Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2011

Σενάρια Χρέους και Διάσωσης


Έρχεται ο «θείος από USA»  να μας σώσει

Δημοσίευση 25/05/2011 14:55 Ανανέωση 26/05/2011 20:51
του Κώστα Χαρδαβέλλα
Ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες με τίτλους στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες του τύπου: « H Ελλάδα ξεπουλιέται σε εξευτελιστική τιμή» κινητοποίησε το πανίσχυρο ελληνικό οικονομικό λόμπι των ΗΠΑ, που αργοπορημένα σπεύδει τώρα να στηρίξει την ελληνική οικονομία.
Η κίνηση των «ισχυρών Ελλήνων» στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον έχει για πυρήνα της μία τριμελή ομάδα ομογενών ( μεταξύ των οποίων είναι ο πάμπλουτος επιχειρηματίας στο χώρο της Ενέργεια κ Γ. Κατσιματίδης, στενός φίλος του υφυπουργού Πολιτισμού κ.Νηκιτιάδη), η οποία κάνει επαφές με ομογενείς σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και με τις πολυπληθείς ομογενειακές οργανώσεις ΑΧΕΠΑ, Παμμακεδονική ‘Ενωση, Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνισμού, κτλ.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι σε πρώτη φάση, η έκδοση ενός ομολογιακού δανείου των Ελλήνων της Αμερικής ύψους 15 δις. δολαρίων, που θα διατεθεί αμέσως για μερική κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας.
Σε 2η φάση, οι μεγάλοι ‘Ελληνες επιχειρηματίες της Αμερικής (κυρίως στον τομέα της Ενέργειας και του Τουρισμού) θα στείλουν ομάδα τεχνοκρατών στην Ελλάδα για αγορές κρατικών ακινήτων και εκτάσεων, αλλά και συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις ορισμένων ΔΕΚΟ.
Γι’ αυτή την πρωτοβουλία των ισχυρών Ελλήνων της Αμερικής είναι ενημερωμένη η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Κομισιόν κι όλοι περιμένουν τις πρώτες κινήσεις των «θείων από την Αμερική».
Το newsbomb.gr επικοινώνησε με στέλεχος της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, το οποίο συμμετέχει στην κίνηση αυτή σωτηρίας της χώρας και η δήλωσή του ήταν: «Μέχρι τις 10 Ιουνίου θα υπάρξει συγκεκριμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την πατρίδα από την Αμερική.»

Ιδού το "σχέδιο" πρότασης για την Ελλάδα, τώρα μένει η συμφωνία

Του Γιάννη Αγγέλη (capital.gr)
Το νέο σχέδιο πρότασης της EWG, της Επιτροπής του Eurogroup που εισηγείται της απόφασής του, προβλέπει όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τη Γερμανία επιπλέον δάνειο της τάξης των 30 - 35 δισ. ευρώ, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 25 δισ. ευρώ και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην "ανακύκλωση" του χρέους που λήγει την τριετία 2012 - 2014 περί τα 20 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση της EWG υπήρξε συνολική συμφωνία ότι το ενδεχόμενο χρεοστάσιο της Ελλάδας αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και το ευρώ και κατα συνέπεια - όπως υποστηρίζει εδώ και καιρό η ΕΚΤ - "αποκλείεται να επιτραπεί να συμβεί...".

Στη βάση αυτή συμφωνήθηκε να προταθεί στους υπουργούς Οικονομικών το πακέτο αυτό με την προαναφερθείσα σύνθεση ώστε, με τη συμμετοχή των ιδιωτών που προβλέπει, να επιτρέπει την πολιτική του διαχείριση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, που υπάρχει πρόβλημα να περάσει από τα κοινοβούλιά τους, αν βέβαια προηγουμένως υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Ιουνίου.

Η πρόταση αυτή έχει ακόμα πολλές τεχνικές εκκρεμότητες τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο σκέλος της, δηλαδή στο πως θα διασφαλισθούν τα 25 δισ. ευρω των αποκρατικοποιήσεων (ποιός και πως θα ελέγχει τον Οργανισμό αποκρατικοποιήσεων) όπως επίσης και στο πακέτο των 20 δισ. ευρώ της συμμετοχής των θεσμικών επενδυτών (αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο του Κεφαλαίου).

Η ανησυχία που εκφράσθηκε στην EWG  δεν αφορά όμως μόνο την Ελλάδα.

Αφορά και στις υπόλοιπες προβληματικές λόγω χρέους οικονομίες της ευρωζώνης απέναντι στις οποίες αναμένεται να εκδηλωθεί νέος κύκλος πιέσεων όπως είχε γίνει και πριν ένα χρόνο μετά την συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν προβληματισμοί και προτάσεις από την διοικηση της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι "ιδέες" αυτές συζητούνται το τελευταίο δεκαήμερο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλες αναφέρουν στο Capital.gr οτι ήδη υπάρχουν κάποιες προτάσεις οι οποίες εφόσον ωριμάσουν πολιτικά θα μπορούσαν να απασχολήσουν την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου διαφορετικά θα συζητηθούν μετά το καλοκαίρι και εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν ομαλές.

Όσο για την Ελλάδα η προώθηση για συζήτηση του νέου πακέτου έχει ως βασική προϋπόθεση την δρομολόγηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο λίγο πολύ θα αποτελέσει το "νέο" μνημόνιο μέχρι και το 2014, ενω παράλληλα θα ασκηθεί ασφυκτική πίεση για το πακέτο των μέτρων του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: