Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

Τα βιοκαύσιμα απειλούν τα παιδιά της Αφρικής


Η αυξημένη καλλιέργεια βιοκαυσίμων επιδεινώνει το επισιτιστικό πρόβλημα της Μαύρης Ηπείρου

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μειώσουν τους στόχους τους για τα βιοκαύσιμα, αλλιώς θα αυξήσουν το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στην Αφρική και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», προειδοποιεί η ΜΚΟ Φίλοι της Γης (FoE).

Ειδικότερα, η περιβαλλοντική οργάνωση καταγγέλλει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες «αρπάζουν» μεγάλες εκτάσεις στην Αφρική για την καλλιέργεια βιοκαυσίμων, κάτι που επιδεινώνει το επισιτιστικό πρόβλημα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα Αφρικανικά κράτη η επάρκεια τροφίμων είναι αδύνατη, αφού οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα παρά για φρούτα και λαχανικά. Ως εκ τούτου οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται.

Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται με τις τοπικές κυβερνήσεις, προσελκύουν επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας στα φτωχά κράτη, παράγοντας ταυτόχρονα καύσιμα για τις τοπικές αγορές.

Πολλές ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι η μεγάλη ζήτηση για βιοκαύσιμα οδηγεί στην αποψίλωση δασικών εκτάσεων, ενώ κατασπαταλώνται οι φυσικοί πόροι στην Αφρική.

Στην έκθεσή της η οργάνωση FoE επισημαίνει ότι για να μην «εξαλειφθούν» οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αλλάξουν τον που τέθηκε πρόσφατα και σύμφωνα με τον οποίο το 10% της ενέργειας για τις μετακινήσεις πρέπει να προέρχεται από βιοκαύσιμα.

«Οι εκτάσεις που ‘’αρπάζονται’’ στην Αφρική για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση της Ευρώπης για βιοκαύσιμα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει υποτιμηθεί. Αν εφαρμοστούν οι στόχοι που τέθηκαν, η κατάσταση στην Αφρική θα επιδεινωθεί πάρα πολύ», τόνισε σε δηλώσεις της η Kirtana Chandrasekaran, μέλος της FoE.

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι στην παραγωγή καυσίμων από βιοκαλλιέργειες. Την περασμένη εβδομάδα η Shell και η Cosan ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων από ζαχαροκάλαμο.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), επισημαίνει ότι θα επιβλέπει τις δυο εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητές τους δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες και ότι δεν θα γίνει κακή χρήση της γης.

capttassos.blogspot.com/comments:

Ιστορικά τα πρώτα καύσιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο ανήκαν στην κατηγορία των βιοκαυσίμων. Έτσι το ξύλο, το λίπος, τα φυτικά λάδια αλλά και τα αποστάγματα ώντας οργανικής προέλευσης εμπίπτουν στην κατηγορία των βιοκαυσίμων. Η μεγάλη ανάγκη σε φθηνά καύσιμα μεγάλου ενεργειακού περιεχομένου μετά την βιομηχανική επανάσταση, η οποία συνεχίζει αυξανόμενη έως σήμερα, ενίσχυσε σημαντικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, άνθρακα αρχικά και πετρελαϊκών παραγώγων αργότερα, σε βάρος των παραδοσιακών βιοκαυσίμων. Τα προβλήματα θέρμανσης του πλανήτη (βλ. φαινόμενο του θερμοκηπίου), τα οποία σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο των καυσίμων σε άνθρακα και το εκπεμπόμενο κατά την καύση διοξείδιο του άνθρακα (CO2) έχουν δημιουργήσει κατά τα τελευταία χρόνια ένα κλίμα στροφής προς βιοκαύσιμα τα οποία καλούνται να υποκαταστήσουν σταδιακά τα συμβατικά καύσιμα.

Τα βιοκαύσιμα προερχόμενα από οργανικά προϊόντα και θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα. Ως ανανεώσιμα καύσιμα έχουν το χαρακτηριστικό των χαμηλότερων εκπομπών CO2 στο συνολικό κύκλο ζωής τους σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, στοιχείο που εξαρτάται άμεσα από την προέλευση τους, τη χρήση τους αλλά και τον τρόπο παραγωγής και διανομής τους. Κατά την καύση τους τα καύσιμα αυτά εκπέμπουν περίπου ίσες ποσότητες CO2 με τα αντίστοιχα πετρελαϊκής προέλευσης. Επειδή όμως είναι οργανικής προέλευσης ο άνθρακας τον οποίο περιέχουν έχει δεσμευτεί κατά την ανάπτυξη της οργανικής ύλης από την ατμόσφαιρα στην οποία επανέρχεται μετά την καύση κι έτσι το ισοζύγιο εκπομπών σε όλο τον κύκλο ζωής του βιοκαυσίμου είναι θεωρητικά μηδενικό. Στην πράξη επειδή κατά την παραγωγή και διακίνηση της πρώτης ύλης αλλά και των ίδιων των βιοκαυσίμων υπεισέρχονται και άλλες δραστηριότητες κατά τις οποίες παράγονται εκπομπές CO2 το τελικό όφελος από τα καύσιμα αυτά μπορεί να είναι από πολύ μεγάλο έως μηδαμινό. Για να αποφανθεί κανείς ασφαλώς για τα περιβαλλοντικά οφέλη κάποιου βιοκαυσίμου πρέπει να πραγματοποιήσει εξειδικευμένη ανάλυση κύκλου ζωής. Σχετικά στοιχεία για διάφορα βιοκαύσιμα μπορούν να βρεθούν στη διεύθυνση

Άραγε, τα βιοκαύσιμα θα είναι η αρχή του τέλους για την σωστή διατροφή μας? θα είναι η αρχή του τέλους για φτωχά κράτη τα οποία με τις υπάρχουσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήδη δεν μπορούσαν να ταΐσουν τον πληθυσμό τους?

Δεν υπάρχουν σχόλια: