Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2011

Το σχέδιο Σαρκοζί για την Ελλάδα....

Αξίζει να τονισθεί ότι ο Σαρκοζί για πολλές ημέρες ήταν μουγκός.........πριν από μερικά 24ωρα μίλησε με Πούτιν, και το αγοράκι λάλησε.....τυχαίο?.....δεν νομίζω



Η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους (debt rollover) προς τους δανειστές της χώρας, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Figaro.

Με βάση τη γαλλική πρόταση οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.

Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο «μηδενικού τοκομεριδίου» (μηδενικής απόδοσης) μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.

Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.

Οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «ευνοϊκές», σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο Σαρκοζί
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τους οικονομικούς συντάκτες με βασικό θέμα "το Μεγάλο Δάνειο και οι επενδύσεις του μέλλοντος. Είναι η τέταρτη φορά από την εκλογή του το 2007, που ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί παρόμοια μεγάλη συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με την προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να εξηγήσει, για ένα εικοσάλεπτο, τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει «να οικοδομήσει τη Γαλλία του αύριο», μέσω των επενδύσεων που δρομολογούνται χάρη στο Μεγάλο Δάνειο των 35 δισ. που αποφασίσθηκε πριν από δύο χρόνια. Θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για 45 λεπτά. Η συνέντευξη προβλέπεται να έχει τεχνικό χαρακτήρα, με πολιτικές, όμως, επιπτώσεις λόγω της γενικότερης συγκυρίας σε ευρωπαϊκό αλλά και εσωτερικό επίπεδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα μπορέσει να αποφύγει ερωτήματα γύρω από την Ευρώπη, την ελληνική κρίση, και πιο συγκεκριμένα για τις επανεπενδύσεις των ελληνικών ομολόγων από τις γαλλικές τράπεζες. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί από χθες τον γαλλικό Τύπο. Στη Γαλλία πιστεύεται ότι γενικότερα το θέμα αυτό, θα απασχολήσει και το International Institute of Finance (IIF) που συνέρχεται σήμερα στη Ρώμη και που συγκεντρώνει 400 τράπεζες απ' όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: