδόν 20 χρόνια έχω διαμείνει και συνεργαστεί με ξένους από όλα τα σημεία του πλανήτη λόγω της ιδιότητάς μου ως ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ και ως ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ του Εμπορικού Ναυτικού.

Δεν διαφωνώ με το νόημα όλων όσων είπατε, υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά. Αυτό το αλλά, δεν έχει να κάνει με την ξενοφοβία, ούτε με μίσος εναντίων συνανθρώπων μας, ασχέτως εθνικότητος, θρησκείας και χρώματος.

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, καθώς και η οικονομική κατάσταση αυτής, δεν θα πρέπει να μας αφήνει να πιστεύουμε ότι το θέμα του μεταναστευτικού δεν αφήνει παράθυρα κινδύνου για την χώρα μας.

Η Ελλάς είναι μία μικρή χώρα, με μικρές δυνατότητες παραγωγής (αγροτικής, κτηνοτροφικής, κτπ), με εξαφανισμένη βιοτεχνία και βιομηχανία, με έδαφος παράξενο στην πλειονότητα ορεινό αλλά με πλούσιο υπέδαφος και με πολλά νησιά. Μέσα από λάθη και εγκληματικές αμέλειες του παρελθόντος (άλλοτε ακούσιες και άλλοτε εκούσιες) μηδενίσαμε αυτής της χώρας τον παραγωγικό πλούτο και ταυτόχρονα όχι μόνο καταρρακώσαμε την ναυτιλία και τον τουρισμό μας, εισάγαμε αμέτρητες εταιρίες με αποτέλεσμα να αυξήσουμε τις εξαγωγικές ικανότητες άλλων κρατών.

Ο Έλληνας ξέχασε την ναυτιλία, από το DNA του ξεριζώθηκε ο πλούτος της θάλασσας, της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της δημιουργίας. Όλοι μαζευτήκαμε στην Αθήνα και η πλειονότητα έγιναν υπάλληλοι. Η νέα γενιά προσπάθησε να ξεφύγει, και όλοι μαζί γίνανε μικρο-εμποράκοι. Κάποιοι άλλοι τρέχουν στα τηλεοπτικά σώου για να γίνουν τραγουδιστές, λες και η Ελλάδα δεν έχει ωδεία.

Η ύπαιθρος άδειασε, πολλά χωριά στην παραμεθόριο είναι έτοιμα να χαρακτηριστούν ως φαντάσματα και να γίνουν ερείπια. Ο κάλος μας γείτονας που ονομάζεται Τουρκία, συνεχώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αδυναμία μας αυτή. Πάμπολλες οι αναφορές για τον Έβρο και για πολλά νησιά. Είναι υπαρκτός ο φόβος για μεγάλης εκτάσεως προβοκάτσιας από μεριάς Τουρκίας, όταν ΚΑΠΟΙΟΙ αποφασίσουν ότι θέλουν να το πράξουν αφού πλέον έχουμε κατακλυστεί από μουσουλμάνους.

Βέβαια είναι στο χέρι μας αυτούς τους ανθρώπους, τους μετανάστες, να τους κάνουμε φίλους μας και όχι εχθρούς μας. Είναι στο χέρι μας να απαγορεύσουμε Έλληνες να εκμεταλλεύονται μετανάστες, τουλάχιστον όσο το δυνατόν. Η απορία όμως είναι γιατί δεν προσπαθούμε πρώτα να ξανα-επιτρέψουν στην ύπαιθρο οι ίδιοι οι Έλληνες; Γιατί δεν προσπαθούμε πρώτα από όλα να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, για να μειώσουμε την εγχώρια ανεργία, και μετά να μιλήσουμε για μετανάστες; Γιατί δεχτήκαμε την συνθήκη της Μαδρίτης;

Κυρία Νταλάρα, τα λόγια του ανθέλληνα ΣΟΡΟΣ τα θυμάστε? Από τον Έλληνα πρέπει να ξεριζωθούν η γλώσσα, το θρήσκευμα, τα ήθη και τα έθιμα, αν θέλεις να τον υποτάξεις.

Κυρία Νταλάρα, γιατί θα πρέπει έτσι απλά να αποδεχτώ ότι θα υπάρχουν μετανάστες στην χώρα μου, και να μην απαιτήσω από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, πολύ απλά να μην υπάρχουν μετανάστες που δημιουργούνται από πολεμικές συρράξεις που δημιουργούνται από τις υπερδυνάμεις; Και στο κάτω-κάτω της γραφής, αν θέλουν να κάνουν πολέμους, τότε να γευτούν εκείνη την πίκρα των μεταναστών στην δικιά τους πατρίδα.

Ξέρετε κ. Νταλάρα πως συμπεριφέρονται στους ξένους και στους μετανάστες στην Αμερική; στην Νιγηρία; στις Φιλιππίνες;

Κυρία Νταλάρα, είμαστε μικρή χώρα και αν επιζήσαμε ως τώρα και μπορούμε να ομιλούμε, είναι γιατί πολύ απλά κρατήσαμε μία ομοιογένεια στον πληθυσμό. Ναι να έρθουν μετανάστες, όταν όμως θα έχει λυθεί το πρόβλημα των ντόπιων.

Μην ξεχνάτε αγαπητή μου κυρία Νταλάρα, ότι η Κωνσταντινούπολη έπεσε όχι γιατί οι Οθωμανοί είχαν καλό στρατό. Το Βυζάντιο έπεσε γιατί είχε αποδυναμωθεί από τις επελάσεις των τάχαμου συμμάχων ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΩΝ, από το μωσαϊκό του πληθυσμού που είχε δημιουργηθεί, και από μία μικρή κερκόπορτα που έμεινε ανοιχτή είτε γιατί κάποιος την άνοιξε από μέσα, είτε γιατί κάποιος την είχε ξεχάσει ανοιχτή.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος, το αποτέλεσμα ήταν και είναι το ίδιο. Ειλικρινά, θα ήθελα να βρείτε την κερκόπορτα που ίσως βρίσκεται στα δικά σας σχέδια για τους μετανάστες.

Μετά τιμής
Τάσος Ι. Καμπάς
Αρχιπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: