Σάββατο, Αυγούστου 28, 2010

Ναυμαχία στο Αιγαίο για τον ερυθρό τόνο




Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων αποτρέπουν την παράνομη δραστηριότητα από ξένα αλιευτικά
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ | Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

αναρτηση: http://www.tovima.gr

Ενα πρωινό στα μέσα Ιουλίου το μικρό ιστιοπλοϊκό ερευνητικό σκάφος «Νηρέας» της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» έπλεε νότια της Σάμου. Στο πηδάλιο βρισκόταν ο διευθυντής της οργάνωσης κ. Θοδωρής Τσιμπίδης και σε ετοιμότητα τέσσερις βιολόγοι της ωκεανογραφικής ομάδας μελέτης- δύο Ελληνες, ένας Βρετανός και μία Γιαπωνέζα. Ημέρες πριν είχαν ξεκινήσει τις περιπολίες στην περιοχή καθώς είχαν πληροφορηθεί από τούρκους συνεργάτες τους ότι αλιευτικά σκάφη επρόκειτο να περάσουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να κυνηγήσουν τους τελευταίους τόνους του Αιγαίου - η αλιεία του τόνου απαγορεύεται μετά τις 15 Ιουνίου.

«Τα σημεία όπου μπορούν να δράσουν είναι συγκεκριμένα. Εμείς κινούμασταν στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Χίου και Σάμου, βόρεια της Πάτμου έως και νότια της Ικαρίας. Ηταν ζήτημα ημερών να τους πετύχουμε, όπως και έγινε. Ενα πρωίείδαμε στον ορίζοντα τέσσερα μεγάλα τουρκικά ψαράδικατουλάχιστον 40 μέτρα το καθένα» λέει ο κ. Τσιμπίδης.

Αρχισαν να τούς παρακολου- θούν για ώρες. Επικοινώνησαν με το Λιμεναρχείο της Σάμου, αλλά οι λιμενικοί υπάλληλοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα πλωτά μέσα για την καταδίωξη. «Συνεχίσαμε μόνοι μας. Ηταν νύχτα όταν καταφέραμε να τους προσεγγίσουμε. Ζητήσαμε στοιχεία για το περιεχόμενο των κλωβών οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ζωντανών αλιευμάτων που παρασύρουν μαζί τους. Οι πληροφορίες ήταν αντιφατικές. Ενας καπετάνιος είπε ότι οι τόνοι προέρχονται από τη Βόρεια Κύπρο και άλλος από την Αττάλεια. Λίγη ώρα αργότερα, αφού συνεννοήθηκαν, τα “άλλαξαν” αλλά δεν κατάφεραν να μας παραπλανήσουν. Είχαμε στο μεταξύ διαπιστώσει ότι το φορτίο ήταν παράνομο» τονίζει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους». Και προσθέτει: «Υπολογίζουμε ότι οι κλωβοί πρέπει να περιείχαν γύρω στις 2.500 τούνες, 10-20 κιλά η καθεμία. Στη διεθνή αγορά θα έπιασαν αστρονομικό ποσό. Μπορεί να έφτασαν και τις 15.000.000 ευρώ» επισημαίνει ο κ. Τσιμπίδης. Τα τέσσερα πλοία όταν είδαν τα δύσκολα κατέφυγαν στα διεθνή ύδατα.

Θερμό επεισόδιο στο στενό Σάμου- Φούρνων

Δύο ημέρες μετά το πρώτο επεισόδιο η ομάδα του «Αρχιπελάγους» παρατήρησε προετοιμασία παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας από τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη νότιανοτιοδυτικά της Σάμου στο στενό μεταξύ Σάμου και Φούρνων.

Μόλις αντιλήφθηκαν το ελληνικό σκάφος προσπάθησαν να το εμβολίσουν. «Οι κινήσεις τους αρχικά ήταν απλώς απειλητικές, διότι ήταν ακόμη ημέρα. Αντιληφθήκαμε ότι το βράδυ τα πράγματα θα ήταν δύσκολα» αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης. Γι΄ αυτό το πλήρωμα του αργού και δυσκίνητου ιστιοφόρου «Νηρέας» έφυγε από την περιοχή για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα με ένα ευκίνητο ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος. Οπως διαπίστωσαν, είχε γίνει χρήση αλιευτικών εργαλείων (κυκλικά δίχτυα επιφανείας) σε απόσταση μόλις ενάμισι μιλίου από τις ελληνικές ακτές. «Πρόκειται για αδίστακτους λαθρέμπορους. Είχε πέσει η νύχτα και επιχειρούσαν να κλείσουν τα στενά με τα δίχτυα τους.Ειδοποιήσαμε και πάλι τις λιμενικές αρχές,αλλά δεν είχαν τα μέσα να βοηθήσουν. Ενημερώσαμε και το γραφείο της επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κυρίας Μαρίας Δαμανάκη. Ενας λιμενικός μού είπε:“Ντρέπομαι που δεν μπορώ να κάνω τίποτα”» σημειώνει ο κ. Τσιμπίδης. Η προκλητική στάση των παράνομων αλιέων εξελίχθηκε σε ευθεία απειλή όταν τα μέλη του «Αρχιπελάγους» αποφάσισαν να κόψουν με μαχαίρια τους ιχθυοκλωβούς και να ελευθερώσουν τους παγιδευμένους τόνους. «Γύρω στις 10 το βράδυ η περιοχή θύμιζε ναυμαχία. Πολλά εμπορικά πλοία που περνούσαν από την περιοχή άλλαξαν ρότα γιατί τα πράγματα είχαν αγριέψει.Είχαν στρέψει τις πλώρες τους και κινούνταν προς το μέρος μας για να μας εμβολίσουν.Το σκηνικό διήρκεσε περίπου μία ώρα.Τελικά έχασαν το παιχνίδι.Ημασταν πιο ευέλικτοι.Προτίμησαν να τραβήξουν τα δίχτυα και να σώσουν το πολύτιμο φορτίο των εκατομμυρίων ευρώ. Ετσι κατέφυγαν στα διεθνή ύδατα»θυμάται.

Η αλιεία τόνου πλήττει και σπάνια απειλούμενα είδη, καθώς στα κυκλικά δίχτυα επιφανείας εγκλωβίζεται τεράστιος αριθμός δελφινιών, φωκιών, θαλάσσιων χελωνών, τα οποία οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν ως τροφή για τους μεταφερόμενους τόνους.

Για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας στα διεθνή ύδατα το «Αρχιπέλαγος» ξεκίνησε συνεργασία με τη διεθνή ακτιβιστική οργάνωση «Sea Shepherds Conservation Society».

Δείτε σχετικό video από το site του αρχιπελαγο http://www.archipelago.gr/el/%CE%9D%CE%AD%CE%B1/Video%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CE%92%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF/TabId/206/VideoId/42/----------.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: