Παρασκευή, Μαΐου 29, 2009

Οι νηοψίες, αιτία πολέμου για τη Βόρεια Κορέα
Οξύνεται το κλίμα μετά τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή

Α.Ρ., afp, reuters

ΣΕΟΥΛ. Casus belli χαρακτήρισε χθες η Βόρεια Κορέα το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει η Νότια Κορέα νηοψίες σε βορειοκορεατικά πλοία. Παράλληλα, όπως έδειξαν δορυφορικές εικόνες, μετά την πυρηνική δοκιμή της Δευτέρας, η Πιονγιάνγκ προχωράει στην επεξεργασία ράβδων πυρηνικών αποβλήτων, προκειμένου να αποκτήσει μία ακόμη πυρηνική βόμβα.

Το οξυμένο κλίμα στις σχέσεις Βορρά – Νότου απασχολεί τον διεθνή Τύπο, όμως στο εσωτερικό της Νότιας Κορέας, κυρίαρχο θέμα παραμένει η αυτοκτονία του πρώην προέδρου Ρο Μου Χιουν. Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» αναφέρει ότι κόσμος κλαίει στους δρόμους για τον πρόεδρο και ότι χιλιάδες αστυνομικοί έχουν ήδη επιστρατευθεί σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας, ενόψει της συναισθηματικά και πολιτικά φορτισμένης νεκρώσιμης ακολουθίας της Παρασκευής.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος Λι Μουγκ Μπακ, οπαδός μιας πιο σκληρής γραμμής απέναντι στην Πιονγιάνγκ από ό, τι ο θανών κεντροαριστερός προκάτοχός του, προχώρησε χθες σε κίνηση την οποία είχε αποφύγει ο Ρο. Ο Λι αποφάσισε την ένταξη της Νότιας Κορέας στο πρόγραμμα νηοψιών (PSI) που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στην ανοικτή θάλασσα, με στόχο τον εντοπισμό πλοίων που μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής και άλλα απαγορευμένα υλικά. Η κίνηση αυτή εξόργισε την Πιονγιάνγκ. «Τώρα που τα νοτιοκορεατικά ανδρείκελα είναι τόσο γελοία ώστε να ενταχθούν σε αυτή τη συμμορία εκβιαστών και να κηρύξουν πόλεμο στους συμπατριώτες τους», αναφέρει η έντονα χρωματισμένη βορειοκορεατική ανακοίνωση, «θα υποχρεωθούμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θεωρεί κενή τη συμφωνία της εκεχειρίας μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, που σφράγισε τον πόλεμο της Κορέας το 1953. Ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που η Πιονγιάνγκ προβαίνει σε παρόμοια ανακοίνωση, η σταδιακή κλιμάκωση της ρητορικής και των ενεργειών δεν μπορεί παρά να προξενεί ανησυχίες. Ανώνυμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η Ρωσία προχωράει σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο «πυρηνικής ή συμβατικής σύγκρουσης» στην κορεατική χερσόνησο. Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινό σύνορο μήκους 18 χιλιομέτρων.

Προκειμένου να μην τροφοδοτήσει τις εντάσεις, η Ρωσία δήλωσε, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι δεν πρέπει να υπάρξει «τιμωρία για χάρη της τιμωρίας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέδειξε θαυμαστή ομόνοια στην άμεση καταδίκη της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής τη Δευτέρα. Ομως, δεν είναι σαφές ποια μορφή θα έχει το δεύτερο ψήφισμα που περιλαμβάνει την επιβολή νέων κυρώσεων προς την ήδη εντελώς απομονωμένη Βόρεια Κορέα. Το ψήφισμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Το πρόβλημα μπορεί να διευθετηθεί μόνο μέσω συνομιλιών», δήλωσε ο Λαβρόφ. Εν τω μεταξύ, η Πιονγιάνγκ έκανε πράξη τις απειλές για επανέναρξη της διαδικασίας επεξεργασίας πλουτωνίου. Στα πυρηνικά απόβλητα που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις Γιογκμπιόν, υπάρχει πλουτώνιο ικανό για την κατασκευή μιας ακόμη πυρηνικής βόμβας. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πέντε δοκιμές συμβατικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Η φιλοπόλεμη διάθεση ενός καθεστώτος που δυσκολεύεται να θρέψει τον πληθυσμό του θεωρείται από πολλούς ως προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να φέρει τον κύριο αντίπαλό της, τις ΗΠΑ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: