Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

Φυσικό αέριο από το Ισραήλ?

Η ιδέα συζητήθηκε στη συνάντηση Νετανιάχου - Παπανδρέου στην Αθήνα

Την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με το ισραηλινό οικονομικό δίκτυο Globes Online.

Η ιδέα συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην Αθήνα.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι η πιθανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ενδυναμώσει τη θέση του στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άλλωστε, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές της.

Η ιδέα κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ελλάδα έρχεται μετά την πρόσφατη σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα αποτελούσε τον φυσικό συνεταίρο ενός τέτοιου ενεργειακού σχεδιασμού. Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πηγή: Globes-Online.com
Posted by: www.newsbeast.gr

Capttassos.blogspot.com / comments: ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορέσει αυτό το πραγματικά μεγάλο έργο να αποδώσει. Το ΙΣΡΑΗΛ προσπαθεί μέσω Ελλάδος, με κατεστραμμένη οικονομία, και ακολουθώντας ίσως τις διαταγές του Θείου ΣΑΜ, να μπει σφήνα στον αγωγό των Ρώσων. Αυτό το έργο, που φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς εμπορίου, δεν κρύβει πολλούς κινδύνους στην διπλωματία και στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας? Δεν θα πρέπει οι πολιτικοί μας να κάτσουν να το σκεφτούν και με καθαρό μυαλό να συναποφασίσουν? Κάποιοι προσπαθούν να κυκλώσουν τα Ρωσικά οικονομικά συμφέροντα δημιουργώντας αγωγό αερίου με Ισραήλ, και με την πιθανότητα τα πετρέλαια του Αιγαίου να ανοίξουν πάλι από Αμερικάνικα συμφέροντα.
Διανύουμε παράξενες εποχές, την Ελλάς την αποδυνάμωσαν οικονομικά με όσες συνέπειες αυτό έχει, η Αμερικάνοι φεύγουν από Ιράκ-ίσως για να μπορεί το Ιράκ να χτυπήσει το Ιράν, το Ιράν είναι κι άλλες χώρες που θέλουν να το χτυπήσουν-αλλά μην ξεχνάμε τους Ρώσους, οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει στρατιωτικές συμμαχίες με πολλές ασιατικές χώρες, η Ρωσία έφτιαξε αγωγό πετρελαίου για εφοδιασμό της Κίνας....κτπ

Ίσως χρειάζεται μεγάλη προσοχή.......προσωπικά προτιμώ την ουδετερότητα........σίγουρα είναι δύσκολο αλλά ιστορικά οι χώρες της εμβέλειας της Ελλάδος που έμειναν ουδέτερες κέρδισαν περισσότερα. Ας διαβάσουμε και σκεφτούμε την ιστορία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: